Коломойський готує паливний нокаут — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коломойський готує паливний нокаут

Енергетика
708
Протистояння між групою "Приват" Ігоря Коломойського та урядом виходить на новий рівень. Компанії "Авіаз" і "Запоріжнафтопродукт", що входять в орбіту впливу групи, призупинили продаж палива. З огляду на зупинку роботи автозаправних станцій "Укрнафти" (16% ринку), ця паливна війна, відзначають експерти, викличе додаткове подорожчання пального, ціни на яке і без того йдуть вгору.
Компанія "Авіаз" (об'єднує 1086 заправок по всій Україні під різними логотипами) з 13 березня призупинила продаж бензину. За повідомленням представника компанії, паливо буде відпускатися тільки за талонами, оскільки переглядається ціна на ресурс. Дата поновлення вільного продажу бензину не зазначена. Тим часом, наприклад, у Дніпропетровській області проприватівські заправки з логотипами "Авіаз", "Авіаз плюс", "Авіаз сервіс", "Сентоза Ойл", Rubix, "Юкон" та інші займають близько 60% ринку.
Також паралізована робота більшої частини АЗС Запоріжжя. До точок роздрібної торгівлі моторним паливом "Укрнафти", що простоюють, додалися заправки "Запоріжнафтопродукту". У компанії пояснюють, що станції призупинили реалізацію нафтопродуктів у зв'язку з інвентаризацією. Частка "Запоріжнафтопродукту" на ринку роздрібної торгівлі моторним паливом у Запорізькій області становить більше 35%, а "Укрнафти" - близько 20%. Внаслідок цього оператори конкуруючих запорізьких АЗС відразу підвищили відпускні ціни на бензин марок А-92 та А-95 у середньому на 40 коп.
"Це консолідована відповідь "Привату" на незмінно витончені дії уряду Юлії Тимошенко. "Укрнафта" зазнає труднощів у зв'язку з перерозподілом грошових потоків на користь "Нафтогазу", зокрема, через зниження НКРЕ відпускних цін на газ, і цей масштабний демарш покликаний показати, що держава - не єдиний акціонер "Укрнафти", - міркує директор Центру енергетичних досліджень Костянтин Бородін.
На думку експерта, у випадку якщо повстануть всі дружні "Привату" компанії, це спричинить значне зростання реалізації бензину і дизпалива конкуруючими мережами, що приведе до вимивання запасів нафтотрейдерів. "Тому варто очікувати протягом найближчого часу збільшення вартості палива на 30 коп. додатково до зростання цін, що спостерігається на тлі світового подорожчання ресурсу", - прогнозує пан Бородін.
Юрій Алексеєнко, старший аналітик компанії KBC Securities Ukraine, вважає зупинку реалізації нафтопродуктів на АЗС наслідком того, що ціни на бензин на внутрішньому ринку неадекватні. "Вони не можуть довше залишатися на рівні 5,50 грн. за літр, з огляду на збільшення вартості нафтопродуктів у світі і рекордні ціни на нафту. Із цього погляду зростання роздрібних цін у країні - закономірне явище. Протягом найближчого місяця вартість палива повинна піднятися до рівня 6-6,20 грн. за літр, а у двомісячній перспективі, за умови стабілізації ціни на нафту $100 за барель, варто очікувати подорожчання на 15%. З огляду на це, компанії, що займаються роздрібною реалізацією палива, щоб не зазнавати збитків, змушені призупинити свою роботу, очікуючи, що уряд візьме до уваги світову кон'юнктуру ринку і не піде шляхом штрафування за необґрунтоване підвищення цін", - припускає пан Алексеєнко.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас