Кінах: Україна повинна бути готова отримувати газ за ринковою ціною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кінах: Україна повинна бути готова отримувати газ за ринковою ціною

Енергетика
165
Народний депутат, міністр опозиційного уряду з питань промислової політики та підприємництва Анатолій Кінах вважає, що збільшення цін на газ неуникне, і Україна повинна бути готова одержувати газ за ринковою ціною. Про це він повідомив у вівторок.
"Збільшення цін на газ неуникне. Ми повинні бути готові до ринкових умов", - сказав А.Кінах, коментуючи ймовірне підвищення ціни на газ для України у зв'язку з тим, що ВАТ "Газпром" (РФ) має намір з наступного року купувати газ у країн Середньої Азії за ринковими цінами.
При цьому він підкреслив, що політика України в цьому питанні повинна бути прогнозована "із чітким розумінням середньострокової перспективи, етапів підвищення цін і чіткими системними, високопрофесійними діями уряду".
А.Кінах підкреслив, що для України, промисловість якої має дуже високу енергоємність, надто важливо виробити адекватну соціально-економічну політику.
Депутат з жалем відзначив, що й при ціні $179,5 за 1 тис. куб. м газу провідні галузі української економіки мають великі проблеми, зокрема, це стосується підприємств хімічної галузі.
За його словами, не може не тривожити той факт, що в Україні так і не сформована енергетична стратегія розвитку країни.
Крім того, співрозмовник агентства відзначив, що Україна втратила прямі зв'язки з такими стратегічними партнерами, як Казахстан, Узбекистан, Туркменістан, що негативно відображається на ситуації.
А.Кінах також відзначив відсутність у країні консолідованої президентської, урядової вертикалі щодо проблем врегулювання ситуації в газовій сфері.
"Немає консолідованих дій президентської та урядової вертикалі, що приводить до дуже серйозних втрат наших позицій на переговорах, включаючи ефективність використання газотранспортної системи. Це приводить до появи дуже серйозних проектів транспортування газу в обхід України", - сказав він.
За словами А.Кінаха, у нинішній ситуації надто важливо не допустити шокової терапії. Він вважає, що уряду необхідно докласти всі зусилля, щоб умови поставки газу дотримувалися за раніше обговореною ціною - $179,5 за 1 тис. куб. м.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас