ДКЦПФР переоцінить активи фондів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДКЦПФР переоцінить активи фондів

Фондовий ринок
463
Як повідомив член ДКЦПФР Сергій Бирюк, комісія планує змінити формулу розрахунку чистих активів для НПФ та ІСІ.
Комісіонери хочуть домогтися більш справедливої оцінки ЦП щоб уникнути масових втрат вкладників НПФ та інвесторів відкритих фондів.
За словами Бирюка, ДКЦПФР має намір зобов'язати КУА оцінювати ЦП за вартістю покупки, якщо по них не будуть проводитися активні угоди протягом місяця. Для того щоб ураховувати облігації за ринковою ціною у вартості активів, торговцям прийдеться показати по них як мінімум три угоди протягом двох місяців. Щоб переоцінювати акції, вони повинні торгуватися як мінімум три рази на місяць. Якщо ж папір не буде відповідати вимогам комісії з активного ринку, КУА і НПФ прийдеться переоцінювати їх за ціною покупки.
За словами Бирюка, такі вимоги підвищать захищеність інвесторів відкритих фондів, а особливо учасників фондів накопичувального пенсійного страхування. Адже прибутковість облігацій згортається до номінальної до дати погашення.
Учасники ринку в цілому задоволені такими ініціативами комісії. НПФ і КУА, які формують портфелі з ліквідних паперів, боятися нема чого, і вони зможуть виконати вимоги ДКЦПФР. Але зовсім інша справа - недиверсифіковані фонди.
Начальник управління спільного інвестування ДКЦПФР Євген Іванов розповів, що існують кілька точок зору відносно питання розрахунку вартості чистих активів. Це, насамперед, викликане тим, що в Україні діють диверсифіковані, недиверсифіковані і венчурні фонди. На його думку, необхідно окремо виводити методику для розрахунку вартості активів недиверсифікованих і диверсифікованих фондів, тому що природа їхньої роботи різна.
"Диверсифіковані фонди - відкриті та інтервальні - в основному націлені на роботу з портфельними інвесторами. У розрахунку вартості чистих активів повинна враховуватися динаміка зміни курсової вартості цінних паперів. Не можна таку ж методику застосовувати до недиверсифікованих венчурних фондів, тому що вони, як правило, освоюють ту чи іншу інвестиційну програму", - відзначив Іванов. Поки що, за його словами, комісія спробувала в рамках одного положення прописати універсальний підхід до оцінки активів.
Але якщо цінні папери не торгуються на біржі, ДКЦПФР пропонує звертатися до незалежних оцінювачів. "Є активи, які не мають обігу на фондових біржах. Наприклад, нерухомість і деякі цінні папери. Ми хочемо бачити справедливу вартість. Інша справа, чи не знайдеться той, хто, кривлячи душею, підпише акт оцінки? Я думаю, що наступним кроком комісії буде визначення тих оцінювачів, які можуть проводити оцінку. До них повинні бути виставлені дуже жорсткі вимоги", - відзначив Іванов. Таким чином, оцінювач потрібний тільки венчурним фондам, які часто купують активи, що не обертаються на біржі.
Андрій Золотухін, управляючий директор КУА "Драгон Есет Менеджмент", вважає, що набагато практичніше орієнтуватися по ситуації на ринку. Наприклад, якщо цінний папір постійно торгується, то й оцінювати його треба за ринковою вартістю; якщо папір не торгується протягом одного-двох місяців, то оцінювати за його собівартістю, і тільки якщо папір не торгується більше двох-трьох місяців, необхідно піднімати питання про якийсь інший спосіб оцінці.
"Для акцій, які активно торгуються на ринку, не потрібний оцінювач. Це спричинить зайві витрати фонду, оплачувати які будуть інвестори. А при оцінці боргових цінних паперів нам потрібно скористатися світовою практикою і котирувати боргові цінні папери винятково по їхній вартості без нарахованого відсотка. Сьогодні в Україні ціна боргових цінних паперів розраховується за формулою: ціна самого паперу, плюс нарахований відсоток. Оскільки нарахований відсоток щодня змінюється, то й котирування потрібно змінювати щодня. У світовій практиці нарахований відсоток не включається у вартість боргових цінних паперів, його можна порахувати самостійно, тому що він указується в проспекті емісії боргового цінного папера", - запевняє Золотухін.
Дмитро Сапунов, член наглядової ради КУА "Амадеус", упевнений, що вдаватися до послуг оцінювачів компанії будуть рідко. "Якщо по акціях не проходять три угоди на місяць - не проблема їх прокотирувати на біржі. Не обов'язково ж котирувати на ПФТС", - сказав Сапунов. Але тут зберігається ризик маніпуляції. Адже провести три угоди за ціною, вигідній компанії, маючи як мінімум двох торговців і власного хоронителя, не важко буде. "Ця ситуація не унікальна, так в усім світі. У нас же під кінець року або кварталу спостерігається збільшення котирувань, тому що всі КУА хочуть показати прибутковість вищу", - відзначає Сапунов.
Із НПФ ситуація трохи інша. Зараз існують два підходи до оцінювання активів пенсійних фондів. Деякі фонди перераховують вартість своїх активів відповідно зміні їхньої ринкової вартості, за аналогією з активами інвестфондів (за ціною останнього котирування), а інші фіксують дохід тільки у випадку продажу цінних паперів. Але оскільки фонди тільки накопичують кошти і вкладають їх, а виплат поки нема, вони і не продають цінні папери, а відповідно - не розподіляють прибуток або збиток між клієнтами.
"НПФ, які не переоцінюють активи, залишається усе менше. Зараз готується положення Держфінпослуг, у якому планується зобов'язати НПФ проводити переоцінку активів і розподіляти по пенсійних рахунках учасників. У протилежному випадку, це приводить до дискримінації клієнтів, які не бачать, наскільки збільшилися їхні активи", - розповів Ігор Сірик, директор НПФ "Фармацевтичний". Переоцінка активів - до того ж - знижує ризик маніпуляції вартістю цінних паперів. Адже якщо папери оцінені за ринковою ціною, то при продажі нічого не втратить ні КУА, ні клієнт. А якщо їх не переоцінювали протягом двох-трьох років, продати їх по маніпулятивній ціні простіше. Але, з іншого боку, це невигідно і самій КУА, оскільки залежно від успішності її роботи росте і її доход.
Пенсійники також скаржаться, що ринкова ціна (ціна останнього котирування) маніпулятивна, але нічого кращого поки немає. "Коли в нас буде реалізований ринок заявок, тоді дійсно можна говорити, що останнє котирування буде індикатором", - вважає Сірик. Але ризик маніпуляції із цінними паперами пенсійників все-таки нижчий. НПФ можуть купувати тільки папери I і II рівнів лістингу, і всі ці папери торгуються практично постійно. "Але такі випадки бувають, застрахуватися від них не можна. Повністю уникнути маніпуляцій на нашому низьколіквідному ринку складно", - резюмував Сірик.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас