Реєстратора "Укрнафтогаз" позбавили ліцензії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реєстратора "Укрнафтогаз" позбавили ліцензії

Енергетика
168
ДКЦПФР рішенням №136 - КУ позбавила "Укрнафтогаз" ліцензії на ведення реєстру власників іменних цінних паперів. Дане рішення було прийнято в результаті кількаразового порушення реєстратором вимог законодавства України.
Раніше до реєстратора застосовувалася інша санкція - попередження, але керівництво "Укрнафтогазу" продовжувало порушувати законодавство, не вносячись змін у систему реєстру власників цінних паперів. Тим самим, обмежуючи права цих власників і зриваючи збори акціонерів.
3.08.07 реєстратором був отриманий пакет документів від юридичної особи ЗАТ "Фоїл Секьюрітіз Нью Юроп" відносно внесень змін у систему реєстру власників іменних цінних паперів ВАТ "Донбасенерго", а операція "Укрнафтогазом" була зроблена лише 9.08.07, тобто протягом більш ніж 3 робочих днів. Що є порушенням законодавства. І дане порушення не є поодиноким.
ВАТ "Фінансова компанія "Укрнафтогаз" засновано нафтогазовими менеджерами Владиславом Тарашевським та Олександром Сабодахою і куплено компаніями, близькими до групи "Приват", в 2004 році. ФК "Укрнафтогаз" є реєстратором "Укрнафти", "Укртатнафти", НАК "Нафтогаз України", "Центренерго", "Київенерго", "Дніпроенерго" та ін.
Раніше Кабмін повідомляв про намір відмовитися від послуг "Укрнафтогазу". Це відбулося після того, як російська "Татнафта" звернулася в ДКЦПФР, Генпрокуратуру і МВС зі скаргою на дії реєстратора, заявивши, що він неправомірно списав 18,6 % акцій найбільшої в Україні нафтової компанії ЗАТ "Укртатнафта" на користь "Нафтогазу".
Також конфлікти були не тільки з "Татнафтою". В 2005 році Держкомісія цінних паперів і фондового ринку позбавила реєстратора ліцензії на надання фінансових послуг на ринку цінних паперів за відмову видавати своїм клієнтам реєстри і розголошення інсайдерської інформації. І хоча компанія в судовому порядку домоглася відновлення ліцензії, скарги на її дії не припинилися.
Наприкінці листопада минулого року компанія "Дніпроенерго" заявила про небажання реєстратора виконувати рішення зборів акціонерів про проведення додаткової емісії акцій. Після цього НАК ЕКУ зажадала від "Дніпроенерго", "Центренерго", "Крименерго", Дністровської ГАЕС, "Донбасенерго", "Миколаївобленерго" і "Волиньобленерго" провести збори акціонерів і змінити реєстратора.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас