ДПАУ проїдає бюджет — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДПАУ проїдає бюджет

Енергетика
447
Учора Держказначейство повідомило, що в першій декаді березня Державна податкова адміністрація (ДПАУ) не перераховувала податки в бюджет, вилучивши зі скарбниці 119 млн грн.
У ДПАУ пояснюють це тим, що вони відшкодовують підприємствам суми ПДВ у два рази більші, ніж збирають.
Провиною цьому, на думку податківців, є скасування податкових векселів, що позбавило їх регулярних надходжень, тому що платежі внутрішнього ПДВ відбуваються наприкінці місяця. Експерти вважають, що це робить роботу ДПАУ менш прогнозованою - про потенційні ризики невиконання бюджету не буде відомо до кінця місяця.
Учора Держказначейство оприлюднило оперативні дані виконання доходів загального фонду бюджету за 11 днів березня - надійшло 2,407 млрд грн із необхідних 10,963 млрд грн. З даних казначейства видно, що ці надходження забезпечила Держмитниця.
Відомство вже виконало на 44,9% план збору податків на 5,423 млрд грн. У той же час ДПАУ, маючи завдання 4,772 млрд грн, у бюджет не тільки нічого не перерахувала, але й вилучила з нього кошти - негативне сальдо платежів 119 млн грн. Тому відомство виконало план у березні на "-2,5%", а за I квартал - на 67,9% (у митниці - 94,6%).
Джерело в ДПАУ пояснило це тим, що з початку місяця підприємцям було відшкодовано ПДВ на суму 506 млн грн, а зібрано - усього 250 млн грн. Усього в березні ДПАУ повинна відшкодувати ПДВ на 2,2 млрд грн, а зібрати - 3,5 млрд грн. "Усе, що ми збираємо зараз, ми віддаємо, а платежі на початку місяця це штрафи, донарахування, погашення боргів", - сказав податківець.
Такий парадокс - податкова адміністрація не збирає податки, а роздає - джерело пов'язує зі скасуванням вексельних розрахунків імпортного ПДВ. Вони привели до збільшення платежів на митниці (щодня перераховуються в бюджет) і скорочення відрахувань від ДПАУ, що до січня 2008 року адмініструвала імпортний ПДВ при погашенні векселів. Завдяки тому, що вексель повинен був погашатися протягом 30 днів, ДПАУ також мала щоденні платежі.
Тепер же податкова адміністрація буде перераховувати ПДВ лише після 20 числа кожного місяця, коли минає термін подачі декларацій щодо ПДВ і настає термін оплати - до останнього дня місяця.
Ситуацію ускладнює ще й надана в лютому податкова відстрочка НАК "Нафтогаз України". "Ми втратили 1 млрд грн по прибутку, ПДВ і ренті від них, а Мінфін говорить, що коректувати план не буде, - обурений податківець. - Тому в лютому до плану ми не дотягли 276 млн грн - 730 млн перекрили за рахунок інших платежів. Хто міг заплатити в перших числах березня, заплатив у лютому, щоб було більш якісне виконання".
Експерти впевнені, що ситуація початку березня тепер може повторюватися і в інші місяці, особливо в ті, коли немає крайнього строку сплати податку на прибуток. Це робить надходження від ДПАУ менш прогнозованими і про зрив виконання бюджету буде відомо лише в останні дні місяця. Експерт Центру ім. Разумкова Костянтин Кузнєцов вважає, що скоротити касові розриви можна буде зменшенням відшкодування ПДВ. "Заборгованість по невідшкодованих сумах у лютому виросла - з початку року динаміка склала 15-20%. Виходить, що збирають менше, ніж відшкодовують. При цьому повертають багато, а суми боргу ростуть", - сказав він.
Щоб зменшити "такі розриви в бюджеті", Мінфін може збільшити обсяг продажу держоблігацій, вважає старший економіст центру "CASE-Україна" Володимир Дубровський.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас