Інфляція витримує заданий темп — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляція витримує заданий темп

Казна та Політика
1281
Темпи збільшення цін вже півроку не знижуються нижче 2%. У лютому споживча інфляція склала 2,7%, досягши з початку року 5,7%, повідомив у п'ятницю Держкомстат.
Експерти говорять, що високі темпи інфляції збережуться мінімум до середини року, а тому Кабмін вже в березні змушений буде визнати, що утримати інфляцію на рівні до 10% не вдасться.
У п'ятницю Держкомстат повідомив, що індекс споживчих цін у лютому встановив черговий рекорд за вісім років - зростання на 2,7%. Більш істотно ціни наприкінці зими збільшувалися тільки в 2000 році - на 3,3%. У підсумку середньорічна інфляція (зростання цін за останні 12 місяців) зросла з 19,4% у січні до 21,9% у лютому нинішнього року (в 2007 році - 16,6%), а кумулятивна за два місяці - до 5,7%.
Відзначимо, що в Кабінеті міністрів, навпаки, очікували істотного гальмування інфляції. Перший віце-прем'єр Олександр Турчинов заявляв журналістам, що завдяки збільшенню пропозиції товарів на ринку в лютому "інфляція істотно знизиться". А перший заступник міністра економіки Анатолій Максюта навіть спрогнозував це зниження - до "менше 2%", визнавши, що Кабмін ще не вживав антиінфляційних заходів. Як виявилося, під "істотним" чиновники мали на увазі падіння темпів зростання інфляції на 0,2% (у січні інфляція склала 2,9%).
Якщо такі темпи збережуться, то місячна інфляція під кінець року може знизитися лише до 0,7%, а річна більш ніж у два рази перевищить прогноз уряду 9,6% і досягне 23,8%.
За даними Держкомстату, у лютому найбільше подорожчали продукти харчування - на 3,9%: соняшникова олія (на 9%), овочі (8,1%), фрукти (7,4%), м'ясо (3,7%) і хліб (3%). Подешевіли тільки яйця - на 1,4%. Темпи збільшення цін на послуги пасажирського автотранспорту склали 5,1%, тарифи ЖКГ - 0,9%. Паливо подешевшало на 0,5%, послуги зв'язку - 1%.
Експерти не змогли назвати головну причину збереження високих темпів інфляції, припустивши, що інфляція понад 2%, як і в 2007 році, викликана перевищенням темпів зростання доходів громадян над зростанням виробництва. Втім, за інформацією Держкомстату, у січні одночасно зі збільшенням обсягів виробництва в харчовій галузі - на 10,9% - відбулося зменшення обсягу доходів і витрат населення на 29,12% (підсумки лютого Держкомстат ще не оприлюднив). "Наприкінці минулого року ми ввійшли в інфляційний пояс - від 2% до 2,9% на місяць - і зараз вже не можемо з нього вийти", - констатує директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин.
Василь Юрчишин відзначає, що дані лютого продемонстрували малоефективність антиінфляційних заходів Нацбанку, які він приймає з кінця 2007 року. "НБУ проводить операції в режимі наміченого рівня валютного курсу, метою якого є утримати гривню у вузьких цінових рамках щодо курсу долара США (офіційний курс 5,05 грн/$ не змінений із квітня 2005 року), замість того, щоб діяти відповідно до наміченого рівня інфляції", - говориться в оперативному звіті рейтингового агентства Moody's. Керуючий директор консалтингової компанії CCG Валентин Зеленюк вважає, що результати застосування заходів зі стримування інфляції помітні лише через два-три місяці та "оцінити ці зусилля можна буде за рівнем інфляції березня".
Тим часом вже зараз експерти стверджують, що нинішні темпи збільшення цін будуть незмінними мінімум всю першу половину року. "Споживчі ціни, швидше за все, залишаться високими протягом більшої частини року", - прогнозує Moody's. "Традиційно темпи зростання цін падають у середині року, коли на ринок надходить новий врожай. У зв'язку з тим, що в нинішньому році очікується гарний врожай, місячні темпи інфляції повинні знизитися до 1,5%", - впевнений Юрчишин. Ще одним фактором гальмування збільшення цін у середині року може стати вступ України до СОТ завдяки зменшенню мит.
Новий виток інфляції може змусити уряд все-таки переглянути річний прогноз 9,6%, говорять економісти, тому що вже за підсумками I кварталу ціни можуть зрости на 8,55%. "Перегляд прогнозу інфляції при корекції бюджету - важке випробування для уряду. Визнавши неспроможність своїх обіцянок, Кабмін дасть негативний сигнал економічним суб'єктам і ще більше прискорить зростання цін", - вважає Зеленюк. За його оцінкою, уряд, швидше за все, погіршить прогноз до 15%, що вимагає адекватного перегляду розміру соціальних гарантій.
Зростання споживчих цін в 2007-2008 роках, %
Джерело: Держкомстат
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас