Море для бідних — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Море для бідних

Нерухомість
1051
Різке подорожчання нерухомості в престижних Криму та Одесі змушує потенційних покупців шукати менш витратні варіанти обзавестися будиночком недалеко від моря. На даній тенденції розраховують заробити херсонці. Ціни на житло в регіоні, що вважається депресивним, тільки за два місяці нинішнього року виросли на 20%.
Несподівана увага
Херсонський ринок житлової нерухомості, що протягом усього минулого року не відрізнявся ні особливою купівельною активністю, ні ціновими рекордами, на початку нинішнього сезону почав рухатися. Місцеві ріелтори стверджують, що вже із січня попит на квартири почав різко рости - кількість потенційних клієнтів в АН виросла, щонайменше, на 20-30%. Директор агентства "Навігатор" Олександр Соломоненко пов'язує ажіотаж з інфляційними очікуваннями жителів обласного центру. Крім того, свою роль зіграв курортний статус міста, що раніше практично не впливав на ринок нерухомості. Після різкого подорожчання житла і земельних ділянок у Криму та Одесі потенційні покупці звернули свою увагу на більш доступні населені пункти. Олександр Соломоненко розповідає, що зараз у місцеві агентства звертаються жителі міст-мільйонників: Києва, Дніпропетровська і Донецька.
"З Херсона за півгодини можна доїхати в Залізний порт, де є прямий вихід до Чорного моря і збереглася екологічно чиста місцевість. Ціни ж на житло в регіоні поки залишаються далеко не курортними", - говорить Соломоненко.
Підвищений інтерес до нерухомості змусив місцевий ринок розвиватися за стандартною для подібних випадків схемою: покупці поспішають придбати житлоплощу, особливо не торгуючись, продавці, навпаки, притримують ліквідний товар, очікуючи його подальшого подорожчання. Як наслідок, усього за два місяці херсонська вторинна нерухомість підвищилася в ціні як мінімум на 20%. "Якщо в січні однокімнатна квартира поліпшеного планування (35 кв. м) коштувала $36-38 тис., то зараз за неї хочуть $45 тис., двокімнатні подорожчали з $50 тис. до $55-60 тис., трикімнатні - з $60-65 тис. до $70-75 тис.", - розповідає Соломоненко.
Директор Херсонського центру нерухомості Юрій Стешенко відзначає, що високий попит на нерухомість практично стер цінові межі між різними районами міста. Приміром, якщо спальні райони (Тавричеський, Північний, Острів, ХБК) подорожчали на 17%, то центр, де традиційно були найбільш дорогі квартири, - лише на 12%. У результаті максимальна різниця між ідентичними "одиничками" на околиці та у центрі не перевищує $5 тис.
Найбільш дешевими залишаються так звані експериментальні будинки, які зводилися як тимчасове житло, розраховане максимум на десять років експлуатації, але стоять уже по 30-40. "Двокімнатну квартиру тут (однокімнатні проектом не передбачалися) можна купити за $30 тис., що практично відповідає торішньому рівню", - пояснює директор АН "Вектор" Олександр Калаталюк.
Забудовники чекають еліту
Юрій Стешенко говорить, що помітному подорожчанню вторинної нерухомості сприяли й украй низькі темпи будівництва в місті нового житла. Аж до позаминулого року забудовники обходили Херсон стороною, зараз ситуація почала змінюватися. На даний момент роботи ведуться на 15 об'єктах, більшість із яких зосереджено в центрі. Інвестори освоюють і спальні райони, зокрема, Тавричеський, ХБК. Здача в експлуатацію більшої частини новобудов намічена на 2009 р., але навіть якщо ці строки будуть витримані, експерти не прогнозують істотного впливу додаткової житлоплощі на ринок.
"Нових будинків поки дуже мало, щоб задовольнити купівельний попит і сприяти переорієнтуванню клієнтів із вторички на первичку", - вважає Стешенко. Розраховуючи на ажіотажний попит, компанії регулярно переглядають ціни убік підвищення. Приміром, якщо в середині минулого року квадратний метр у новобудові коштував максимум $1 тис., то вже до кінця сезону ця цифра виросла до $1,3 тис., зараз становить $1,8 тис., а деякі вже виставляють пропозиції по $2,5 тис./кв. м.
Втім, черг із охочих заселитися в нові квартири поки не спостерігається. Експерти вважають, що інвестори явно прорахувалися з позиціюванням об'єктів. Більшість будинків, що зводяться, анонсуються як преміум-клас, попит на який в обласному центрі невисокий. "До того ж насправді вони не відповідають заявленому статусу за якістю використовуваних матеріалів, тепло- і звукоізоляції, планування та ін.", - говорить Стешенко, додаючи, що за ті ж гроші (від $100 тис.) можна стати хазяїном приватного будинку в Херсоні або найближчому передмісті.
Потенційні покупці не стоять у черзі й за нерухомістю економ-класу. "Більшість місцевих жителів хочуть придбати квартиру хоча б з мінімальною обробкою, щоб у неї можна було поселитися без додаткових витрат на ремонт. А так як практично всі забудовники пропонують варіанти без обробки, багато хто воліє купити нехай і менш якісну, але вже готову вторичку", - розповідає Соломоненко.
Золотий пляж
Найбільш активно клієнти АН цікавляться можливістю придбання в обласному центрі будинку або земельної ділянки. За останні півроку ціни в цьому сегменті збільшилися на 30-40% і продовжують рости. Приміром, будинок площею до 100 кв. м, що ще два місяці тому оцінювався в $80 тис., зараз коштує не менше $100 тис. "Дефіциту приватного сектора в Херсоні немає - за загальною площею він на 50% перевищує сегмент багатоповерхівок", - відзначає Олександр Калаталюк.
Ще стрімкіше дорожчає земля. Ділянки в центрі (вул. Ушакова, Леніна, Перекопська,К. Маркса) оцінюються в $20-30 тис./сотка, що на 50% перевищує торішні показники. Серед потенційних покупців котирується й селище Антонівка, розташоване у двох кілометрах від міста. Земля там коштує порядку $5 тис./сотка. На протилежному березі, у районі Антоновського моста, знаходиться елітне котеджне селище, де селиться місцевий бомонд. За імените сусідство прийдеться платити не менше $7 тис./сотка.
Олександр Соломоненко відзначає, що серед заможних покупців з міст-мільйонників особливою популярністю користуються ділянки в районі Острів. Там є вихід до Дніпра та стоянки для яхт і катерів. Якщо в січні ділянка на дев'ять соток продавалася тут за $110 тис., то зараз її ціна становить $160 тис.
Найбільш дешевими залишаються наділи в мікрорайоні "Воєнка" (вул. Дніпропетровська, Д. Бідного та ін.), де зосереджена забудова столітньої давнини та місцями навіть немає каналізації. Крім того, район відрізняється своєрідним ландшафтом - будинки нерідко нависають над обривами. Стару будівлю з ділянкою там можна придбати за $15 тис.
Порівняно доступні за ціною і прилеглі приміські селища - Зеленівка ($2 тис./сотка), Текстильне ($2-3 тис./сотка), але, як вважає Калаталюк, найближчим часом і вони будуть дорожчати, тому що можуть істотно поліпшити інфраструктуру. На цей рік, наприклад, заплановане будівництво траси, що з'єднає Зеленівку з Херсоном.
Найбільшу динаміку зростання цін експерти прогнозують у населених пунктах, що мають прямий вихід до моря. Зокрема, ділянки в Залізному порту зараз продаються по $15 тис./сотка, у Скадовську - по $10 тис. Але вже в нинішньому році ці цифри можуть збільшитися на 30-50%.
Людмила Ксьонз
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас