Нафтогаз виходить на зміну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафтогаз виходить на зміну

Енергетика
536
Сьогодні НАК "Нафтогаз України" має намір змінити керівництво найбільшої в Україні нафтокомпанії "Укртатнафта". Інші акціонери заводу - "Татнафта" і група "Приват" - учора оголосили, що оскаржать зміну менеджменту в суді.
Підставою для позову стане те, що "Нафтогаз" не володіє, а лише зберігає в себе на рахунках 18,6% акцій заводу. Опитані юристи впевнені, що в недержавних акціонерів "Укртатнафти" є юридичні підстави для того, щоб оскаржити законність запланованих зборів.
Учора голова Мінпаливенерго Юрій Продан заявив, що сьогодні НАК "Нафтогаз України" має намір провести збори акціонерів "Укртатнафти", на яких буде обрано нову наглядову раду підприємства. У минулу п'ятницю "Нафтогаз" спробував провести збори акціонерів "Укртатнафти" у Кременчуці: вони були відкриті і перенесені на 18 березня в офіс НАК у Києві. Але Полтавське територіальне відділення Держкомісії цінних паперів і фондового ринку за підсумками зборів склало акт, у якому говориться, що збори не відбулися.
ЗАТ "Укртатнафта" займає 35% українського ринку нафтопродуктів, оборот в 2007 році - $700 млн. 43% акцій компанії належить державі (в управлінні "Нафтогазу"), 28,8% - Міністерству земельних і майнових відносин Татарії, 8,6% - ВАТ "Татнафта", 1% - ТОВ "Корсан" (група "Приват"). Відносно ще 18,6% акцій "Укртатнафти" "Нафтогаз" і татарські акціонери ведуть судовий розгляд. Учора представник ТОВ "Корсан" Геннадій Корбан заявив, що спірні 18,6% акцій "Укртатнафти" не належать "Нафтогазу" - вони перебувають не у власності, а лише в управлінні підприємства.
Це, на його думку, дає можливість оскаржити законність зборів, що відбулися, акціонерів у суді - без 18,6% акцій у держави не буде кворуму. Корбан учора також розкритикував дії Кабінету міністрів з відновлення контролю над "Укртатнафтою". "Мені здається, що бізнес-оточення Юлії Тимошенко штовхає її на порушення закону. Держава ніколи і ні за яких умов не повинна так робити", - заявив він. У прес-службі Кабінету міністрів учора коментувати ці заяви відмовилися.
Позицію "Корсана" учора підтримали і в "Татнафті". "Акції перебувають на рахунку "Нафтогазу" на зберіганні, а виходить, у компанії немає 60% акцій, необхідних для проведення зборів", - заявила начальник управління стратегічного планування "Татнафти" Марія Савелова. За її словами, якщо Мінпаливенерго все-таки проведе збори акціонерів "Укртатнафти", татарські акціонери оскаржать їх в суді. Учора "Татнафта" також заявила про намір оскаржити всі дії української сторони щодо "Укртатнафти" у міжнародному арбітражному суді, подавши позов до держави.
Партнер юридичної компанії "Правові партнери" Андрій Доманський упевнений, що в "Татнафти" і "Корсана" є всі шанси, щоб оскаржити можливу зміну менеджменту "Укртатнафти". "Дії 'Нафтогазу' з юридичної точки зору дійсно спірні. Є ціла низка юридичних помилок, які дозволять оскаржити заплановані на сьогодні збори", - погоджується юрист "Песков і партнери" Геннадій Песков.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас