Публічні фонди і венчури розділять — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Публічні фонди і венчури розділять

Казна та Політика
228
Найближчим часом інститути спільного інвестування можуть законодавчо розділити на дві групи.
У першу ввійде меншість, орієнтована на роботу з населенням. У другу - більшість, представлена венчурними фондами, які слугують легальним інструментом оптимізації оподатковування. Відповідно, зміниться і специфіка роботи компаній з управління активами фондів.
"Сьогодні КУА одержує одну ліцензію, незалежно, працює вона із закритими чи відкритими ІСІ. Ми хотіли б внести низку змін у закони, щоб розділити два види суб'єктів інвестиційного ринку - публічні і непублічні", - повідомив заступник голови Держфінпослуг Євген Григоренко. Відомство вже обговорювало можливі варіанти розвитку подій із представниками Держкомісії цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР).
На його думку, сьогодні головна проблема - це різні інтереси учасників ринку. Більше 90% ІСІ мають статус венчурних. По суті, це умовна назва фондів, які збирають групу юридичних осіб під певний проект. Компанії, які їх обслуговують, орієнтовані на обслуговування саме венчурних фондів.
"Природно, вони не зацікавлені в популяризації своїх послуг у суспільстві. Їм це не потрібно, тому що населення - не їхній клієнт. Нам же важливо, щоб ринок і держава роз'ясняли суть діяльності публічних інститутів. У рамках пенсійної реформи та у страхуванні життя не обійтися без публічності", - відзначив Григоренко.
Недавно був озвучений ще один більш радикальний і швидкий варіант вирішення проблеми. Наприкінці лютого на щорічних зборах Української асоціації інвестиційного бізнесу президент компанії "КІНТО" Сергій Оксанич визнав, що необхідно вносити зміни в чинне законодавство, щоб більш чітко розмежувати сфери діяльності двох протилежних груп фондів.
Але як варіант він запропонував створити окрему саморегулюючу організацію (СРО) для КУА, які управляють активами публічних ІСІ. Крім фондів вона могла б курирувати інтереси НПФ та інших інститутів, орієнтованих на населення. За його словами, у рамках однієї СРО (Української асоціації інвестиційного бізнесу, УАІБ) дуже важко поєднати обслуговування юросіб і населення.
Офіційна позиція УАІБ поки невідома. Глава ради асоціації Дмитро Леонов учора не відповідав на телефонні дзвінки. Але можна припустити, що він виявиться категорично проти створення близнюка УАІБ.
Керуючий директор КУА "Драгон Есет Менеджмент" Андрій Золотухін визнав наявність проблеми у відносинах між публічними та венчурними фондами. Однак він припускає, що згодом протиріччя згладяться. "Створення ще однієї СРО для ІСІ може привести до конфлікту, що буде тільки заважати розвитку ринку.
Зараз кількість венчурних фондів переважає над публічними, тому й діяльність УАІБ спрямована більше на венчурні фонди. Але через кілька років ситуація зміниться. Ринок публічних ІСІ в Україні стрімко розвивається, і з кожним роком кількість публічних фондів збільшується, слідом за цим процесом УАІБ перепрофілюється на публічні ІСІ. Уже сьогодні в асоціації створена окрема комісія, що займається публічними фондами", - вважає Золотухін.
Євген Григоренко більш скептичний. Він визнав, що робота УАІБ поки не цілком відповідає інтересам публічних фондів. "Якщо в складі керівних органів асоціації перебуває більшість представників венчурних фондів, ми розуміємо - скільки б не говорила така СРО про відкритість, вона обслуговує основних своїх учасників, які працюють у закритому режимі", - відзначив заступник голови Держфінпослуг.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас