Ющенко загалом задоволений, але ціна 321 дол. його "насторожує" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко загалом задоволений, але ціна 321 дол. його "насторожує"

Енергетика
211
Президента Віктора Ющенка насторожує поява ціни 321 долар за тисячу кубометрів газу в домовленостях між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром". Про це він сказав сьогодні журналістам у Брюсселі.
Ющенко в цілому висловив задоволення змістом домовленостей, досягнутих під час переговорів у Москві. Він відзначив, що ці домовленості відповідають раніше досягнутим домовленостям на рівні президентів України і РФ. "Але є кілька нюансів, які необхідно сприйняти та зрозуміти", - сказав Президент, додавши, що це стосується появи нової ціни 321 долар.
Він заявив, що цієї суми не було в його домовленостях із Президентом РФ Володимиром Путіним.
Ющенко відзначив, що переговорна команда пояснює це заміщенням, а також тим, що ця ціна не буде фігурувати в наступних україно-російських відносинах. "Мене це насторожує, тому що це прецедент", - заявив Ющенко, додавши, що в цьому питанні буде дуже важливою думка законодавців та експертів.
Крім того, Президент назвав важливим напрямком переговорного процесу з Росією перспективу подальших відносин. Зокрема, за його словами, це стосується недавньої заяви про намір підвищити ціну середньо- і центральноазіатського газу в 2009 році.
"Ці дві позиції потребують окремої уваги уряду і переговорної групи, що сьогодні веде нормальний, здоровий діалог у Росії", - сказав Ющенко.
"Нам потрібно розрахуватися і вийти із цього надуманого газового протистояння", - сказав Ющенко.
Нагадаємо, сьогодні, 13 березня, голова правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер і голова правління НАК "Нафтогаз України" Олег Дубина підписали в Москві Угоду про розвиток відносин у газовій сфері. Відповідно до Угоди, з березня по грудень 2008 року в Україну буде поставлятися газ центрально- і середньоазіатського походження в обсязі не меншому ніж 49,8 млрд. кубометрів за ціною 179,5 дол. за тисячу кубометрів. Покупцем газу на кордоні з Україною буде НАК "Нафтогаз України".
При цьому поставки середньоазіатського газу в січні-лютому в обсязі 5,2 млрд. кубометрів будуть повністю оформлені та оплачені за контрактами "РосУкрЕнерго" та "УкрГаз-Енерго". Додатково до обсягів центрально- і середньоазіатського газу НАК "Нафтогаз України" оформить із "РосУкрЕнерго" контракт на купівлю-продаж російського газу, поставленого в Україну в січні-лютому 2008 року, за базовою ціною 315 дол. за тисячу кубометрів, розрахунки за який можуть бути проведені шляхом повернення відповідних обсягів газу.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас