Маршрутники беруть облогою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Маршрутники беруть облогою

521
Свою обіцянку перевізники виконали. Близько 2000 машин залишилися в парках і не вийшли на маршрути. Якщо компромісу не досягнуть, буде продовження - завтра центр можуть заблокувати "бусами".
Київ без маршруток обійшовся. Громадський транспорт перерозподілили по місту. Більш людні лінії поповнилися машинами з інших маршрутів і резервним транспортом "Київпастрансу". Завдяки цьому колапсу взагалі-то вдалося уникнути.
" Деякі незручності, звичайно, є, - говорить генеральний директор КП "Київпастранс" Микола Ламбуцький. - Але ситуацію намагалися тримати під контролем, щоб через зменшення транспорту кризи на дорогах не було. А плюси в тому, що на зупинках не накопичувались маршрутки та автобуси із тролейбусами могли нормально обслуговувати пасажирів".
Але пасажири, хоч і скаржаться на роботу водіїв маршруток, відсутністю машин були вкрай незадоволені.
"Хвилин 25 чекала на зупинці 587 маршрутку, у результаті довелося їхати в переповненому трамваї, - говорить киянка Ольга Детюк. - Але на роботу однаково спізнилася".
У метро теж було неспокійно. Величезні потоки людей, що поспішають, ледь втискувалися у вагони. Наземний транспорт був переповнений. Центральні рейси тролейбусів та автобусів ходили стабільно. А от добратися з околиць до центру було проблематично. У той же час, легковиків на дорогах стало менше - це навіть в очі кидалося. Швидше за все, через те, що народ, наляканий можливим страйком у центрі, злякався і можливих пробок. І зволів добиратися громадським транспортом. Але пробки в місті однаково були.
Як продовжувати акцію протесту, перевізники ще не визначилися. Можливо, будуть простоювати в парках або заблокують центр міста
До речі, завтра ситуація може повторитися. Приватники відступати не збираються. Свої вимоги перевізники висунули в письмовому вигляді в ГУ транспорту та зв'язку.
"Ми ведемо з ними переговори із самого ранку, - говорить начальник ГУ транспорту та зв'язку Іван Шпилевий. - Вони вимагають, щоб ми прибрали з доріг транспорт, куплений на бюджетні гроші для роботи в режимі маршрутних таксі і затвердили нові тарифи. Транспорт ми не приберемо - на дорогах повинна діяти здорова конкуренція. А тарифи на проїзд установлюємо не ми, а Кабмін. Ми згодні піти на поступки - відпустити ціни. Нехай піднімуть тарифи, а народ буде вибирати, яким транспортом йому користуватися. Але їм цього мало. Вони хочуть, щоб ми офіційно затвердили цю максимальну вартість - 3 грн за відстань більше 20 км. І тоді вони звільняються від 20% сплати ПДВ. Цього не буде".
Як розповіли організатори страйку - голова Київської організації перевізників-роботодавців "Столиця" Валерій Липецький і президент Всеукраїнської асоціації автоперевізників Віталій Рева, - завтра акцію вони мають намір продовжити, тому що вимоги виконані не були. Яким чином будуть продовжувати, ще не визначилися.
Можливо, теж будуть простоювати в парках, а можливо, заблокують центр міста. Але заявку про санкціонований мітинг у ГУ внутрішньої політики ніхто не подавав, виходить, у центр свої машини вони зганяти не мають права.
У прес-службі КМДА заявляють, що перерозподіляти транспорт - як і вчора - будуть, виходячи із ситуації.
"Сьогодні мене проінформували про те, що страйк був підготовлений Блоком Юлії Тимошенко, що на місцевому рівні бореться на всіх фронтах з київською владою", - сказав Леонід Черновецький.
І додав, що тарифи він не підніме ні за яких умов.
За матеріалами:
Газета по-києвські
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас