Наступна зупинка - Маріуполь — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Наступна зупинка - Маріуполь

Фондовий ринок
567
Другий за обсягами виробник залізорудної сировини (ЗРС) в Україні - Маріупольський меткомбінат ім. Ілліча - учора заявив, що підвищення цін на ЗРС на 68% з 1 квітня загрожує зупинкою виробництва.
Аналітики вважають, що така заява підприємства пов'язана з можливим зниженням рентабельності його роботи на 5-7 процентних пунктів - до 10%. Втім, експерти впевнені, що витрати будуть компенсовані за рахунок підвищення цін на металопродукцію - їхнє середнє збільшення цього року може перевищити 25%.
Учора на балансовій нараді представників підприємств гірничо-металургійного комплексу в Міністерстві промислової політики заступник голови правління Маріупольського меткомбінату (ММК) ім. Ілліча Валерій Меркулов заявив, що стурбований майбутнім збільшенням цін на залізорудну сировину. За його словами, група "Метінвест" повідомила компанію, що з 1 квітня підвищить ціни на залізорудний концентрат на 68% - до $118,78/ т. Концентрат поліпшеної якості обійдеться в $133,22/ т.
У зв'язку зі значним збільшенням цін на ЗРС знизиться ефективність роботи ММК, відзначив пан Меркулов. "За такими цінами нам буде невигідно працювати, і ми будемо змушені зупинити виробництво", - сказав він. Втім, голова правління ММК Володимир Бойко вважає, що зможе домовитися з "Метінвестом" про меншу ціну на сировину. На його думку, вартість ЗРС повинна бути прив'язана до вартості бразильської сировини. У лютому найбільший у світі виробник ЗРС - бразильська Vale - домовилася із трьома провідними сталевиробниками Азії -Nippon Steel Corp., JFE Holdings Inc. і POSCO - про підвищення з 1 квітня цін на руду на 65%.
В "Метінвесті" учора здивувалися заявам представників ММК ім. Ілліча. "Вартість залізорудного концентрату з урахуванням індексу зміни ціни на світовому ринку з 1 квітня збільшиться на 68%.
Сформована в такий спосіб ціна буде єдиною для всіх споживачів концентрату, включаючи металургійні підприємства групи 'Метінвест'", - повідомили в прес-центрі "Метінвест Холдингу". Нагадаємо, на початку 2008 року "Метінвест" підписав трирічні договори на відвантаження ЗРС метпідприємствам "Індустріального союзу Донбасу" (ІСД), "Запоріжсталі" і ММК ім. Ілліча. Раніше почесний президент Північного і Центрального ГЗК (входять в "Метінвест") говорив, що документи передбачають перегляд цін на продукцію з 1 квітня.
Аналітик ІК Alfa Capital Олег Юзефович називає дії "Метінвесту" логічними: "Метпідприємства України перебувають у рівних умовах з іншими учасниками ринку, тому перегляд цін на ЗРС у світі привів до зміни вартості української продукції". За його словами, заяви ММК ім. Ілліча можуть бути пов'язані з можливим зниженням його рентабельності по EBITDA на 5-7 процентних пунктів - до 10%, а чистої рентабельності на 3-4 процентних пункту - до 7%.
ММК зможе компенсувати свої витрати за рахунок підвищення цін на металопродукцію, вважає віце-президент консалтингової компанії The Research & Consulting Group Олександр Сірик. "Досвід минулих років показує, що підвищення цін на сировину відображається на відпускних цінах на металопродукцію", - відзначає експерт. Так, на початку року найбільша у світі сталеливарна компанія ArcelorMittal оголосила, що через значне підвищення цін на ЗРС підніме ціни на сталеву продукцію.
На метпідприємствах ІСД, ММК ім. Ілліча і "Запоріжсталі" також не виключили можливості підвищення цін на свою продукцію. У виробничо-господарському об'єднанні "Металургпром" прогнозують, що цього року українські сталеливарні компанії підвищать ціни мінімум на 25%.
Rio Tinto має намір підвищити ціни на сировину Один з найбільших у світі виробників та експортерів залізорудної сировини (ЗРС) - корпорація Rio Tinto - планує під час щорічних переговорів з азіатськими сталеливарними компаніями обговорити питання про підвищення контрактних цін на свою продукцію більш ніж на 71%, повідомляє Bloomberg.
За словами генерального директора залізорудного дивізіону Rio Сема Уелша, 65-процентне підвищення цін на залізну руду бразильської Vale не є орієнтиром для інших світових виробників ЗРС, тому переговори тривають.
Нагадаємо, лідер з виробництва ЗРС -Vale - домовився із трьома провідними сталевиробниками Азії -Nippon Steel Corp., JFE Holdings Inc. і POSCO - про підвищення з 1 квітня цін на руду на 65%. Як повідомляє Reuters, учора Vale погодила з Corus Group підвищення цін на залізну руду на 2008 контрактний рік. Угода припускає, що з 1 квітня ціни на залізорудний дріб'язок з Південної системи рудників Vale (FOB Tubarao) підвищаться на 65%, з рудників Carajas (FOB Ponta da Madeira) - на 66%.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас