"Хрущовки" стануть "чешками" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Хрущовки" стануть "чешками"

Нерухомість
810
Фахівці із Чехії готові узятися за реконструкцію старого житла в Дніпропетровську. Недавно в місті висадився солідний бізнес-десант із Чеської республіки. Візит підприємців, ціль якого - налагодження взаємовигідних торговельних зв'язків, був організований торгово-промисловими палатами обох країн.
В інтерв'ю місцевому телебаченню представник ТПП Чехії Франтишек Масопуст заявив, що його співвітчизники готові допомогти дніпропетровцям реконструювати застарілий житловий фонд - горезвісні "хрущовки", "готельки" та інші будівлі радянських часів. Про необхідність реконструкції "хрущевок" сьогодні говорять усі.
В 60-х роках минулого сторіччя ці будинки зводили як тимчасові для зниження гострого дефіциту житлового фонду в країні в післявоєнний період. Незадовільна якість проектування та будівництва, низький рівень обслуговування привели до тотального зношування будинків та інженерних систем. Особливо жалюгідний стан покрівель, балконів, комунікацій.
Неприпустимо низька як на теперішній час теплоізоляція стін, що ускладнюється протіканнями стиків, приводить до колосальних тепловтрат (в 2-3 рази вище від нормативних). У той же час обстеження житлового фонду хрущовського періоду свідчать, що несучі конструкції багатьох будинків далеко не вичерпали свій ресурс і перебувають у задовільному стані. При належному ремонті та проведенні необхідних енергозберігаючих заходів їхня експлуатація може бути продовжена, за оцінками фахівців, ще на 40-60 років.
Чеська "шуба" для будинку
З огляду на актуальність проблеми для Дніпропетровська, де "хрущовками" забудовані цілі квартали, кореспондент "Газети..." зв'язався із Франтишеком Масопустом. Як виявилося, гість, говорячи про перспективи співробітництва, мав на увазі, насамперед, поставки в Дніпропетровськ утеплювальних систем чеського виробництва. У цій галузі чехи домоглися великих успіхів. У середині 1990-х околиці Праги, забудовані панельними багатоповерхівками, нагадували величезний будмайданчик. Фасади будинків у масовому порядку обклеювались теплоізоляційними плитами з наступною декоративно-захисною обробкою. І сьогодні колись похмурі райони мають цілком презентабельний вигляд, гідний європейської столиці.
У Чехії, як, втім, і в усім світі практикуються два основних типи ізолюючих плит - на базі пінополістиролу і мінеральних волокон. Переваги першого варіанта - відносна дешевизна і висока швидкість монтажних робіт. Другий варіант забезпечує кращі дифузійні та протипожежні властивості покриттів.
До речі, у Москві утеплювальна система чеської фірми "Стомікс" з панелями з мінеральної вати використовується в одній з найвищих житлових новобудов Росії. Це два 110-метрових будинки із круговою горизонтальною проекцією, які входять до складу нового житлового комплексу "Ходинські поля". До слова, "Стомікс", крім Москви, має представництва в Нижньому Новгороді, Орлі, Єкатеринбурзі, а також у Казахстані та Азербайджані. У Києві й низці інших українських міст із застосуванням матеріалів чеської компанії реконструйовані окремі будинки. Дніпропетровська в цьому списку поки немає.
Від підвалу до даху
Так що ж, "хрущовки" незабаром перетворяться в "чешки"? Однозначно відповісти на це питання заважають деякі обставини. Справа в тому, що весь комплекс робіт з реконструкції будинків старого житлового фонду умовно можна розбити на чотири окремі, технологічно не зв'язані один з одним блоки.
Перший - ремонт, заміна або добудовування покрівлі з утепленням горищного перекриття або устрій мансардних поверхів легкої конструкції. Другий - санація підземної частини будинку, включаючи облаштованість підземного простору для експлуатації. Третій - модернізація інженерного обладнання з установкою приладів обліку енергоресурсів. І, нарешті, четвертий - утеплення зовнішніх стін, установка теплозберігаючих вікон і дверей.
Якщо з останнім блоком чехи ще можуть упоратися, то перші три повністю ляжуть на плечі вітчизняних інвесторів.
У цьому сенсі цікавим здається експеримент дніпропетровської компанії "Приват Істейт". Поки міська влада роками міркує про необхідність глобальної реконструкції цілих кварталів, ця фірма викупила парочку колишніх гуртожитків і реконструювала, що називається, "під ключ". Як розповіли кореспондентові "Газети..." у відділі продажів "Приват Істейт", від цегельних гуртожитків залишилися лише несучі стіни. Все інше, включаючи надбудову двох верхніх поверхів, зроблено фактично з нуля. До речі, саме підвищення поверховості старого житла робить його реконструкцію привабливою для інвесторів. Товщина стін після зовнішнього та внутрішнього утеплення після закінчення робіт досягла 70 см. Вікна і балкони оснащені сучасними склопакетами. Прокладено нові комунікації, як сантехнічні, так й електричні. Нарешті, будинок одержав нову покрівлю з металочерепиці.
Розташовані красені-будинки на перетині вулиць Героїв Сталінграда і 152-й дивізії. Вони добре проглядаються із проїзної частини і, треба відмітити, виглядають на тлі похмурих післявоєнних будівель, що переважають у цьому районі, досить спокусливо.
Підрахуємо?
Реконструювати "хрущовки" вигідно
Результати проектування і реалізації експериментальних (пілотних) проектів модернізації 5-поверхових житлових будинків в Україні (Київ, Харків) і Росії (Москва, Санкт-Петербург) показують, що витрати на реконструкцію одного будинку становлять 4-6 млн грн із урахуванням витрат на заміну інженерних мереж і споруд. В розрахунку на одну квартиру ці витрати становлять 30-60 тис. грн.
Якщо врахувати, що квартири в будинках, реконструйованих компанією "Приват Істейт", продаються по $55-108 тис. залежно від поверховості та кількості кімнат, то навіть із урахуванням "винагороди" чиновникам, бізнес, як бачимо, досить прибутковий.
За матеріалами:
24.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас