Volksbank купить в Україні другий банк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Volksbank купить в Україні другий банк

Фондовий ринок
1007
Учора Volksbank, що володіє українським Електронбанком, заявив про намір купити ще один банк в Україні, оскільки через світову кризу ліквідності в Центральній і Східній Європі очікується гальмування збільшення цін на кредитні установи.
На думку експертів, Volksbank купить банк на сході України для подальшого об'єднання з Електронбанком.
Голова правління австрійської Volksbank International Group (VBI) Фрідхельм Бошерт учора повідомив журналістам, що Volksbank готовий купити ще одну кредитну установу в Україні. "У зв'язку із кризою, що почалася минулого літа, деякі інститути планують купувати банки в Східній Європі, тому зростання цін уперше зупинилося. В Україні, Болгарії і Молдавії є банки, які можуть нас зацікавити", - сказав Бошерт.
У прес-службі Volksbank підтвердили намір придбати український актив, але суму можливих інвестицій не назвали. "Ми вважаємо Україну дуже цікавим ринком, і в нас уже є гарний досвід роботи з Електронбанком. Поки ніяких конкретних угод з банками нема, але ми розглядаємо всі можливості для подальшої експансії на цьому ринку, - повідомив директор з маркетингу і комунікацій Volksbank Отто Андре. -Електронбанк представлений на заході України, але нас цікавлять й інші частини країни. Ми розглядаємо банки, які відповідають нашій стратегії, культурі і менталітету". В Електронбанку заяву акціонера коментувати не стали. Volksbank вийшов на український ринок на початку 2007 року, купивши 98,25% акцій львівського Електронбанку за 57 млн євро.
Volksbank International Group поза Австрією володіє десятьма банками: у Боснії та Герцеговині (два банки), Угорщині, Румунії, Сербії, Словаччини, Словенії, Чехії, Хорватії та Україні. Активи групи за підсумками 2006 року - 6,7 млрд євро. На листопад 2007 року кількість відділень VBI склала 524, співробітників - 5,076 тис., баланс VBI - 9,9 млрд євро.
За даними Асоціації українських банків, на 1 лютого Електронбанк займав 54-е місце за активами (1,393 млрд грн) і 59-е за капіталом (181,87 млн грн). За інформацією банку, на 1 січня 2007 року кредити, видані малому і середньому бізнесу, склали 52,7% кредитного портфеля - 282,6 млн грн. Філіальна мережа Електронбанку - 53 офіси.
На думку учасників ринку, рішення про покупку другої кредитної установи було прийнято у зв'язку з тим, що процес розвитку Електронбанку йде занадто повільно. "Планомірно розвивати Електронбанк - занадто довго і дорого. Зараз можна купити банк із мультиплікатором 3-4 (Електронбанк був придбаний з мультиплікатором 3,95), а в Volksbank досить коштів. Групі потрібно покрити Центральну та Східну Україну. При цьому їй вигідніше купити установу, тому що набір нової команди вимагає часу і витрат", - упевнений голова правління Індустріалбанку Леонід Гребинський.
Експерти вважають, що кращий варіант для австрійського гравця - придбати установу з розвиненою філіальною мережею по всій країні. "Для розвитку мережі, здатної охопити всю Україну, в австрійського Volksbank мало часу. Отже, вони будуть розглядати банк, широко представлений у всіх регіонах України, що має розвинену роздрібну мережу і є конкурентом для інших банків, - говорить голова наглядової ради банку 'Демарк' Олександр Стеценко. - Думаю, це будуть банки другої-третьої групи, акціонери яких зараз активно ведуть переговори про продаж своїх акцій, з огляду на зниження ажіотажу серед потенційних покупців банків". Заступник голови правління Першого інвестиційного банку Сергій Каплін упевнений, що австрійці "куплять такий же банк, як Електронбанк": "А коли їх об'єднають і додадуть свої кошти, то зможуть потрапити в третю десятку".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас