Міллер: Позиція середньоазіатських партнерів Газпрому щодо ціни на газ є остаточною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міллер: Позиція середньоазіатських партнерів Газпрому щодо ціни на газ є остаточною

Енергетика
194
Позиція Казахстану, Узбекистану і Туркменії щодо переходу на європейське ціноутворення на газ є остаточною, питання поставлене вчасно, заявив глава "Газпрому" Олексій Міллер.
"Вважаємо, що постановка цього питання для споживачів середньоазіатського газу зроблена дуже вчасно. Споживач повинен ураховувати при формуванні бюджету на наступний рік ту динаміку цін, що реально складається на європейському ринку", - сказав він на зустрічі із президентом Росії Володимиром Путіним.
Відповідаючи на запитання глави держави, Міллер повідомив, що "позиція середньоазіатських партнерів є остаточною і перегляду не підлягає".
"Для "Газпрому" це означає, що в остаточному підсумку ціна газу, що "Газпром" (РТС: GAZP) купує у свій баланс істотно зросте", - відзначив він.
За словами Міллера, це ставить компанію не в просту ситуацію, оскільки "Газпром" купує газ як у свій баланс, так і для продажу на зовнішніх ринках.
"Хоча ми з розумінням ставимося до цієї ситуації", - сказав глава "Газпрому".
Зокрема, відзначив він, якщо говорити про ціни на російський газ у Європі, компанія у своїх прогнозах на 2008 рік закладала ціну $310 за тисячу кубометрів.
"Зараз ціна в Європі перевищує 370 доларів. При цьому ми думаємо, що середня ціна в 2008 році може бути 378 доларів, а може навіть досягти межі 400 доларів за тисячу кубометрів", - сказав Міллер.
Глава "Газпрому" погодився із зауваженням президента, що таке підвищення цін на газ, у тому числі пов'язано і з низьким курсом долара.
У той же час він відмітив: "Динаміка цін на газ все-таки випереджає зміну курсу долара та з іншого боку ніяк не заважає попиту, що зростає, на газ на європейському ринку".
Путін запитав у глави "Газпрому", як відіб'ється на партнерах компанії рішення Казахстану, Туркменії та Узбекистану продавати газ із наступного року за європейськими цінами.
"Якщо говорити про наше співробітництво із традиційними партнерами в Західній Європі, поставки газу здійснюються на базі довгострокових контрактів. Багато із цих контрактів на сьогоднішній день за тривалістю виходять за межі 2030 року. Таким чином, тут ми працюємо на абсолютно передбачуваних, зрозумілих умовах, які склалися в нас із традиційними європейськими споживачами протягом останніх 10 років", - сказав Міллер.
"Що стосується поставок у республіки колишнього СРСР, то тут ми тільки виходимо на ринкові принципи ціноутворення і ринкові принципи роботи", - відзначив глава "Газпрому".
За його словами, якщо із країнами Прибалтики "Газпром" уже перейшов на європейські принципи ціноутворення, то з Білорусією, Молдавією, Вірменією, іншими республіками колишнього СРСР, зокрема, з Україною, компанія перебуває в процесі становлення ринкових відносин.
Відповідаючи на запитання президента, Міллер повідомив, що "Газпром" має намір негайно почати діалог зі споживачами в країнах СНД. "Перехід на ринкові принципи ціноутворення вимагає досить серйозного діалогу, тому ми негайно плануємо почати переговори", - сказав він
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас