За неповернення покарають банкірів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За неповернення покарають банкірів

Кредит&Депозит
598
Київські банки незабаром може накрити хвиля перевірок регулятора, які можуть закінчитися масовими штрафами. Нацбанківці на минулому тижні звернули увагу підопічних на стрімке зростання обсягів неповернень кредитів і пообіцяли недбайливим жорсткі санкції, якщо ті не вирішать цієї проблеми.
Бити на сполох почали в столиці. Заступник начальника головного управління Нацбанку по Києву і Київській області Віктор Медведєв повідомив про майже трикратне збільшення сукупної проблемної заборгованості в портфелі споживчих кредитів київських банків за 2007 р. - з 253 млн до 704 млн грн.
"У такій ситуації ми не будемо сидіти склавши руки. На ринку є банки, у яких обсяг прострочених кредитів на кінець року становить уже третину портфеля. От їх ми і будемо обробляти по повній програмі", - пригрозив він.
За його словами, НБУ може скористатися мало не всім спектром своїх повноважень аж до відкликання банківських ліцензій. Фінансисти ж сподіваються, що до цього справа не дійде.
"Найімовірніше, за результатами перевірок НБУ стане застосовувати до винних ті ж міри, що й до збиткових банків. А саме: установлювати заборону на відкриття нових відділень і відмовляти в наданні нових пунктів ліцензії", - вважає заступник голови правління банку "Контракт" Павло Крапівін.
"Мова також може йти про заборону на залучення депозитів і розміщення кредитів", - доповнив його керівник Київської обласної філії АКБ "Укрсоцбанк" Андрій Оністрат.
Фінансисти не мають наміру зменшувати обсяги своєї "проблемки" за всяку ціну. "Зовсім не факт, що банки, які спеціалізуються на споживчому кредитуванні, збираються всерйоз із цим боротися. Якщо рівень прибутковості повністю покриває всі проблемні позики та дозволяє непогано заробляти, то потрібно не боротися з неповерненнями, а збільшувати обсяги кредитування", - поділився з Діловою столицею своєю думкою Павло Крапівін. Лише деякі фінустанови у відповідь на докори НБУ заговорили про можливі варіанти боротьби з неповерненнями.
"Основним завданням вітчизняних банків є розвиток та удосконалення процедур ризик-менеджменту, скорингових систем і методики роботи із проблемними кредитами, що, на жаль, поки робиться недостатньо активно", - розповів директор казначейства Дельта Банку Віталій Масюра. За словами експертів, близько десятка київських фінустанов у найближчі місяць-два переглянуть вимоги до позичальників і внесуть відповідні корективи в системи експрес-кредитування. У результаті кількість відмов у наданні позик може вирости, за прогнозами, на 15-20%.
Сьогодні головним джерелом банківських проблем при обслуговуванні населення експерти вважають невеликі позики. "У бланковому кредитуванні нормальним рівнем проблемної заборгованості вважається близько 10-12% виданих позик, в іпотеці та автокредитуванні він зазвичай не перевищує 0,5% суми кредитів. Якщо говорити про беззаставне кредитування, то тут найбільша питома вага неповернень - по карткових позиках. Це пояснюється специфікою продукту: картка допускає практично безконтрольне зняття готівки", - розповів Андрій Оністрат.
Фахівці вважають, що, незважаючи на прийняті заходи, обсяги неповернень по споживчих кредитах до кінця 2008 р. знизяться не більше ніж на 10-15%. Поліпшити ці результати фінансисти зможуть лише після того, як колекторські компанії почнуть викуповувати в банків проблемні кредити. Поки ж вони в основному працюють за комісійні (20-50% суми неповернення), і "проблемка" продовжує псувати баланси банківських установ.
Олена Кравцова
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас