ФРС напоготові: Огляд ринків за тиждень (10 - 14 березня) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФРС напоготові: Огляд ринків за тиждень (10 - 14 березня)

Фондовий ринок
185
Світовий ринок
Федеральна резервна система планує виділити казначейські цінні папери вартістю до 200 млрд дол. для того, щоб обміняти на боргові інструменти, у тому числі забезпечені іпотечною позикою, які сильно впали в ціні у зв'язку з масовим невиконанням зобов'язань із боку позичальників. Ці заходи, покликані подолати наслідки грошово-кредитної кризи, були позитивно сприйняті учасниками торгів у вівторок. Але після впевненого підйому напередодні наприкінці тижня торговельні площадки відчутна просіли. У підсумку Dow Jones 65 Composite виріс усього на 0,3%, Sn 500 Index втратив 0,4%.
Котирування більшості європейських компаній у вівторок також злетіли після повідомлень про що вживаються ФРС США заходах щодо збільшення ліквідності на фінансовому ринку. Незважаючи на падіння під кінець тижня, європейські фондові ринки змогли завершити тиждень у невеликому плюсі. DAX 30 Performance виріс на 0,7%, Austrian ATX Prime набрав 2,0%, BEL 20 - 2,8%.
За прогнозами аналітиків, кредитна криза в США негативно вплине на прибутки японських фінансових і промислових корпорацій. Негативний вплив роблять і подальші прогнози із приводу ослаблення американського долара щодо ієни. За підсумками тижня японський індекс NIKKEI 300 упав на 1,6%, TOPIX втратив 1,7%.
Український ринок
Тижневий обсяг торгів акціями на ПФТС склав $48,9 млн., що є середнім показником для українського ринку. Найбільше активно торгувалися акції Алчевського металургійного комбінату (ALMK, $4,8 млн.), Укрнафти (UNAF, $4,3), Київенерго (KIEN, $4,5 млн.), Азовсталі (AZST, $2,2 млн.), а також Шахти "Червоноармійська-Західна" (SHCHZ, $2,1 млн.).
За підсумками тижня індекс ПФТС упав на 0,8%.
Енергетика
Увесь минулий тиждень енергетичний сектор рухався в ногу з ринком. Загальні втрати нашого індексу ARTCP-Electricity за підсумками чотирьох сесій склали 1,1%. Обсяг сектору підтягся до своїх звичних розмірів, зайнявши більше 18% загальних торгів ($8,9 млн.).
Однак торги були підкріплені млявими новостійним тлом. Результати 2007 року оголосила Прикарпатобленерго (PREN, +5,1%), які виявилися набагато нижче наших очікувань. Останній квартал компанія завершила зі збитком $1,6 млн., закривши однак рік у плюсі, - чистий прибуток за підсумками року склав $0,96 млн.
Головною подією минулого тижня стала публікація розпорядження Кабінету міністрів України, яким уряд окреслили терміни продажу державних пакетів акцій обласних енергопостачальних компаній Львів-, Одеса-, Полтава-, Прикарпаття-, Суми- і Чернігівобленерго до 1 липня 2008 року. Сума, яку Фонд державного майна виручить від продажу всіх блокуючи пакетів, планується в досить широкому діапазоні - $400-600 млн. Виторг від продажу пакетів обленерго дійсно важко спрогнозувати через неліквідність енергорозподільного ринку України, а також все більшої невизначеності у світі і залежного від них вітчизняному ринку. Названу цифру можна назвати цілком реальною, однак очікувати більшої премію до ринку при продажі ми б не стали.
За матеріалами:
Арт Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас