Ющенко: Газові домовленості з РФ потребують з'ясування низки питань — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко: Газові домовленості з РФ потребують з'ясування низки питань

Енергетика
205
Останні домовленості з Росією з газової теми потребують з'ясування низки принципових питань, заявив сьогодні Президент України Віктор Ющенко, відповідаючи на запитання журналістів у Брюсселі.
Про це повідомляє прес-служба глави держави.
За словами Президента, 12 березня в другій половині дня він отримав доповідь голови правління НАК "Нафтогаз України" Олега Дубини щодо розуміння в газовому питанні між ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України". "Мене в цілому задовольняє той зміст домовленостей, який досягнутий, тому що він знаходиться в тому політичному контексті, про який йшла мова раніше", - сказав Ющенко.
У той же час Ющенко відзначив низку нюансів, які ще потрібно ретельно проаналізувати і оцінити. Серед них глава держави назвав появу нової ціни на газ на 2008 р. для України у розмірі 321 дол. за тисячу куб. м., "про що ми з Президентом Володимиром Путіним не домовлялися". За словами Ющенка, українська переговорна команда пояснює цю позицію тим, що йде мова про "обсяг заміщень, що ця ціна не фігуруватиме в наших відносинах". "Мене це насторожує, тому що це прецедент, і тут дуже важлива думка законодавців", - сказав Ющенко.
Другою позицією, яка потребує ретельного вивчення, Президент назвав перспективи постачань газу до України, зокрема з Середньої Азії, починаючи з січня 2009 р., в контексті заяви, зробленої 12 березня Казахстаном, Узбекистаном і Туркменістаном про намір продавати газ з 2009 р. за європейською ціною. "Це дві позиції, які сьогодні потребують поглибленої уваги і з боку уряду, і з боку тієї робочої групи, яка працює сьогодні в режимі нормального, здорового діалогу з "Газпромом", - сказав Президент. У цілому, на переконання Ющенка, слід "якнайскоріше завершити розрахунки і вийти з цього газового надуманого протистояння".
Відзначимо, що Ющенко запросив прем'єр-міністра України Юлію Тимошенко і голову правління НАК "Нафтогаз України" Олега Дубину доповісти про відповідність досягнутих у Москві домовленостей між ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" Директивам Президента України на переговори з РФ щодо газової співпраці. Доповідь повинна відбутися для ухвалення узгодженого рішення перед проведенням державних процедур щодо їх затвердження.
Як повідомлялося, голова правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер і Дубина підписали Угоду про розвиток відносин у газовій сфері. Відповідно до угоди, з березня по грудень 2008 р. до України буде поставлений газ центрально- і середньоазійського походження в обсязі не менше 49,8 млрд куб м за ціною 179,5 дол. за 1 тис. куб. м. Покупцем газу на кордоні з Україною буде НАК "Нафтогаз України". При цьому постачання середньоазіатського газу в січні-лютому в обсязі 5,2 млрд куб. м будуть повністю оформлені і оплачені за контрактами RosUkrEnergo і "УкрГазЕнерго".
Додатково до обсягів центрально- і середньоазійського газу НАК "Нафтогаз України" оформить з RosUkrEnergo контракт купівлі-продажу російського газу, поставленого до України в січні-лютому 2008 р. за базовою ціною 315 дол. за 1 тис. куб. м, розрахунки за яким можуть бути здійснені шляхом повернення відповідних обсягів газу.
З 1 квітня 2008 р. дочірня або афілійована компанія ВАТ "Газпром" щорічно здійснюватиме прямі постачання газу промисловим споживачам України в обсязі не менше 7,5 млрд. куб. м. Переговори за умовами постачання газу до України в 2009 р. і в подальші роки продовжаться з урахуванням кон'юнктури закупівельних цін центрально- і середньоазійського газу.
На думку джерела в Міністерстві палива і енергетики України, ціна на газ для України повинна бути ринковою. "Під ринковою я розумію ту ціну, по якій товар, в даному випадку газ, можна продати на цьому ринку. Одна і та ж квартира, наприклад, в Києві і Донецьку стоїть по-різному", - підкреслило джерело. За його словами, у разі відмови України від покупки газу за ціною, запропонованою "Газпромом", останній не зможе реалізувати цей об'єм на європейському ринку, оскільки це приведе до цінового дисбалансу. "А в Росії цей об'єм газу теж нікому не потрібний", - відзначив чиновник.
Напередодні прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко заявила, що за підсумками переговорів також підписано загальне узгоджене рішення щодо усунення з газового ринку України компанії "УкрГазЕнерго". Крім того, за словами Тимошенко, сторони дійшли згоди про те, що для співпраці немає жодної необхідності в створенні нових посередницьких структур - так званих СП-1 і СП-2.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас