Мінекономіки вивчить необхідність перегляду прогнозу інфляції-2008 за підсумками березня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінекономіки вивчить необхідність перегляду прогнозу інфляції-2008 за підсумками березня

Казна та Політика
289
Необхідність перегляду офіційного прогнозу інфляції в 2008 році до завершення першого кварталу відсутня, незважаючи на високі темпи інфляції в перші два місяці року, вважає перший заступник міністра економіки України Анатолій Максюта.
"Поки не будемо мати даних за квартал, нема рації переглядати прогноз. Взагалі немає економічного сенсу переглядати його на початку року", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" у кулуарах "Українського інвестиційного саміту", що проходить 10-12 березня в Лондоні.
Максюта додав, що за підсумками трьох місяців будуть краще видні цінові тенденції.
За його словами, уповільнення темпів збільшення цін у лютому до 2,7% з 2,9% показало, що стиснута торік "пружина інфляції" уже втрачає свою силу.
"Думаю, що зараз свою роль у подальше зменшення інфляції повинні внести спільні антиінфляційні заходи уряду і Нацбанку", - відзначив Максюта.
"Питання ж не стільки у величині цифри, питання в адекватності політики", - додав він.
Перший заступник міністра відзначив, що однією із ключових причин інфляції останнім часом є збільшення цін на світових ринках енергоресурсів, сільгосппродукції та іншої сировини, чим повинні скористатися українські компанії. Він підкреслив, що уряд пам'ятає про завдання забезпечення економічного зростання і розуміє, що боротьба з інфляцією не повинна виходити за розумні рамки.
Відомий економіст Андерс Аслунд, що виступив на саміті, розкритикував уряд за збереження ним заниженого прогнозу інфляції, тоді як тільки за два перші місяці вона вже досягла 5,7%, а в річному вимірі - 22%.
"Навряд чи інфляція в 2008 році буде нижчою 15%. Треба реалістично підходити до цього", - звернувся він до представника Мінфіну, що знову заявив про можливість зниження інфляції цього року до однозначної цифри.
Як повідомлялося, торік інфляція в Україні виросла до 16,6%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас