Як гроші "чесно" крадуть банкомати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як гроші "чесно" крадуть банкомати

Кримінал
1334
Користування банкоматами та банківськими картками таїть у собі масу небезпек. Всі вони приводять до одного сумного підсумку: ви раптово виявляєте, що з вашої картки кудись пропали гроші (добре ще, якщо не всі, так ви встигли вчасно це виявити і заблокували рахунок).
Для того, щоб забрати ваші грошики, злочинцеві необхідні: ваш пін-код і, власне, сама картка або її копія.
Безумовно, найбільш дитячим видом лохотрона є "фішинг". Назва утворюється саме від слова риболовля. Шахрай закидає "вудки" і чекає, поки ви самі назвете йому дані вашої картки.
Вам можуть зателефонувати, представитися співробітником банку (або іншої установи, пов'язаної із грішми) і навішати локшину на вуха чи то про міфічні проблеми з вашою карткою (тоді можуть взагалі закосити під УБЕЗівця), чи то про небувалі бонуси, які от-от посиплються на ваш рахунок. Говорити можуть що завгодно, головне, щоб ви самі назвали повний номер і пін-код.
Звичайно такий "розвід" затівають, після того, як нечисті на руку банківські працівники заздалегідь "зливають" зловмисникам бази даних і номери карток клієнтів. Тоді вам дзвонять персонально представники саме вашого банку, які знають ваші анкетні дані, а в особливих випадках - навіть точно називають час операцій з вашою карткою і суми, які ви знімали з рахунку (або поповнювали).
У цьому випадку завжди:
1) сміливо посилайте того, хто дзвонить на відому кожному слов'янинові адресу;
2) якщо дзвонять на мобільний або домашній з АВНом, записуйте номер;
3) сміливо йдіть в банк (за бажанням) у міліцію.
Тому що справжні працівники банку - від операціоніста до голови ради директорів - ніколи ні за яких умов не будуть запитувати ваш пін-код. Повірте, у них куди більше легальних способів залишити вас без останніх штанів. А от аферисти дуже швидко скористаються пін-кодом, розплатившись вашою карткою при покупках он-лайн.
"Інтернет-фішинг"
Не так давно, до речі, мав місце в Україні. На вашу електронну адресу приходить лист від вашого банку (знову постаралися продажні співробітники) або іншого (яка різниця, аби тільки клюнули), у якому настійно рекомендують взяти участь у супер-акції. Досить зайти на сайт банку, ввести номер картки і код - і все, призи в кишені... Як ви напевно здогадалися, за запропонованим негідниками посиланням ви зайдете на дуже точну копію інтернет-сторінки банку - і, прощавайте грошики. До речі, у випадку, що трапився, "генії сайтобудування" створили таку точну копію он-лайнової платіжної системи дуже відомого українського банку, що, кажуть, співробітники цієї фінустанови дивувалися.
До честі наших співгромадян витівка того разу фактично провалилася. Кількість жертв вимірювалася мало не одиницями.
"Ліванська петля"
Якщо в руках шахраїв виявилися лише номер картки і пін-код, це, все-таки значно звужує поле для використання вашого рахунку. Золота мрія - одержати саму картку, адже тоді з неї можна отримати готівку у будь-якому банкомату або супермаркеті. І в цьому випадку вас будуть чатувати біля банкомата. Природно, зовсім "неестетичний, але надійний і практичний" спосіб - дати клієнтові по голові в момент, коли він знімає гроші, ми розглядати не будемо. Наша тема - не гоп-стоп, а шахрайство. У тому числі - із застосуванням технічних засобів. От найпростіший з них - т.зв. "ліванська петля". Виготовляється з фотоплівки або матеріалу для рентгенівських знімків. Уставляється в банкомат і чекає вашу картку.
Коли ви її вставите, то банкомат її начебто "з'їсть". Найпростіший для шахрая варіант розвитку подій: поки ви намагаєтеся зрозуміти, що відбулося, поруч із вами вже виявляється "добрий лицар". І, повірте, не обов'язково це буде звіроподібний громило або неголений хмир у татуюваннях. Швидше за все, над вашим вухом миловидна блондинка защебече щось на кшталт: "Ой, у мене теж таке було! Я теж так злякалась! Треба ще раз пін-код ввести, я спробувала і допомогло!". Яка різниця - хоч би це був і побілений сивинами пенсіонер благовидного вигляду - їм зараз дуже потрібно побачити, який пін-код ви набрали. Потім, коли ви переконаєтеся в безплідності спроб повернути картку (і ще пару раз пін-код на очах афериста наберете), картку витягнуть, потягнувши за кінчики петлі, як тільки ви відвернетеся.
Отож. Ніколи не набирайте пін-код на очах у сторонніх людей. Не треба намагатися закрити клавіатуру тілом (втім, якщо поруч щебече блондинка, ви можете взагалі забути про обережність). Та й намагатися затримати явну спільницю шахраїв теж не варто. Швидше за все, десь поруч і громила, і татуйований хмир тільки й чекають, щоб відгукнутися на її крик: "Дівчину кривдять!".
Тепер, коли ви знаєте про петлю - просто проведіть пальцем по щілині банкомата. Витягайте - і подалі звідси. (Знову ж, дзвонити чи не дзвонити в банк або міліцію - особиста справа кожного).
"Петля +"
Втім, технічний прогрес дозволяє обійтися і без блондинки. По-перше, процес набору пін-кода може бути знятий за допомогою відеокамери.
Ще одне чудо техніки: накладна клавіатура, що запам'ятовує набрані вами цифри. "А навіщо тоді, - запитаєте ви, - при такому бурхливому науково-технічному прогресі потрібна допотопна "ліванська петля"? І будете зовсім праві: є й більш складні пристрої, що вставляють у щілину для прийому картки, які втримують її усередині. Сам процес шахрайства при цьому називається "траппінг".
Залізний кінь приходить на зміну селянській конячці. Навіщо красти картку, якщо її можна просто скопіювати. Жертва тоді взагалі нічого не помітить (не виключено ж, що ви, позбувшись настільки милого серцю шматочка пластику, ні на крок не відійдете від банкомата або зламаєте цей чортовий агрегат разом з усіма траппінговими штуками).
Представляємо вашій увазі скімер
Скімер - це така насадка на банкомат, що зчитує інформацію з вашої пластикової картки, дозволяючи створити її точну електронну копію (копія картки називається на банківському сленгу "білий пластик"). Користуючись клоном вашої карти, негідники зможуть зняти гроші з неї в будь-якому банкоматі. Коштує ця штуковина кілька тисяч доларів, а в комплекті з накладкою на клавіатуру і пачкою "чистих карток" становить незамінний набір для одержання доступу до рахунку жертви прямо в банкоматі. Жертва ж, як правило, може нічого не помітити. А ловкачі увесь час перебувають десь поблизу - скімери, як правило, приклеюють або на ніч, або всього на кілька годин.
Широкий розголос одержав випадок у Швеції - місцеві умільці створили повністю фальшивий фасад банкомата - з фанери та пластику. У Росії, де для того, щоб потрапити до деяких банкоматів, потрібно спочатку за допомогою своєї картки відкрити спеціальні двері, скімери вішали прямо на ці двері. Як уберегтися від скімінга? Банки в таких випадках розміщують антискімінгові насадки на щілині для карток. Головний недолік: така насадка сама виглядає як скімер, у зв'язку із чим її намагаються відірвати надто підозрілі клієнти. Власне, найнадійніший спосіб уникнути скімінга - це спробувати відірвати з банкомата всі підозрілі деталі навколо щілини для карток. Головне - не перестаратися: може спрацювати сигналізація банкомата і доводьте потім, що ви не верблюд.
За матеріалами:
24.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас