Дешевого газу в СНД більше нема — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дешевого газу в СНД більше нема

Енергетика
634
Примара "газової ОПЕК", про яку так багато писали журналісти, зненацька матеріалізувалася у вівторок у Москві в центральному офісі "Газпрому".
Лідери чотирьох газодобувних держав Євразії - Росії, Туркменістану, Узбекистану та Казахстану - на першій в історії зустрічі прийняли доленосне рішення про перехід на європейські ціни поставок палива, що добувається ними.
Тим самим газова галузь СНД остаточно прощається зі спадщиною радянських часів у вигляді неринкового ціноутворення.
Не сюрприз
На газовому ринку Середньої Азії моду завжди задавав Туркменістан як найбільший експортер. В 2005 році його поставки здійснювалися по $44 за тисячу кубометрів, в 2006 році - по $65, з кінця в 2006 і в 2007 - по $100, а в 2008 році (по півріччях) по $130 і $150. Слідом за Ашхабадом піднімають ціну на своє паливо Узбекистан і Казахстан.
Два з половиною місяці тому, наприкінці листопада минулого року, коли український парламент вибирав нового прем'єра - реформатора газових відносин з Росією, "Газпром" домовився про ціну покупки туркменського газу на 2008 рік, а також про те, що вона "з 1 січня 2009 року буде визначатися за формулою ціни на ринкових принципах".
Було б наївно очікувати, що сусіди Туркменістану відмовляться слідувати цьому прикладу.
"Виходячи з інтересів національних економік, з огляду на міжнародні зобов'язання із забезпечення надійних і безперебійних поставок енергоносіїв, з 2009 року продаж природного газу буде здійснюватися за європейськими цінами", - повідомила прес-служба "Газпрому" за підсумками зустрічі голови правління "Газпрому" Олексія Міллера, президента НК "Казмунайгаз" Узакбая Карабаліна, голови правління НХК "Узбекнафтогаз" Нурммухамада Ахмедова і голови ГК "Туркменгаз" Ягшигельди Какаєва.
Каталізатори
Туркменістан довгий час реалізовував газ західним покупцям за невисокою ціною, одержуючи частину оплати бартером. З 2005 року Росія та Україна вступили в боротьбу за туркменський газ. Переможцем у цій дуелі переговорників став "Газпром". Російська компанія законтрактувала весь газ, що підлягає експорту з Туркменістану в західному напрямку, а також повністю викупила всі транзитні потужності газотранспортної системи Узбекистану на період до 2010 року включно.
Однак крім газовиків піднімали самосвідомість туркменських переговорників і порадники з Європи та США.
Так, три місяці тому Єврокомісар з питань енергетики Андріс Піебалгс заявив про зацікавленість країн ЄС у закупівлях газу в Туркменістані. А вже в січні помічник держсекретаря США Метью Брайз закликав Туркменістан з його енергоресурсами "включитися в комерційну конкуренцію на європейському енергетичному ринку".
Азіатським газовикам був запропонований альтернативний маршрут доставки газу в Європу - через Каспій, Азербайджан і Туреччину. США вже видали Азербайджану грант на $1,7 млн для розробки Транскаспійського трубопроводу.
Постачальники газу в регіоні теж підтримували новий газотранспортний проект, але лише тому, що не могли одержати за свій газ адекватну європейську ціну. Так, півтора роки тому виконавчий директор блоку газових проектів "Казмунайгазу" Бахитжан Ісенгалієв говорив, що "досить жорстка позиція "Газпрому" (...) не дозволяє Казахстану (...) реалізовувати газ у Східну і Західну Європу за прийнятними ринковими цінами. Ситуація, що складається в наших відносинах, змушує Казахстан природно шукати альтернативні варіанти експорту казахстанських вуглеводнів".
Наслідки
Найсильніше наслідки рішення азіатських постачальників відчує на собі Україна, три чверті газового балансу якої покривається за рахунок поки ще більш дешевого, ніж російський, середньоазіатського газу. Цього року вона одержує газ по $179,5 за тисячу кубометрів у порівнянні із ціною європейського рівня $315 за тисячу кубометрів, у яку оцінював своє паливо для поставок газу в Україну на початку поточного року "Газпром".
Джерело, ознайомлене із ситуацією, повідомило Агентству газової інформації (АГІ), що наприкінці листопада 2007 року "Газпром" прогнозував ціну на газ у Європі в середині року на рівні $354 за тисячу кубометрів. "На даний момент прогноз середньої ціни поставок російського газу в Європу в 2008 році становить $378 з можливим збільшенням під кінець року до приблизно $400", - додало джерело, обмовившись, що для визначення ціни для конкретних споживачів необхідно зробити поправки на транспортне плече.
Вартість транзиту газу від кордону Росії з Україною до Німеччини (на таку величину потрібно робити поправку при визначенні європейської ціни на газ для України) становить $40-50 на тисячу кубометрів.
Однак, як повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" начальник управління зі зв'язків із громадськістю Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" Валентин Землянський, ціну газу для України ще потрібно визначити. "Будемо виходити зі складної ситуації, використовувати дипломатичні важелі, засоби переговорного процесу", - сказав він у відповідь на прохання агентства уточнити, як може змінитися ціна природного газу, що поставляється Україні, у результаті встановлення європейських цін на експорт центральноазіатського газу.
Нові цінові реалії на газовому ринку СНД також створюють нове середовище для переговорів "Газпрому" про ціну поставок палива в Китай, які буксують уже більше півтора року. Посилання на прибутковість ціни постачання газу в Європу звучать у коментарях про переговори як з російської, так і з китайської сторони.
Компроміс
Але не можна сказати, що з початку 2009 року всі країни СНД одержать газ за європейською ціною. Молдова, Вірменія та Білорусія, що пустили "Газпром" у свої газотранспортні мережі, одержать (як і російські споживачі) ще два роки помірного цінового режиму, до переходу з 2011 року на рівнодоходні з Європою ціни.
Минулої осені поетапний перехід на нові ціни російська сторона пропонувала й Україні.
Менеджери "Газпрому" два роки тому також пропонували українським партнерам доплатити за різницю між ринковою і прийнятною ціною акціями українських підприємств, зокрема, часткою у газотранспортній системі України
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас