"Газпром" може отримати ліцензію на постачання газу споживачам України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" може отримати ліцензію на постачання газу споживачам України

Енергетика
208
Дочірня компанія ВАТ "Газпром" (РФ), створена без участі НАК "Нафтогаз України" і пов'язаних з держхолдингом підприємств, може одержати ліцензію на поставку природного газу безпосередньо українським споживачам в обсязі до 26,06 млрд куб м на рік.
Голова Національної комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ) України, що видає такі ліцензії, Валерій Кальченко в четвер підтвердив журналістам, що дочірня компанія "Газпрому", як і будь-який інший суб'єкт господарювання, може звернутися до відомства за одержанням ліцензії на поставку природного газу за нерегульованим тарифом.
Відповідаючи на уточнююче запитання, чи зможе ця компанія одержати дозвіл на поставку природного газу в обсязі до 35% від загального обсягу його споживання по країні, глава НКРЕ сказав: "Теоретично це можливо. Процедура видачі ліцензії в цей час достатньо проста".
Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко в середу ввечері заявила, що уряд пропонує дочірнім компаніям "Газпрому" зайти на внутрішній газовий ринок України і самостійно реалізовувати газ у зв'язку із запланованою ліквідацією ЗАТ "УкрГаз-Енерго", 25% акцій якого опосередковано належить російському концерну.
"Щодо питання 25%-вої (опосередкованої) участі "Газпрому" в "УкрГаз-Енерго", ми могли б... запропонувати дочірнім компаніям "Газпрому" одержати ліцензії в розмірі 25% від 5 млрд кубометрів - обсягу, що має "УкрГаз-Енерго", - сказала глава уряду.
Тимошенко підкреслила, що питання про обсяг цих ліцензій може бути предметом переговорів, однак ключовою умовою є відмова від послуг "УкрГаз-Енерго".
Як повідомлялося, НКРЕ наприкінці січня 2008 року видала "Нафтогазу України" ліцензію на поставку природного газу за нерегульованим тарифом в обсязі 5,76 млрд куб. м на рік, незважаючи на те, що держхолдинг мав намір одержати дозвіл на продаж кінцевим споживачам до 30 млрд куб. м на рік.
Комісія при ухваленні рішення врахувала, що пов'язані з "Нафтогазом України" підприємства - "Газ України", "УкрГаз-Енерго", "Чорноморнафтогаз", "Укргазвидобування" та "Укрнафта" мають ліцензії на поставку природного газу за нерегульованим тарифом сумарним обсягом 20,301 млрд куб. м на рік.
Тим часом, загальний обсяг поставок газу зв'язаними підприємствами, за затвердженими комісією умовами здійснення такої діяльності, не може перевищувати 35% обсягу споживання природного газу в країні.
НКРЕ при винесенні рішення також урахувала, що річний обсяг споживання природного газу в Україні, розрахований на підставі фактичних даних за 2003-2007 роки, становить 74,465 млрд куб. м, а 35% цього обсягу - 26,06 млрд куб. м.
Діяльність із продажу природного газу кінцевим споживачам (поставці) в Україні ліцензується, а з його реалізації посередникам (трейдерам) - ні. Органом ліцензування є НКРЕ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас