ПЕНЯють на позичальників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПЕНЯють на позичальників

545
Банкіри відчули смак до легких заробітків. З початку року вони стали нещадно штрафувати позичальників за кожну провину, передбачену в кредитному договорі, і активно збільшувати розміри пені та неустойки. Одночасно в договорах з'являються нові види санкцій для недбайливих одержувачів кредитів. Згідно з нинішніми прогнозами завдяки цим заходам доходи банків від штрафування пересічних українців в 2008 р. виростуть як мінімум на 35-40%.
Активний перегляд договорів споживчого кредитування, за словами експертів, почався наприкінці лютого. У середньому по ринку загальний обсяг штрафів за невиконання умов договору збільшився на 25-30%. Насамперед це торкнулося покарань за несвоєчасне погашення кредиту. З одного боку, деякі види штрафів, прив'язані до дисконтної ставки Нацбанку, виросли автоматично, після того як НБУ збільшив її з 8,5 до 10%. За запізнення по виплатах сьогодні стягують півтори-дві дисконтні ставки центробанку. З іншого боку - і фінансисти не сиділи склавши руки, вводячи додаткову пеню або неустойку, щоб ще більше обдерти позичальників-невдах: вона може становити додаткові 2-5% невиплаченого вчасно платежу або разовий внесок - 0,5-1 тис. грн. "Також розповсюдженою санкцією за невиконання зобов'язань за кредитним договором стало підвищення ставки", - розповів Діловій столиці директор департаменту правового забезпечення кредитних операцій АКБ "Правекс-Банк" Костянтин Примака.
Таке підвищення може бути як разовим - діяти лише в момент несвоєчасного погашення позики, так і постійним - ставка виростає відразу на 1-3% і діє протягом усього кредитного терміну. Ухилитися від такого роду виплат вдається вкрай рідко. "Санкції можуть не застосовуватися за умови незначного прострочення з обов'язковим документарним підтвердженням причини несплати (хвороба, відрядження і т.д.)", - пояснив заступник начальника управління кредитування фізичних осіб банку "Хрещатик" Сергій Алпутов.
Творчо фінансисти підійшли і до визначення штрафу за дострокове погашення позики - з 1-2% суми, сплаченої раніше строку, він збільшився до 2-3%. Доходило і до більш відчайдушних експериментів. "Наприклад, Райффайзен Банк Аваль на початку року ввів при достроковому погашенні протягом першого року кредитування штраф у розмірі 7% внесеної раніше суми. Якщо вірити даним Асоціації українських банків, за січень він зміг наростити обсяг кредитування фізосіб лише на 101 млн грн., що, звичайно ж, дуже скромний результат для настільки великої фінустанови. Уже в лютому він змінив свою політику: при достроковому погашенні протягом першого року стягує з позичальника 2,1% суми, на другий рік - 0,7%", - відзначив в інтерв'ю директор департаменту організації продажів банку "Фінанси та Кредит" Ігор Шевченко.
Примітно, що все частіше санкції за дострокове погашення стали застосовувати при автокредитуванні, чого фінустанови не мають права робити відповідно до чинного закону про захист прав споживачів. "Щоб обійти заборону, банки почали видумувати нові назви. Найчастіше такий штраф називався зміною графіка погашення", - розповів "ДС" начальник департаменту роздрібного бізнесу і дистрибуції VAB Банк Антон Шаперенков.
Крім того, на 15-20% у середньому по ринку виросли розміри штрафів за такі провини, як нецільове використання коштів, зміна застави без дозволу фінустанови (наприклад, перепланування квартири), прописування третіх осіб у закладеній нерухомості, зміна місця проживання або прописки без повідомлення банку. Експерти пояснили прискіпливість фінансистів недоодержуваними прибутками.
"У різних видів кредитів неоднакові ризики, які нами розраховуються залежно від вкладення кредитних коштів. Відповідно встановлюються і ціни на позики - ставка по кредиту на ремонт на 0,5-1% річних вища від базової по іпотеці, на споживчі цілі - на 1-2% річних більша від іпотечної. А тому, коли кредит береться на покупку житла, а частина коштів згодом вкладається в ремонт або виділяється на споживчі цілі, мова йде вже про інший ризик", - підкреслив Шаперенков. Знову ж збільшення пені і штрафних санкцій дозволяє фінансистам безкарно наживатися на неуважності пересічних громадян, що не вчитуються в договори.
"Деякі фінустанови роздавали великі привабливі пряники у вигляді порівняно низьких відсотків і комісій із кредитів, а тепер застосовують батіг - штрафи, за рахунок яких будуть нарощувати прибутковість", - повідомив заступник голови правління банку "Контракт" Павло Крапівін.
Ще одна версія жорсткості кредитних санкцій - бажання фінустанов відігратися на позичальниках за постійні нападки НБУ. Останнім часом відомство Володимира Стельмаха неодноразово лаяло підопічних за збільшення кількості проблемних кредитів. Щоб поліпшити показники, фінансисти стали активніше вдаватися до послуг колекторів.
"Деякі створювали колекторські компанії при своїх банках, інші - користувалися послугами фірм, що з'являються автономно. І несли витрати, які намагаються сьогодні компенсувати за допомогою підвищення розмірів штрафів і пені. Доходи фінустанов, звичайно ж, виростуть. Наприклад, за 2007 р. у середньому по банківській системі надходження від штрафів в іпотечному кредитуванні збільшилися на 10%, автокредитуванні - на 20%, кредитуванні в торговельних точках - на 30-35%", - відзначив Шевченко.
Втім, нинішньою жорсткістю санкцій справа не закінчиться - до кінця року фінансисти збираються ще не раз їх переглянути. Згідно із прогнозами в середньому по ринку стягнення виростуть ще на 20-25%. Особлива увага буде звертатися на дострокове погашення кредитів. "Штрафи за це поступово наблизяться до середньоєвропейського рівня - 5-7% від погашеної завчасно суми", - спрогнозував Антон Шаперенков.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас