Тимошенко: Ціна на газ не буде вищою 179,5 дол. за 1 тис. куб. м — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко: Ціна на газ не буде вищою 179,5 дол. за 1 тис. куб. м

Енергетика
208
Уряд України підпише газові угоди за ціною 179,5 дол. за 1 тис. куб. м.
Про це заявила прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко, відповідаючи на питання журналістів у Брюсселі, повідомляє управління зв'язків зі ЗМІ секретаріату Кабінету міністрів України.
За її словами, НАК "Нафтогаз України" одержав чіткі директиви від уряду, які передбачають, що борг за газ, спожитий Україною в 2007 р., буде погашений за ціною не вище 130 дол. за 1 тис. куб. м. "Ніяких перекручувань ціни бути не може", - сказала Тимошенко. Крім того, за її словами, у директивах було відзначено, що газ, спожитий Україною в 2008 р., не може бути прийнятий Україною більше, ніж за 179,5 дол. за 1 тис. куб. м. "Ніяких інших цін, ніж 179,5 дол., бути не може", - сказала прем'єр.
Тимошенко також нагадала, що в директивах передбачена ліквідація всіх посередників у газових питаннях між Україною та Росією при постачанні середньоазіатського газу.
У той же час вона висловила думку, що повідомлення в ЗМІ про укладання газових угод за ціною, що перевищує 300 дол., говорять про те, що попередження уряду були небезпідставними. На думку глави уряду, це свідчення того, що йдуть інші переговори і даються інші команди.
Прем'єр підкреслила, що в директивах уряд доручив НАК "Нафтогаз України" також проговорити концепцію довгострокових угод між Україною та Росією щодо постачання газу. Тимошенко повідомила, що уряд доручив обговорити можливість узгодження алгоритму формування ціни, доведення її до ринкової протягом 4 років - або на базі формули, або шляхом установлення "прогнозованого відсотка її щорічного підвищення".
Тимошенко пообіцяла, що з'ясує, чи існують уже якісь підписані документи із завищеними цінами на газ. "Уряд не допустить укладання таких угод", - сказав прем'єр-міністр.
Тимошенко відзначила, що має підозри, що такі переговори можуть відбуватися навколо 4 млрд. куб. м природного газу, що був експортований RosUkrEnergo у країни Європейського союзу. "Й у такий спосіб сьогодні Україну ставлять обличчям перед штучно створеним дефіцитом газу", - сказала Тимошенко.
Прем'єр-міністр ще раз підкреслила, що уряд не може підтримати таку політику поводження із середньоазіатським газом, і таку політику встановлення ціни та покриття дефіциту.
Нагадаємо, сьогодні делегація НАК "Нафтогаз України" вилетіла в Москву для проведення чергового раунду переговорів з російським "Газпромом" для узгодження проектів довгострокових угод про поставку газу в Україну. До складу делегації, очолюваної головою правління "Нафтогазу України" Олегом Дубиною, увійдуть також його перший заступник Ігор Діденко і заступник Володимир Триколич.
Делегація має повний пакет директив щодо позиції України на переговорах з ВАТ "Газпром". При цьому компанія виходить із того, що в 2008 році для споживачів України буде використаний винятково середньоазіатський газ за ціною 179,5 дол. за тис. куб. м.
НАК "Нафтогаз України" також заявив, що "у балансі компанії на поточний рік для споживачів України обсяги російського газу не заплановані. За даними Енергетичної митниці, цього року газ російського походження на українській митній території не розмитнювався".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас