Шахті Засядька не дали лаву — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шахті Засядька не дали лаву

Енергетика
107
Сьогодні прокуратура Київського району Донецька почне вивчати матеріали про систематичне порушення на орендному підприємстві "Шахта ім. Засядька" правил безпеки ведення гірських робіт.
Учора інспекція Держгірпромнагляду не дозволила вуглевидобувному підприємству ввести в експлуатацію нову лаву. Як розповіла прес-секретар Держгірпромнагляду Марина Нікітіна, розпорядження про заборону було виписано начальником Державної інспекції промислової безпеки та охорони праці на АП "Шахта ім. Засядька" Костянтином Прилепським після того, як перевірка виявила, що температура повітря в новій лаві становить 31°С, що на п'ять градусів перевищує припустиму норму. Це свідчить про неефективність використовуваної в шахті системи провітрювання.
Експлуатація подібних систем провітрювання була категорично заборонена рішенням Урядової комісії з розслідування причин аварії на шахті ім. Засядька, що трапилася 18 листопада 2007 р. та забрала життя 101 гірника і п'яти рятувальників. Крім того, в обстежуваній лаві були зафіксовані вогнища скупчення метану з небезпечною концентрацією 2,5%. У результаті перевірки нової лави з'ясувалося, що вона не укомплектована засобами протипожежного захисту і засобами локалізації вугільного пилу. Пані Нікітіна повідомила, що грубі порушення правил безпеки на шахті набули систематичного характеру. Зокрема, під час планових перевірок 15, 19 лютого і 5 березня інспекцією були виявлені випадки проведення гірських робіт в умовах перевищення рівня метану у виробітку від 3% до 6%, а також факти заниження показників датчиків автоматичного газового контролю. Всі необхідні матеріали були передані в прокуратуру Київського району Донецька.
У цей час видобуток вугілля на шахті ім. Засядька дозволено двом лавам. 17-а західна лава шару М3 у середньому за добу піднімає на-гора 700 т коксівного вугілля, а 4-а західна лава шару L4 - 1250 т. Нагадаємо, однією з умов поновлення роботи в шахті в цілому було зменшення навантаження на лави максимум до 1500 т вугілля на добу. До аварії 18 листопада на шахті ім. Засядька працювало чотири лави. Середньодобовий видобуток вугілля становив 8,5 тис. т. Частка шахти в загальному обсязі коксівного вугілля, що добувають в Україні, марки "Ж" становила 31%.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас