Експерт: Ринкова вартість акцій українських банків в найближчій перспективі може зменшитись — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Ринкова вартість акцій українських банків в найближчій перспективі може зменшитись

Фондовий ринок
306
Ринкова вартість акцій українських банків у найближчій перспективі може знизитися, тоді як у довгостроковій вона має потенціал для зростання, вважає член Ради Нацбанку України (НБУ) Василь Горбаль.
"На ринку українських цінних паперів у першому кварталі 2008 року можуть з'явитися негативні тенденції. Не виключено, що акції банків продовжать дешевшати на тлі загального зниження цін на папери вітчизняних компаній. А акції деяких можуть помітно втратити у вартості", - говориться в статті банкіра, опублікованій журналом "Чистая прибыль".
Втім, за його оцінкою, за рахунок великої диверсифікованості сегментів ринку, збільшення капіталізації емітентів загальна динаміка підвищення цін цього року, найімовірніше, буде позитивною.
"Надалі курсова вартість акцій українських банків буде підвищуватися, тому що збережеться позитивна тенденція до зростання доходів банківського сектора. Але при цьому ціни на акції банків будуть залежати від попиту на цінні папери вітчизняних підприємств у цілому. А він не настільки активний, як того вимагає ринок", - відзначає В.Горбаль.
При цьому він підкреслив, що на динаміку зміни цін акцій вітчизняних банків торік впливали не стільки негативні новини закордонних фондових ринків, скільки внутрішньоукраїнські фактори: нові емісії акцій, інформація про продаж того чи іншого банку закордонному інвесторові.
"Більшість українських цінних паперів мають дуже високий потенціал зростання до своєї справедливої ціни. А з урахуванням падіння цін на початку року upside буде ще більшим", - відзначає В.Горбаль.
Подальші перспективи розвитку українського фондового ринку, за його оцінкою, багато в чому будуть залежати від ситуації на світових фондових ринках. "Наслідки іпотечної кризи ще не ліквідовані... Фактично повністю вичерпала свою регулюючу роль політика зниження ставки ФРС, тому що її подальше зменшення вже слабко впливає на вартість грошей на ринку. Курси основних валют світу - долара США і євро - зазнають значних змін. Це теж негативно позначається на розвитку фондового ринку, тому що для інвесторів підсилюються валютні ризики", - відзначає банкір.
У свою чергу, президент "Партнер-банку" (Київ) Олексій Савченко вважає, що інтерес іноземних інвесторів до покупки українських банків збережеться ще протягом трьох-п'яти років.
"Ті міжнародні банки, які вже придбали в Україні фінансові установи, не роблять погоду у світі. Вони пропонують умови не набагато кращі від тих, які можуть запропонувати вітчизняні банки, - заробляють на тому, що ввійшли першими, і стимулів до зниження прибутковості в них немає. Прихід банківських структур з дійсно дешевими грішми - справа найближчих трьох-п'яти років", - наводить його слова прес-служба банку.
При цьому, за оцінкою експерта, світова фінансова криза лише ненадовго загальмувала прихід на український банківський ринок низки великих західних гравців "Уже найближчим часом цей процес продовжиться... Останнім часом ми стикнулися з тим, що інвестувати в українські банки хочуть не тільки міжнародні банківські групи, але й інвестиційні групи для яких цей бізнес не профільний. Виходить, вони бачать у цьому перспективу", - відзначив О.Савченко.
Щодо продажу самого "Партнер-банку" банкір повідомив, що відповідні переговори стануть більш конкретними після переходу банку в групу середніх. "Ми не поспішаємо говорити на цю тему. Банкові півтора роки, за динамікою збільшення кредитного портфеля він третій у групі невеликих і у нас є сили перейти в групу середніх до кінця поточного року. Зрозуміло, що тоді такі розмови стануть більш цікавими", - відзначив О.Савченко.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас