ЄС дасть Україні 2,5 млрд на реконструкцію ГТС за умови виконання низки умов — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС дасть Україні 2,5 млрд на реконструкцію ГТС за умови виконання низки умов

Енергетика
207
Заява прем'єр-міністра України про наміри залучити для реконструкції газотранспортної системи донорську допомогу пов'язана з відповідними пропозиціями країн ЄС, і вони могли б надати донорську допомогу лише за умови виконання низки політичних та економічних умов.
Таку думку висловив координатор з питань виконання Меморандуму енергетичного співробітництва Україна-ЄС, президент Київського міжнародного енергетичного клубу Q-club Олександр Тодійчук.
"Аудитори від країн ЄС в 2007 року провели міжнародний комплексний аудит газотранспортної системи України та оцінили першочергові заходи, які забезпечать надійну роботу української ГТС, в 2,5 млрд доларів", - нагадав експерт.
На його думку, крім цих заходів, Україна "повинна була б залучити також кошти для реконструкції своїх газокомпресорних станцій, збільшивши вдвічі коефіцієнт їхньої корисної дії".
"Це дозволить щорічно заощаджувати до 5 млрд кубометрів технологічного газу, що спалюється при перекачуванні", - відзначив Тодійчук.
"Країни ЄС могли б надати донорську допомогу Україні лише при виконанні декількох політичних та економічних умов", - підкреслив координатор з питань виконання Меморандуму енергетичного співробітництва Україна-ЄС.
"Перше і головне - довгострокова гарантії щодо форм власності на ГТС України на термін не менше 10-15 років, - прокоментував ситуацію Тодійчук. - Крім того, кошти, виділені на реконструкцію ГТС, повинні контролюватися спільною міжнародною групою за участі представників ЄС".
Це, за його словами, стосується "першочерговості робіт, їхньої якості, проведення тендерів і фінансових операцій". У той же час, "щоб співробітництво почалося, повинні бути знижені податки", сказав Тодійчук. Це, на його думку, "дозволить підвищити фінансову стабільність ГТС і гарантувати повернення інвестованих коштів".
"Європейські аудитори вважають, що за рахунок донорських інвестицій у ГТС неможливо фінансувати бюджет цілої країни, - відзначив Тодійчук і пояснив, - ЄС виражає особливу зацікавленість у відновленні української ГТС, оскільки саме через неї в ЄС попадає 80% російського газу".
"Реалізація російських обхідних маршрутів - Південного і Північного потоків - потребує більше 20 млрд євро інвестицій у кожен", - нагадав експерт, додавши, що "введення в дію обхідних маршрутів загрожує європейському споживачеві наступним збільшенням цін на газ, оскільки в транспортний тариф будуть закладатися кошти на повернення інвестицій".
У той же час, на думку Тодійчука, "українська ГТС десятиліттями буде залишатися найдешевшим маршрутом транспортування російського і центрально-азіатського газу в ЄС". Крім того, "підземні сховища на кордоні з ЄС, що дозволяють робити значні сезонні накопичення газу, роблять українську ГТС майже незамінною".
"Газові війни привели до того, що три місяці 2008 року майже не виділяються кошти на відновлення української ГТС, - відзначив Тодійчук. - Європейці дійсно готові піти на рішучі кроки заради відновлення ГТС, і уряд повинен докласти всі зусилля, щоб таке співробітництво відбулося".
Нагадаємо, учора Юлія Тимошенко на засіданні уряду заявила, що очікує 2,5 млрд доларів інвестицій для модернізації та реконструкції газотранспортної системи України. За її словами, сьогодні є донори, які хочуть зібратися, як це було із Чорнобильською АЕС, і інвестувати на безповоротній основі більшу частину грошей. Прем'єр відзначила, що питання інвестування модернізації ГТС належить до 23 додаткових заходів співробітництва України і Євросоюзу.
У грудні 2007 року керівник Відділу з питань енергетичної безпеки Європейської комісії Фаузі Бенсарса повідомив, що протягом наступних п'яти років Україна повинна інвестувати 2,5 млрд євро в модернізацію своєї газотранспортної системи для того, щоб зберегти нинішні обсяги поставок газу з Росії. До такого висновку прийшла спільна група фахівців Єврокомісії і НАК Нафтогаз України, що провела оцінку газотранспортної системи України.
Оператором газотранспортної системи України є ДК Укртрансгаз. Компанія експлуатує 36,6 тис. км магістральних газопроводів і газопроводів-відводів
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас