Індекс ПФТС тупцює на місці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Індекс ПФТС тупцює на місці

Фондовий ринок
136
Післясвятковий тиждень відзначився поступовим зниженням індексу ПФТС: п'ятнична торговельна сесія закрилася на позначці 1086,75 індексного пункту, падіння за тиждень склало 9,25 пункту (0,84%).
"Торги залишалися малоактивними, ринку не вистачає ліквідності, хоча інвестори, які під час проблем на світових ринках вивели активи з українського ринку, починають знову придивлятися до інвестицій у цінні папери вітчизняних підприємств, - вважає аналітик КУА "ПІО ГЛОБАЛ Україна" Катерина Лепенічева. - Але повернення інвестицій займе якийсь час, тому, при позитивному тлі на західних ринках, український фондовий ринок зможе вийти з бічного тренда тільки до кінця місяця".
Минулого тижня стрімким зростанням відзначилися акції коксохімічних підприємств. Зокрема, акції "Баглейкоксу" виросли на 37,21% за ціною покупки на тлі планів групи Evraz щодо потужності заводу.
Акції шахти "Червоноармійської-Західної №1" за тиждень зросли на 1,04% за ціною покупки. "Були підвищені прогнози Merrill Lynch щодо цін на коксівне вугілля: компанія відзначає, що ціни можуть зрости до $300 за 1 т у порівнянні з $98 торік", - відзначає трейдер "Родовід Банку" Андрій Загородний.
Важливою подією тижня стало рішення найбільших світових виробників залізорудної сировини - Vale, Rio і Corus -підвищити ціни на свою продукцію в середньому на 65-70% на 2008 контрактний рік (з 1 квітня 2008 р.).
Збільшення світових цін на ЖРС стало причиною росту його ціни на внутрішньому українському ринку. Зокрема, "Метінвест-Україна", якв управляє металургійним бізнесом СКМ, має намір підвищити ціну на залізорудний концентрат, що поставляється на ММК ім. Ілліча, на 68% з 1 квітня 2008 р. "Метінвест-Україна" поставляє 85-90% залізорудного концентрату на ММКІИ.
Представники ММКІ вже заявили про те, що це підвищення може спровокувати зупинку виробництва. "На наш погляд, даний конфлікт вкотре підтверджує зацікавленість СКМ у придбанні контролю над ММК ім. Ілліча", - вважає Катерина Лепенічева.
Також протягом тижня відбулося значне зниження котирувань акцій "Дніпроспецсталі" (7,22% за ціною покупки), у зв'язку із закінченням терміну, протягом якого можна було придбати акції із правом одержання дивідендів за 2007 р. Відповідно, ринковий курс зкорегувався на суму дивідендів на одну акцію.
На думку гендиректора КУА "Інеко-Інвест" Олега Моркви, торгівля на ринку українських акцій на ПФТС, швидше за все, ще більше активізується, однак у випадку відсутності кардинальних політико-економічних подій в Україні і у світі істотної зміни ринкових цін на більшість ліквідних українських паперів так і не відбудеться. "Аж до фінальної п'ятиденки березня середньоцінове тижневе коливання з блакитних фішок як і раніше не буде перевищувати 5-10%, а індекс ПФТС - змінювати діапазон своїх значень більш ніж на 1-3%", - вважає експерт. Але до закінчення місяця на українському фондовому ринку можна чекати традиційно підвищеної рейтингової торговельної активності.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас