"Малята" підуть в загул — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Малята" підуть в загул

Кредит&Депозит
410
Представників малого і середнього бізнесу, яких торік заманили в банки модифікованими кредитними програмами, цією весною готують до перших розчарувань. Фінансисти прогнозують подорожчання позик, розрахованих на невеликі підприємства, і скорочення кредитних термінів. Однак, незважаючи на це, зберігають упевненість в подальшому збільшенні обсягів фінансування компаній середньої руки - на 60-100% до кінця 2008 р.
Торговці притихли
Зменшення попиту на іпотечні кредити, спровоковане затишшям на ринку нерухомості, торік змусило банкірів активніше, ніж абиколи, розвивати альтернативні види запозичень. У фінустанов, орієнтованих на рітейл, обслуговування малого і середнього бізнесу стало справжньою модою. "У цілому банки, що виділяють кредитування малих і середніх підприємств в окрему бізнес-лінію, показали приріст кредитного портфеля на 50-100%", - сказав в інтерв'ю Діловій столиці підсумки 2007 р. начальник управління роботи із клієнтами МСБ ОТП Банку Дмитро Гончаренко. Хоча, як і колись, основними клієнтами фінансистів залишалися підприємства торгівлі, поступово нарощувались й обсяги фінансування інших галузей.
"Скажемо, якщо говорити про структуру нашого портфеля, то ми 56% позик надали торговельним компаніям, по 11% - підприємствам, що надають послуги і займаються виробництвом, близько 9% дісталося сфері транспорту та зв'язку, 1% - сільському господарству, 0,28% - будівництву і 0,18% - туризму (на всі інші напрямки було видано 11,54% кредитів)", - розповів керівник відділу розвитку кредитування бізнес-клієнтів Прокредит Банку Наталя Антонів.
Одночасно збільшувався і розмір середнього кредиту - на 25-35% (залежно від фінустанови). Хоча основну частину кредитів брали під поповнення оборотних коштів (їхня частка в деяких банках могла досягати 80%), підприємства все частіше стали залучати кошти під розвиток бізнесу.
"За нашими підрахунками, в 2007 р. близько 60% позик у рамках програм, розрахованих на невеликі компанії, було надано на поповнення оборотного капіталу і 40% - на капіталовкладення в нові проекти", - повідомив аналітик Universal Bank. Переважно кредитування розвитку бізнесу мало на увазі фінансування покупок нового обладнання та комерційної нерухомості.
Як зазвичай, лідерами в кредитуванні малого і середнього бізнесу стали столичний регіон і великі міста - Донецьк, Дніпропетровськ, Одеса та Харків. Але інтерес до своїх послуг фінансисти стали зауважувати й у менших населених пунктах. "Значно збільшилися обсяги кредитування в Луцьку, Черкасах, Ужгороді і Сумах", - відзначив Гончаренко.
Взяли ціною
Нову хвилю кредитування невеликих компаній експерти пояснюють великою кількістю поступок, на які фінустанови йшли протягом року. Головною їхньою гордістю стало рекордне зниження ставок: гривневі позики подешевіли на 3-4% річні (до 14-15%), доларові - на 1-2% (до 12-12,5%), євро на 0,3-0,4% (до 11,6%). Істотно була збільшена і довжина кредитів.
"Наприклад, максимальний термін для позик на придбання нерухомості в нас виріс із 10 до 15 років, а під покупку основних засобів виробництва досяг семи років, а в деяких випадках і десяти (середній термін по ринку в 2006 р. - три-п'ять років. - ред.)", - повідомила пані Антонів.
Поступово банкіри стали брати на себе більшу частку фінансування проекту. "Розмір мінімального початкового внеску, скажімо, для кредитів, надаваних на придбання устаткування, був зменшений з 15 до 10% вартості проекту", - розповів начальник управління корпоративного бізнесу ЗАТ "ПУМБ" В'ячеслав Щокін. Банки навіть зайнялися пакетуванням послуг під різного роду бізнеси.
"Наприклад, наша фінустанова пропонує представникам малого і середнього бізнесу більше 15 кредитних продуктів, серед яких кожен може знайти оптимальну для себе пропозицію", - відзначив директор департаменту продажів малому і середньому бізнесу Надра Банку Валентина Волошко. При цьому, за словами фахівців, на ринку не відбувалося якоїсь істотної жорсткості фінансових вимог до позичальників. І банки нарешті-то навчилися в короткий термін розглядати кредитні заявки - три-сім днів залежно від проекту.
Принада на ставку
Втім, щедрість фінансистів була тимчасовою - цієї весни вони відступлять, ускладнюючи умови кредитування невеликих компаній. "З великою часткою ймовірності сьогодні можна говорити про підвищення ставок по кредитах - воно торкнеться позик як у гривні, так й інвалюті (за прогнозами, вони виростуть на 0,5-1,5% річних. - ред.). Обережніше, ніж раніше, банки почнуть підходити до зменшення мінімального початкового внеску, спостерігаючи за динамікою збільшення проблемної заборгованості, а також ситуацією на ринку нерухомості", - розповів Дмитро Гончаренко.
Передбачається, що в першу чергу ціни на кредити стануть піднімати фінустанови, не спроможні залучати дешеві ресурси від материнських структур за кордоном. Також банкіри допускають скорочення середніх строків кредитування - на 1-2,5 роки (залежно від програми).
У міру перегляду умов надання позик для "малят" фінансисти активніше, ніж раніше, візьмуться боротися за таких клієнтів. Вони готові будуть пуститися в усі тяжкі і, користуючись недоліками кредитних програм колег, стануть переманювати малі і середні підприємства під своє крило. Найбільш популярним способом можуть виявитися програми перекредитування (перекуповування кредитів іншим банком), які в 2007 р. увійшли в моду при кредитуванні населення.
"Ми плануємо запропонувати в березні-травні рефінансування. У першу чергу воно буде розраховано на підприємства, які обслуговуються в інших фінустановах і хочуть перейти до нас на більш вигідні умови, але не мають у своїх активах вільних від обтяження заставою основних коштів", - повідав Щекін. Переманювання позичальників, їх постараються втримати не разовими позиками під конкретний проект, а максимально довгими кредитними лініями.
Такий підхід, на думку експертів, навіть за умови підвищення середньозваженої ставки по ринку, дозволить банкам продовжити стабільно нарощувати обсяги кредитування малого і середнього бізнесу. "Очікується збільшення обсягів запозичень за програмами МСБ за березень-травень на рівні не менше 15%, а за підсумками 2008 р. - 60-100%", - Гончаренко.
Як і колись, за обсягами будуть лідирувати торговельні підприємства, хоча їхня частка в загальному портфелі кредитування невеликих компаній, за нинішніми розрахунками, і впаде на 6-8%. Друге місце пророкують виробничим підприємствам, третє - підприємствам, що працюють в сфері послуг.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас