Росія не заспокоїться, поки не дотисне Україну? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія не заспокоїться, поки не дотисне Україну?

Енергетика
348
Один з лідерів Союзу правих сил Росії, колишній радник Президента України Віктора Ющенка Борис Нємцов вважає, що газові конфлікти України з Росією не припиняться, поки Україна не почне платити за газ "європейську" ціну.
Про це він заявив у розмові із власним кореспондентом УНІАН у Брюсселі.
"Все дуже просто. Доти, поки Україна не буде платити європейську ціну за газ, будуть постійні конфлікти, розборки, скандали і так далі. Це - медичний факт. Це, якщо хочете, плата за вашу незалежність", - сказав Нємцов.
Російський політик як приклад навів відносини Росії із країнами Прибалтики, зокрема, з Естонією, які він назвав "жахливими". Однак при цьому Нємцов звернув увагу на те, що із Прибалтикою в Росії немає газових скандалів. "Чому? Тому що Прибалтика платить європейську ціну за газ", - сказав він.
Аналізуючи останні домовленості між Росією та Україною щодо постачання газу, Нємцов відзначив, що ці домовленості викликають багато питань, зокрема про те, якою буде ціна газу в 2009 році, якою буде частка ринку в "Газпрому", які ціни будуть установлені на середньоазіатський газ.
"Купа питань, всі конфліктні, вирішити які можна, тільки якщо ціна стане високою. Я розумію, що для української економіки це погано, але можу вам сказати одну річ, що стратегічно це Україні вигідно. Це енергозбереження, це економія, це реструктуризація енергоємних компаній, це нормальна ціна на транзит і так далі", - відзначив російський політик.
На його думку, останні домовленості між Росією та Україною щодо газу проходили також з нашаруванням суб'єктивного фактору взаємної недовіри сторін.
"З російської сторони - це крайня недовіра до Юлії Тимошенко... з боку Володимира Путіна. Путін вважає, що Тимошенко пов'язана з Борисом Березовським, що вона буде проводити антипутінську політику", - сказав він.
З іншого боку, відзначив Нємцов, є подібні суб'єктивні підходи і з боку українського прем'єр-міністра Юлії Тимошенко.
"Вона добре знає газову тематику, вона з Павлом Лазаренком займалася махінаціями газовими, для неї це близька тема і вона, звичайно, віддати цей ринок комусь невідомому не хоче. Боюся, що вся її боротьба з посередниками закінчиться тим, що посередники з'являться, тільки її посередники", - сказав він.
Як повідомляв УНІАН, наприкінці лютого - початку березня цього року розгорівся черговий газовий конфлікт між Росією та Україною. "Газпром" звинуватив Україну в небажанні платити за газ і 3-5 березня знизив поставки газу в Україну спочатку на 25%, а потім на 50%. 5 березня сторони досягли компромісу, і поставки газу були відновлені в повному обсязі.
13 березня "Нафтогаз України" і "Газпром" підписали угоду про постачання газу в Україну, за якою покупцем усього газу на українському кордоні стане "Нафтогаз". Росія одержала право реалізовувати на ринку України через свої дочірні компанії не менше 7,5 млрд. кубометрів газу на рік.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас