Індекс ПФТС впав майже на 5% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Індекс ПФТС впав майже на 5%

Фондовий ринок
1317
Учора по світових фондових майданчиках прокотилася потужна хвиля корекції, викликана інформацією про початок рецесії найбільшої у світі економіки США. Глобальне падіння зачепило й український ринок.
Індекс ПФТС упав на рекордні 4,69%. Торговці стверджують, що вчора вони розпродавали абсолютно всі акції - була укладена рекордна кількість угод. За оцінками брокерів, у випадку продовження "ведмежого" тренда український фондовий ринок може обвалитися ще на 30%.
У минулу неділю Федеральна резервна система (ФРС) США, щоб зупинити глобальну фінансову кризу, негайно знизила дисконтну ставку, по якій вона кредитує банки на 0,25% до 3,25%. Одночасно ФРС уперше із часів Великої депресії 1930-х років вирішила кредитувати великі фінансові компанії прямо. Зокрема, ФРС вирішила допомогти банку JPMorgan Chase&Co купити інвестбанк Bear Stearns, акції якого впали в п'ятницю на 47%, викликавши обвал котирувань інших найбільших американських банків.
Ці дії ФРС лише збільшили світову фондову кризу. Учора трейдери практично всіх великих фондових майданчиків від Азії до США почали масовий розпродаж акцій. Індекси бірж у Китаї, Японії і Гонконгу втратили від 3,6% до 5,2%. Індекс російської РТС упав на 3,56%. Аналогічне зниження торкнулося і європейських майданчиків. Паніку торговців підсилила офіційна заява президента Світового банку Роберта Зелліка про те, що почалася рецесія найбільшої у світі економіки - США: "Люди сперечаються: чи буде це спад чи рецесія. Незалежно від цих суперечок, ви переживаєте більш серйозне економічне уповільнення, ніж ті, що були раніше, і дуже можливо, що трапиться рецесія". Підтвердженням початку рецесії стало те, що в лютому обсяг промислового виробництва в США впав на 0,5% (очікувалося - на 0,1%).
Негативні новини з американського ринку підсилили падіння долара США, курс якого оновив абсолютний мінімум до європейської валюти, за один день упавши на ринку Forex з $1,56 до $1,59 за євро. Рекордні максимуми оновили й сировинні ринки: ціна нафти перевищила $111 за барель, а золота - $1033,9 за тройську унцію. На сьогодні заплановане чергове засідання ФРС, під час якого може бути знижена вже дисконтна ставка - з 3% до 2%. Український фондовий ринок, як і європейські ринки, відреагував на глобальну корекцію обвалом - з ранку котирування акцій упали в середньому на 7%. Падіння індексу ПФТС до кінця дня склало 4,69% до 1035,79 пункту.
Останній раз більш істотне падіння фіксувалося 3 квітня 2007 року. Тоді індекс упав на 6,94% після рішення президента Віктора Ющенка про розпуск Верховної ради. "Відбулася ланцюгова реакція. Люди 'зливали' всі цінні папери - і ліквідні, і неліквідні. Це говорить про те, що відбулася масова фіксація прибутку", - заявив заступник директора торговельного департаменту ІК Dragon Capital Денис Мацуєв. Кількість угод на біржі досягла рекордної кількості - 870.
Брокер ІК Concorde Capital Анастасія Назаренко впевнена, що значна складова торгів була спекулятивною. З нею погодився трейдер ІК "Ренесанс Капітал Україна" Михайло Заводовський: "Більшою мірою продавали папери банківського сектора, це й стало каталізатором падіння, але зниження по українських банках в основному було спекулятивним". Лідерами падіння в цьому секторі стали "Форум" (на 13,81%) "Райффайзен Банк Аваль" (10,03%), Укргазбанк (9,09%), Мегабанк (6,67%) Укрсоцбанк (на 5,76%). Знецінилися й акції компаній інших секторів - Полтавського ГЗК (на 8,49%) і "Центренерго" (на 7,88%). Котирування впали у всіх "блакитних фішок". "Ринок не змогли втримати навіть перші компанії на ринку", - сказав трейдер ІК "Проспект Інвестментс" Богдана Вантуха.
Начальник торговельного відділу ІФГ "Сократ" Олег Шипанюк стверджує, що після такого великого падіння повинен відбутися технічний відкат нагору. "Сподіваюся, що до четверга ринки заспокояться. ФРС знизить ставку на 1%. Вони раніше збиралися знижувати на відсоток, а тепер у них просто немає іншого виходу", - упевнений експерт. Денис Мацуєв вважає, що падіння продовжиться. "Тенденція поки "ведмежа". Індекс може легко знизитися ще на 10%", - сказав він. Анастасія Назаренко вважає, що в найгіршому разі ринок може впасти максимум на 30%. "Але необхідно відзначити, що український ринок в 2007 році показав прибутковість на рівні 135%, тому навіть таке падіння для іноземних інвесторів не буде критичним, - упевнена вона. - У будь-якому разі наш ринок є для них гарним інструментом диверсифікованості".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас