RosUkrEnergo та "УкрГаз-Енерго" випали зі схеми постачання газу в Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

RosUkrEnergo та "УкрГаз-Енерго" випали зі схеми постачання газу в Україну

Енергетика
327
Домовленості НАК "Нафтогаз України" і "Газпрому" фіксують тактичну перемогу прем'єр-міністра Юлії Тимошенко.
Зі схеми постачання газу в Україну з 1 березня буде виключений посередник "УкрГаз-Енерго", а протягом декількох місяців і RosUkrEnergo. За цю політичну поступку Києву "Газпром" пообіцяв зрівняти ціни на російський і середньоазіатський газ уже в 2009 році. У підсумку українським споживачам прийдеться заплатити за політичну принциповість прем'єра додатково $3,3-6,6 млрд.
Учора голова правління НАК "Нафтогаз України" Олег Дубина і глава ВАТ "Газпром" Олексій Міллер підписали "Угоду про розвиток відносин у газовій сфері". У ній говориться, що або "Газпром", або RosUkrEnergo з березня по грудень 2008 року поставить Україні "не менше 49,8 млрд кубометрів середньоазіатського газу по $179,5 за тисячу кубометрів". Покупцем газу на кордоні буде "Нафтогаз".
Одночасно українська сторона зобов'язалася оформити 5,2 млрд кубометрів газу, поставлені в січні-лютому за колишньою схемою - тобто через RosUkrEnergo і ЗАТ "УкрГаз-Енерго". Крім того, як розповіли в "Газпромі", уперше була офіційно визнана поставка 1,4 млрд кубометрів російського газу, вартість якого - $315 за тисячу кубометрів. Це принесе "Газпрому" додаткові $189,7 млн доходів. Втім, Київ ще може знизити цю ціну - невдоволення нею висловив президент Віктор Ющенко. Джерело в "Газпромі" підтвердило, що в угоді з Україною не зазначена конкретна ціна, а зафіксований тільки обсяг спожитого російського газу.
Другою поступкою з боку України став допуск російської монополії до внутрішнього ринку країни прямо - це компенсація втрати "УкрГаз-Енерго", у якому "Газпрому" побічно належало 25%. Російська монополія одержала право продавати не менше 7,5 млрд кубометрів газу на рік найбільш платоспроможній категорії українських споживачів - промисловим підприємствам.
Таким чином, Росія задовольнила всі вимоги прем'єр-міністра Юлії Тимошенко - ЗАТ "УкрГаз-Енерго" (50% належить RosUkrEnergo, 50% - "Нафтогазу") виключено зі схеми постачання, а Україна до кінця року буде закуповувати дешевий середньоазіатський газ. Директор East European Gas Analysis Михайло Корчемкін вважає, що цей газовий бій Росії та України виграла Юлія Тимошенко, але "вся війна ще попереду" - вона розгорнеться за контракти на 2009 рік. "Зараз "Газпром" просто забезпечив собі до кінця року нормальний транзит через Україну і рекордні прибутки від експорту в Європу", - відзначає експерт.
Гендиректор компанії Magyar GT Янош Петефі назвав перемогу України "винятково політичною". На думку експерта, тепер "Газпром" має повну свободу дій на українському ринку, нехай навіть займаючи на ньому всього 10%. У російської монополії більше немає причин штучно стримувати ціну на газ для України. В "Газпромі" і "Нафтогазі" стверджують, що переговори про ціни на 2009 рік продовжаться.
Обґрунтувати їхнє різке збільшення "Газпрому" уже активно допомагають країни Середньої Азії, що виступають основними вихідними постачальниками для України. На переговорах у Москві у вівторок "Газпром" підтримав установлення з 2009 року цін на середньоазіатський газ на рівні європейських за винятком транспортних витрат, а джерела в "Туркменгазі" заявили, що країна хоче одержувати $250-270 за тисячу кубометрів на кордоні з Узбекистаном. Учора президент "Казмунайгаза" Узакбай Карабалін повідомив, що Казахстан в 2009 році планує підвищити ціни на кордоні з Росією на 60-70% від рівня минулого року - до $200-210 за тисячу кубометрів.
У цьому випадку газ для України буде коштувати в 2009 році $240-300 за тисячу кубометрів навіть без урахування маржі "Газпрому". Таким чином, кінцевим споживачам прийдеться заплатити додатково $3,3-6,6 млрд при збереженні обсягу імпорту на рівні 55 млрд кубометрів. Михайло Корчемкін упевнений, що в наступному році "Газпром" піде на підвищення цін на газ для України - уникнути цього, на думку експерта, Київ зможе, тільки збільшивши частку російської монополії на своєму внутрішньому ринку.
Директор "Об'єднаної газової групи" Данило Шевельов уточнив, що прибуток від продажу 1 тисячі кубометрів газу промисловим споживачам становить $18-20. Тобто за 7,5 млрд кубометрів "Газпром" одержить $135-150 млн прибутку.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас