Goldman Sachs: Ціна нафти може незабаром досягти 175 дол./бар. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Goldman Sachs: Ціна нафти може незабаром досягти 175 дол./бар.

Енергетика
325
Проблеми з постачаннями нафти, викликані політичною нестабільністю в деяких країнах - експортерах чорного золота, можуть зрештою підвищити ціни на цю сировину до позначки 175 дол./бар., йдеться у звіті економістів інвестиційного банку Goldman Sachs, передає Reuters.
У доповіді також наголошується, що вирішення проблем з постачаннями, викликаними політичними причинами, буде дуже складним і тривалим процесом, який, ймовірно, призведе до різкого зростання цін найближчі два роки.
Варто зазначити, що багато країн, які володіють великими запасами нафти, такі, як Венесуела і Казахстан, почали сильніше контролювати свої ресурси. Цей "ресурсний націоналізм" значно ускладнює процес інвестування, необхідний для використання цих ресурсів. На думку Goldman Sachs, труднощі з інвестиціями, робочою силою і технологіями істотно обмежують зростання постачань нафти, не дивлячись на ціни і очікуваний прибуток.
"Світові природні ресурси не піддавалися контролю такої великої кількості окремих політичних організацій з XVII ст., - йдеться в документі. - Це реванш старої "політичної" економіки". Роки недостатніх інвестицій у виробництво нафти, ресурсний націоналізм, різке зростання попиту в країнах, які розвиваються, таких, як Індія і Китай, вже сприяли збільшенню цін на чорне золото до рекордної позначки 110 дол./бар. Зростання цін, можливо, викличе адекватну переоцінку попиту, але навряд чи стане причиною переоцінки з боку постачальників, враховуючи політичну природу труднощів з виробництвом.
Щоправда, економісти інвестиційного банку говорять про можливість невеликого зниження цін на нафту навесні, але запевняють, що через нестабільності постачань світова фінансова криза практично не позначиться на цінах на це паливо. "Упродовж тривалого часу ризики залишаться високими не тільки для нафти, але і для всього ринку сировини", - наголошується в доповіді.
Варто також зазначити, що навіть не дивлячись на рекордно високі ціни на чорне золото, Організація країн - експортерів нафти (ОПЕК) запевняє, що ринок непогано забезпечений цією сировиною. На думку членів картелю, зростання цін пов'язане не з браком постачань, а з різким припливом спекулятивного капіталу. Міністри нафтової промисловості країн, що входять до ОПЕК, вже неодноразово підкреслювали, що "ралі" на цьому ринку обумовлене чинниками, які знаходяться поза їхнім контролем. Запаси нафти і бензину в США, які є найбільшим споживачем палива в світі, збільшуються, але ціни продовжують рости, і це вказує на те, що стійка зростаюча тенденція на ринку чорного золота не пов'язана з фундаментальними показниками нафтового ринку, вважають міністри.
Нагадаємо, що сьогодні, 17 березня, ціни на нафтові ф'ючерси Brent і Light Sweet продовжили рости. Максимальне з початку дня зростання котирувань вже перевищило 1,5 дол./бар. При цьому ціни з операцій з нафтою WTI (Light Sweet) сьогодні вранці досягли нового рекордного значення - 111,80 дол./бар. Ціни з операцій з нафтою Brent поки залишаються нижчими за своє рекордне значення 108,02 дол./бар., зареєстроване в ході торгів 14 березня. Котирування Brent сьогодні "відстають" в зростанні, що викликане початком контрактного періоду на травень, внаслідок чого ціна нафти Brent 14 березня технічно знизилася на 1,35 дол. і опустилася до найнижчого значення за чотири дні.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас