Укртелеком. Тимчасово недоступний — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Укртелеком. Тимчасово недоступний

Фондовий ринок
713
Спроби продати "Укртелеком" у нинішньому році можуть виявитися безуспішними. Абонентам це не обіцяє нічого гарного.
Київський програміст Костянтин Колесніченко вже чотири місяці користується мобільним зв'язком 3G оператора Utel - дочірньої компанії "Укртелекому". "З'єднує практично моментально, і зв'язок добрий", - задоволений він. Новий мобільний стандарт дає можливість відеодзвінка, щоправда, перевірити цей сервіс Костянтину поки не вдалося - нема з ким. Адже для більшості громадян "Укртелеком" асоціюється лише зі стаціонарним домашнім або офісним телефоном.
Країна порад
Проте останнім часом "Укртелеком" намагається балувати своїх абонентів все новими і новими послугами. І хоча в самій компанії це заперечують, на думку багатьох аналітиків, спроба закріпитися на ринку з новими технологіями зв'язку є не стільки бажанням іти в ногу із прогресом, скільки необхідністю збільшити вартість компанії перед імовірною приватизацією.
Як приватизували "Укртелеком"
1998 р. - прем'єр-міністр Валерій Пустовойтенко запропонував продати від 5% до 25% акцій "Укртелекому" в 2008 р.
2000 р. - Верховна Рада прийняла Закон "Про особливості приватизації "Укртелекому"
2001 р. - трудовому колективу компанії продали 7,14% її акцій
2005 р. - уряд Юлії Тимошенко запропонував продати "Укртелеком" вроздріб на фондових біржах, але Президент не підтримав цю ініціативу
Березень 2006 р. - Кабмін Юрія Єханурова створив тендерну комісію і почав готувати компанію до продажу з аукціону
Грудень 2006 р. - Віктор Ющенко заборонив приватизувати "Укртелеком" в 2007 р.
Січень 2007 р. - парламент новим законом скасував всі попередні, що стосуються приватизації "Укртелекому"
Березень 2007 р. - Фонд держмайна вирішив закріпити 50% + 1 акцію компанії в держвласності, а інші - продати на фондових біржах
Червень 2007 р. - 0,07% акцій "Укртелекому" продали інвесткомпаніям "Конкорд капітал" і "Мілленіум капітал". Пізніше рішенням суду продаж визнали недійсним
2008 р. - планується продати
60% +1 акцію компанії на конкурсній основі
Адже після 10 років безуспішних спроб передати телекомунікаційний гігант у приватні руки, цього року влада вирішила нарешті поставити крапку в цій історії. Для цього Фонд держмайна навіть звернувся до деяких потенційних покупців за порадою із приводу того, як все-таки повинен проходити конкурс із продажу держпідприємства.
На прохання про допомогу вже відгукнулася "МТС Україна", направивши у ФДМ свої рекомендації. Готує свої корисні поради й "Астеліт" (ТМ Life:)). Найімовірніше, питатися поради в потенційних покупців держава вирішила після провалу торішньої спроби продати частину акцій "Укртелекому" на фондових біржах невеликими пакетами. Тоді всі претенденти зайняли вичікувальну позицію, не бажаючи розмінюватися і воліючи стати власником контрольного пакета акцій.
Привабливі мережі
Втім, поки жоден з можливих покупців "Укртелекому" офіційно не заявляв про намір придбати держкомпанію. Як пояснив Кирило Семенов, начальник департаменту зі спілкування із закордонною пресою АФК "Система", у яку входить "МТС", говорити про зацікавленість у покупці "Укртелекому" його компанія зможе лише після проведення передпродажного аудита.
Найбільш ласим шматком для покупців є ліцензія на зв'язок 3G. Наприклад, вона вже викликала жвавий інтерес із боку Deutsche Telecom. Правда, на запит німецький телекомунікаційний гігант відповів досить ухильно. Цікава ліцензія на зв'язок третього покоління й компанії Ріната Ахметова SCM, що є співвласником "Астеліта". Але визначеності поки немає й там. "У нас є стратегічні інтереси в галузі. Але ми не готові відповістити на запитання про нашу участь у приватизації "Укртелекому", тому що багато факторів, наприклад умови конкурсу, поки залишаються невизначеними", - сказав Ілля Архипов, директор SCM з розвитку бізнесу.
Але не тільки 3G цікавить потенційних покупців. "Укртелеком" займає 70% ринку фіксованого зв'язку України та обслуговує 11 млн. абонентів. Для цього в нього є розгалужена первинна мережа, що охоплює всю країну. Саме цю інфраструктуру й вважає найбільшою цінністю українського монополіста головний виконавчий директор компанії Life:) Тансу Єен. Первинна мережа дозволяє не тільки надавати послуги фіксованого зв'язку по всій території країни, але й розвивати додаткові. "Надалі конвергентні технології дозволять абонентам компанії одержувати безліч таких сервісів, як телебачення, інтернет або мобільні технології в одному пакеті", - пояснив Тансу Єен.
Рука допомоги
Директор Life:) Тансу Єен готовий порадити Фонду держмайна, як правильно продати телекомунікаційного гіганта.
Крім того, "Укртелеком" може передавати фіксовані мережі в оренду операторам та інтернет-провайдерам, стягуючи плату за пропускну здатність каналу. "Укртелеком" незамінний й у багатьох інших ситуаціях. Наприклад, саме він має право відкрити доступ до телефонної каналізації, навіть якщо прокладати кабель у ній буде приватна компанія. На цьому він непогано заробляє: вартість послуги залежить від місця і діаметра кабелю та коливається від 1 тис. до 14 тис. грн. за кілометр.
Крім того, торік "Укртелеком" почав активно просувати послугу "ОГО!", позиціюючи її як надшвидкісний доступ до інтернету з можливостями використання Wi-Fi-технологій. А остання іпостась компанії - мобільний оператор. У цій ролі "Укртелеком" постав перед аудиторією в листопаді 2007 р. При цьому держкомпанія одержала гарну фору, ставши єдиним у країні власником ліцензії на UMTS - один зі стандартів зв'язку третього покоління. Причому зробити це їй удалося без участі в конкурсі.
Продати негайно
Експерти впевнені, що із приходом на підприємство приватного капіталу абонентам гірше не стане. Адже за право називатися стратегічним інвестором покупця, швидше за все, зобов'яжуть дотримуватися певних рамок, зокрема, при підвищенні тарифів на зв'язок. Зате приватний інвестор здатний урізноманітнити послуги, у результаті чого споживач зможе одержати в одному пакеті й ТВ, і інтернет, і телефон. Імовірний дохід держави від продажу "Укртелекому" оцінюють в 12-14 млрд. грн. Андрій Портнов, депутат від БЮТ і кандидат на посаду голови ФДМ, упевненийі: ці гроші країна одержить незабаром. "Як тільки поміняється керівництво ФДМ, "Укртелеком" буде негайно приватизований. За кілька днів сформуємо повний пакет документів для початку конкурсної процедури. Вигідними ми будемо вважати умови, за яких покупець запропонує найбільшу ціну", - сказав.
Але впевненість депутата зовсім не гарантує приходу інвестора. Адже навіть якщо держава оперативно відреагує на побажання і пропозиції потенційних покупців, може виникнути велика затримка, пов'язана насамперед з необхідністю проведення аудита компанії. Які сюрпризи в такому випадку спливуть на поверхню - уявити складно. Наприклад, ходять чутки, що частину своєї первинної мережі компанія здає в оренду неофіційно.
У цьому випадку приватизація знову затягнеться, що приведе до негативних наслідків. "Укртелеком" потрібно було давно продати стратегічному інвесторові, - сказав екс-голова ФДМ, а нині народний депутат від Партії регіонів Михайло Чечетов. - Причому робити це потрібно було тоді, коли був прийнятий закон "Про особливості приватизації "Укртелекому". Усяке зволікання знижує вартість компанії".
Дійсно, незважаючи на всі нововведення, технології держкомпанії зносились як морально, так і матеріально. І фінансові результати роботи монополіста - красномовне тому підтвердження. Чистий прибуток "Укртелекому" постійно скорочується: якщо в 2006 р. він впав менш ніж на 10%, то в 2007-му - уже на 43%. Логічно припустити, що на тлі подібних результатів вартість акцій підприємства навряд чи виросте.
Валіза без ручки
Втім, визначити реальну структуру фінансових потоків монополіста неймовірно складно. На думку експертів, компанія тримається на плаву саме завдяки наданню нових послуг, а не фіксованого зв'язку, навіть незважаючи на недавнє підвищення тарифів на телефонні переговори у два рази. Крім того, як стратегічний об'єкт "Укртелеком" несе значне соціальне навантаження. Наприклад, не може різко підвищувати тарифи або скорочувати штат, зобов'язуючись просуватися в регіони, підключаючи населення до фіксованого зв'язку. Тому таку громіздку структуру одними лише державними силами втримувати на плаву буде надзвичайно складно.
Але не виключено, що робити це прийдеться: на думку експертів, імовірність приватизації компанії цього року невисока. "Для приватизації такого великого підприємства, як "Укртелеком", потрібно внести зміни в цілу низку законопроектів. А для цього необхідна наявність ситуативної більшості в парламенті, що зараз малоймовірно", - пояснив аналітик консалтингової компанії Netton CG Роман Химич.
Крім того, для приватизації необхідні погоджені зусилля гілок влади, що знов-таки в цей час навряд чи можливо. Тому експерти не виключають, що у випадку чергового провалу продажу "Укртелекому" його можуть спробувати продати вроздріб, виділивши структурні підрозділи в окремі підприємства.
Марія Шамота
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас