Гудима: Енергомарнотратність загрожує суверенітету України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гудима: Енергомарнотратність загрожує суверенітету України

Енергетика
131
Украй марнотратне використання енергетичних ресурсів українською промисловістю на тлі цін на енергоносії, що різко ростуть, є прямою загрозою суверенітету країни, застерігає радник прем'єр-міністра України, народний депутат Олександр Гудима.
"Ціна на газ, її зростання, ситуація з монопольним газозабезпеченням є загрозою не тільки енергетичної безпеки України, але і її суверенітету", - пише депутат у своїй статті для "ДТ".
На його думку, українська промисловість украй неефективно використовує енергоресурси. "Енергоємність ВВП України в 2,6 рази перевищує середній рівень енергоємності ВВП країн світу", - підкреслює радник прем'єра.
"У той час як провідні держави світу забезпечують оптимальну структуру енергоспоживання, в Україні ця структура гіпертрофована і занадто залежна від поставок природного газу ззовні", - констатує він.
При цьому Олександр Гудима особливо акцентує увагу на необхідності диверсифікованості газового імпорту: "Поки Україна не буде мати три рівноцінних джерела газопостачання, буде існувати тільки "умовно ринкова" ціна на газ".
Вихід із ситуації, що склалася, радник прем'єра бачить у скороченні споживання енергоносіїв, зокрема, природного газу.
"Як не парадоксально, але Україна вже має унікальне "родовище" газу обсягом як мінімум 20-25 млрд. кубометрів", - констатує депутат. Цей ресурс, за його словами, буде доступний у випадку "подолання протягом 5-10 років викликів і бар'єрів зі скорочення споживання газу на 20-25 млрд. кубометрів".
Крім того, на думку Гудими, необхідно не тільки розвивати власний газовидобуток та ощадливіше використовувати російський газ, але й подбати про додаткові джерела імпортного газу.
"Для переходу від "умовно ринкових" цін на газ до справжніх ринкових цін потрібно потурбуватися про третє джерело газопостачання, зокрема про будівництво трубопроводу "Білий потік", - стверджує радник прем'єра.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас