Бензин обіцяє кусатись — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бензин обіцяє кусатись

Енергетика
769
Експерти прогнозують, що роздрібні ціни на бензин А-95 і дизпаливо до кінця березня досягнуть позначки 5,8-5,85 грн., а то й 6 грн. за літр, якщо світові ціни на нафту і нафтопродукти зафіксуються на нинішньому рівні. Імпортозалежність нашого ринку тільки підсилюється на тлі скорочення виробництва НПЗ.
Українські НПЗ скоротили переробку нафти в січні-лютому 2008 р. у порівнянні з аналогічним періодом 2007 р. на 47,6%, до 1,153 млн. т. При цьому виробництво бензину зменшилося на 26,6% (до 456,7 тис. т), а дизпалива - на 39,8% (до 376,8 тис. т).
Експерти та учасники ринку, пояснюючи таку динаміку, називають як уже традиційні фактори - незавантаженість потужностей західноукраїнських підприємств, проблеми Кременчуцького НПЗ із поставками російської нафти у зв'язку з корпоративним конфліктом, так і деякі нові, наприклад, скорочення переробки нафти ЗАТ "ЛИНИК" на 49,4%. Єдиний дотепер стабільний завод знизив випуск бензину на 38,5%, а дизпалива - на 35%.
Спад вітчизняної нафтопереробки відбився збільшенням частки імпортних нафтопродуктів. За даними UPECO, частка імпортного ДП за січень-лютий склала 59%, а бензину - 32%. Для порівняння: в 2005 р. за рахунок українських НПЗ забезпечувалося приблизно 85% потреб вітчизняних споживачів, а в 2006-2007 р. їхня частка коливалася на рівні 70%.
У такий спосіб ринок, наповнення якого йде шляхом збільшення імпорту, стає ще більш чутливим до світових цін на нафту і нафтопродукти. Вартість нафти б'є нові рекорди - котирування нафти Brent за зазначений період зросли на 16%, до $106 за барель. "При теперішній імпортозалежності українського ринку стає усе сутужніше спрогнозувати баланс бензинів і рівень їхньої прогнозованої вартості. Із цього погляду внутрішня нафтопереробка виступає стабілізаційним фактором.
Проте, незважаючи на нові світові рекорди цін, передумов для досягнення позначки 6 грн. за літр бензину А-95 і дизельного палива до кінця березня нема", - вважає виконавчий директор UPECO Сергій Куюн. "Разом з тим нафтопереробники, як українські, так і світові, незацікавлені в нарощуванні потужностей. Переробка стає збитковою. Ми переживаємо парадоксальну ситуацію, коли вартість нафти стає вищою, ніж вартість нафтопродуктів, які можна з неї зробити", - міркує пан Куюн.
На думку Володимира Нестеренка, аналітика ІК "Конкорд Капітал", держава зацікавлена в стимулюванні вітчизняної нафтопереробки: "На імпорті держава майже не заробляє. Ввізне мито на основні види палива зараз нульове. А от за рахунок збільшення завантаження українських НПЗ уряд міг би істотно підвищити надходження в бюджет від податків".
Експерт також відзначає високу залежність вітчизняного ринку нафтопродуктів від світової кон'юнктури і припускає, що до кінця весни вартість бензину А-95 досягне рівня 6-6,5 грн. за літр.
За оцінкою Віталія Давія, заступника гендиректора об'єднання "Укрнафтохімпереробка", найближчим часом вітчизняні НПЗ не збільшать виробничі показники, хоча із квітня запрацює Одеський нафтопереробний (проводить зараз пусконалагоджувальні роботи), що дозволить трохи розбавити загальну ситуацію. "Тому основними факторами, що впливають на ринок нафтопродуктів, найближчим часом залишаться активність імпортних поставок палива і розвиток світового ринку в цілому", - відзначає пан Давій і прогнозує, що до кінця березня ціна бензину А-95 і ДП досягне 6 грн./л.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас