Скільки коштує депутат — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скільки коштує депутат

Казна та Політика
383
У розпорядження "Дела" потрапив проект кошторису Верховної Ради на цей рік. Він уже пройшов узгодження в регламентному комітеті і тепер буде винесений на голосування в сесійний зал. Якщо депутати схвалять цей документ, то вже з березня фінансування їхньої діяльності виросте майже у два рази.
Зараз, крім зарплати, що коливається в межах 13-15 тисяч гривень, депутатам належить ще по 22 тисячі на виконання своїх повноважень і на утримання помічників і консультантів.
З березня ця сума виросте до 35 тисяч. Депутати самостійно вирішують, як їм витрачати ці гроші: чи наймати їм помічників чи обходитися без них. Деякі народні обранці не приховують, що віддають всі кошти в партійну касу або ж використовують на інші цілі.
Турбота про комфорт
Крім того, новим кошторисом витрат парламенту передбачено близько 3 тисяч гривень на місяць "на створення умов роботи" для кожного народного депутата. Ці гроші використовує апарат парламенту. Вони йдуть на канцелярію, телефонні переговори, поїздки та інші потреби народних обранців.
Так, на телефонні розмови усередині країни кожному парламентарієві призначено 483 гривні на місяць. На міжнародні переговори - 1500 гривень, але вже на цілий парламентський комітет.
На ручки, папір та інші канцелярські приналежності депутатам можна витрачати 708 гривень на рік. У той же час на оренду приміщень для зустрічей з виборцями можна витрачати всього лише 670 гривень на рік. Ще 2 тисячі призначено на утримання приймалень у виборчих округах.
500 гривень на виступи
Найгірші справи з фінансуванням виступів депутатів у ЗМІ. На ці цілі кожному з них передбачено всього лише 500 гривень на рік. За такі гроші народний депутат може хіба що помістити однорядкове оголошення в розділі "вакансії" солідних видань.
Найбільша сума - 10 тисяч гривень на рік - закладена в кошторисі на компенсацію перевізникам за безплатний проїзд депутата в межах України. На ці гроші, як зазначено в документі, депутат може здійснити чотири поїздки на місяць (два відрядження).
Передбачається, що у випадку авіаперельоту народний обранець повинен надавати перевагу економ-класу. У той же час статус народного обранця зобов'язує іти в літак або поїзд через зал офіційних делегацій. Для цього депутатові щомісяця призначається 110 гривень.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас