Йдучи, штрафуйте всіх — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Йдучи, штрафуйте всіх

Аграрний ринок
693
Найбільші учасники вітчизняного ринку соняшникової олії - холдинг Kernel (Люксембург) Андрія Веревського і корпорація Bunge (США) Альберто Вайссера - починають відкрите протистояння з Антимонопольним комітетом України. Минулого тижня відомство Олексія Костусєва оштрафувало "дочок" згаданих структур (ТОВ "Кернел-Трейд" і ДП "Сантрейд") на 60 млн грн. кожну за зловживання монопольним становищем. Піддані санкціям бізнесмени заявили про намір оскаржити вердикт антимонопольщиків в суді.
Олексій Костусєв вирішив завершити кар'єру голови Антимонопольного комітету, голосно гримнувши дверми. Минулого тижня він заявив про те, що подав заяву у Верховну Раду із проханням звільнити його з посади, яку він займає з 2001 р., і одночасно із цим підписав рішення накласти штраф у розмірі 120 млн грн. на двох флагманів українського ринку бутильованої соняшникової олії, сукупна частка яких на ньому оцінюється майже в 62%.
Загальна сума штрафу могла бути й більшою - спочатку АМКУ хотів установити його в розмірі 5% від виторгу обох компаній, що не визнали свою провину, за дев'ять місяців 2007 р. В "Сантрейда" вона склала 1,38 млрд грн., в "Кернел-Трейда" - 1,32 млрд грн. Виходячи із цього, "дочка" Bunge могла бути оштрафована на 69 млн грн., а "дочка" Kernel - на 65,7 млн грн., однак чиновники вирішили зробити компаніям "знижку" та округлили розміри стягнень. Втім, і без цього вони стали рекордними для АМКУ - раніше найяскравішим проявом гніву антимонопольного відомства були штрафи 52,4 млн грн. і 46,4 млн грн., накладені в 2003 р. на близькі до групи "Приват" дніпропетровські ТОВ "Фірма "Авіаз" і "Сентоза Ойл".
Правда, цих грошей держава так і не побачило - дніпропетровці затіяли з АМКУ довгі судові суперечки, а паралельно власники оштрафованих за необґрунтоване підвищення роздрібних цін на нафтопродукти фірм вивели з них все ліквідне майно та обанкротили свої дітища.
У випадку з ринком олії відомство Костусєва прийшло до висновку про зловживання "Кернел-Трейдом" і "Сантрейдом" своїм монопольним становищем на ринку. Комітетчики вважають, що бізнесмени необґрунтовано підвищили ціни на соняшникову олію влітку минулого року. Тоді вартість цього продукту у вітчизняному роздробі виросла майже на 40% - з 5-6,5 грн/л до 8-10 грн/л, після чого прем'єр Віктор Янукович заявив про можливість введення заборони на експорт олії з України, а Антимонопольний комітет почав розслідування різкого підвищення цін.
"Відповідачі в справі до останнього намагалися уникнути відповідальності, однак, незважаючи на всі їхні зусилля, сьогодні кожний з порушників відповів перед законом", - гордо відрапортував голова АМКУ.
Подібний результат справи можна вважати передбачуваним. Мало хто сумнівався в тому, що АМКУ на чолі з членом Партії регіонів Олексієм Костусєвим не влаштує показове биття двом ключовим учасникам ринку бутильованої соняшникової олії, головний з яких із часткою 35% є дітищем нардепа від блоку Юлії Тимошенко. Тим більше що для цього в комітету знайшлися вагомі підстави. "Кернел-Трейд" і "Сантрейд" намагалися пояснити різке підвищення цін на олію в 2007 р. подорожчанням насіння соняшника, однак АМКУ з'ясував, що воно за цей період склало близько 20%.
"На складах виробників були сконцентровані достатні обсяги сировини торішнього врожаю, з якої виготовлялася і реалізовувалася олія в згаданий період. Крім того, ціна переробки залишалася стабільною", - аргументував вердикт свого відомства Олексій Костусєв, додавши, що в нього слова ніколи не розходяться зі справами.
У тому, що це так, зміг переконатися ще один великий учасник українського ринку соняшникової олії - видний російський бізнесмен Леонід Новиков, що є головою ради регіонального відділення партії "Справедлива Росія" у Білгородській області. Підконтрольному йому Пологівському олієекстракційному заводу в Запорізькій області (контролює близько 5% українського ринку) також загрожував значний штраф, однак у підсумку АМКУ вирішив не застосовувати до нього ніяких санкцій, визнавши провину недоведеною. Не виключено, що свою роль тут зіграло трепетне ставлення Олексія Костусєва до північного сусіда України. Як відомо, саме Олексій Олексійович вів на парламентські вибори-2006 партію "Союз" під гаслом "З нами Бог і Росія".
Втім, навіть якби разом з Kernel і Bunge постраждав Пологівський ОЕЗ, навряд чи це значно вплинуло б на подальше розміщення сил на ринку соняшникової олії. Справа в тому, що вже зараз перспективи стягнення штрафу з покараних компаній не виглядають безперечними. Бізнесмени заявили про свою незгоду з вердиктом АМКУ та наміри оскаржити його в судах.
"Компанія вважає безпідставними висновки Антимонопольного комітету та установлений розмір штрафу. Якщо дана інформація підтвердиться в письмовій постанові АМКУ, вона буде оскаржена в суді", - повідомила прес-служба Kernel. Такої ж думки дотримуються й представники Bunge: "Якщо у своєму рішенні АМКУ обмежиться тими ж аргументами, які були представлені на засіданні комітету, ми станемо заперечувати його суді".
Фактично мова йде про підготовку повномасштабних судових баталій, які можуть затягтися на роки. Втім, майбутній позов уже не буде головним болем для Олексія Костусєва. Він вирішив працювати у Верховній Раді, куди потрапив за списками Партії регіонів, а розбиратися з олійними баронами прийдеться його наступникові, яким, швидше за все, стане депутат від блоку "Наша Україна-Народна самооборона" Давид Жванія.
Юрій Єрьомін
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас