10 багатих сусідів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

10 багатих сусідів

778
Ці люди зуміли не загубитися в часи переділу власності. На хвилі ажіотажу на ринках нафти, газу, сталі і нерухомості їхні статки виросли як на дріжджах.
Олег Дерипаска 40 млрд дол.
Уперше за багато років беззмінний лідер рейтингів найбагатших людей Росії Роман Абрамович уступив перше місце Олегу Дерипасці, статки якого ще недавно оцінювали в $21,2 млрд. Тепер він випереджає Абрамовича на $17 млрд.
Майно Дерипаски, власника "Базового елемента" - $40 млрд. Головним козирем для бізнесмена, мабуть, стало одруження з Поліною Юмашевою, дочкою від першого шлюбу Валентина Юмашева. Після шлюбу останнього з дочкою Бориса Єльцина Тетяною Дяченко Поліна автоматично влилася в сім'ю першого президента Росії. Родинні зв'язки із кремлівським кланом стали найвигіднішою інвестицією олігарха, що дає значний прибуток і донині. ЗМІ повідомляють, що він збирається викупити в концерну Ford британську марку Jaguar.
Бідзіна Іванішвілі 8 млрд дол.
Звання найбагатшого грузина Бідзіну Іванішвілі дісталася після смерті Бадрі Патаркацишвілі. Основний капітал Іванішвілі заробив у Росії. Він є засновником і головним акціонером банку "Російський кредит". Скуповував власність, недорогі підприємства, які вже через кілька років продавав у десятки разів дорожче.
Доходи бізнесмен інвестував у російський фондовий ринок, що швидко розвивається. Разом з Патаркацишвілі спонсорував реформи президента Грузії Михайла Саакашвілі. Але активно політикою не займався, хоча газета The Georgian Times повідомляла про те, що за створюваною опозиційною партією "Наша Грузія" стоять обидва олігархи.
Йозеф Ткач 4,5 млрд дол.
Підприємець Йозеф Ткач в 1993 році створив компанію J&T Finance Group. У її складі - компанії фінансової сфери, нерухомості, енергетики, а також підприємство з виробництва м'ясопродуктів і будматеріалів.
Сукупні активи групи оцінюються в 4,5 млрд. доларів, капітал перебуває на рівні 600 млн. доларів. У групу входить чеський J&T Bank і швейцарський ITI Bank. В електроенергетиці J&T Finance Group контролює компанії United Energy, CEZ, Prazska energetika, Prvni energetika, AISE, Plzenska energetika, Teplarna Liberec.
Діну Патричу 3,6 млрд дол.
В 2007 році бізнесмен Діну Патричу зробив найбільшу в Румунії угоду - продав 75% акцій своєї нафтової компанії "Ромпетрол" державній нафтовій компанії "Казмунайгаз" з Казахстану. Ця угода, власне, і зробила його найбагатшою людиною Румунії. Як це часто буває з олігархами східноєвропейського розливу, Патричу не раз звинувачували в шахрайстві, відмиванні грошей і маніпуляціях на біржовому ринку. Але активна участь у політиці дала йому певний імунітет. Патричу багато інвестує в ринок ЗМІ і володіє в Румунії нерухомістю вартістю в сотні мільйонів євро.
Хусну Озейгін 3,5 млрд дол.
Біографія Озейгіна - класична історія в стилі self-made man: виїхав у США з $1000 у кишені. Інженерну справу вивчав в Орегонському університеті. Фінанси - у Гарварді. Повернувся на батьківщину і почав банківську кар'єру в Pamukbank. В 32 року став головним керуючим. Заснував Finansbank і в 2005-му продав його Національному банку Греції за $2,76 млрд. Є власником великого торгового центру в Румунії. Озейгін не шкодує грошей на стипендії для студентів, планує побудувати університет.
Міхал Соловов 2,3 млрд дол.
Спочатку Соловов заробляв гроші на медійному ринку. Але потім купив акції хімічної компанії Dwory. Поступово сфера його інтересів розширилася до нерухомості. Захоплення бізнесмена красномовні: він гонщик з 20-річним стажем, другий віце-чемпіон Польщі в автогонках. За версією журналу Wprost, Соловов - кращий спортсмен зі 100 найбагатших людей Центральної та Східної Європи.
Васил Божков 1,5 млрд дол.
На відміну від менш успішних колег, Василу Божкову вдалося пережити смутні 90-і роки, коли в результаті переділу власності в Болгарії загинуло чимало бізнесменів.
Основний капітал Божков сколотив на гральному бізнесі, у нього велика мережа казино та букмекерських контор. Він також не проти заробити на постійно зростаючих цінах на нерухомість: у Божкова є своє агентство. Він володіє мережею пекарень, кафе, розважальними клубами, туристичним бюро. Василу Божкову належить футбольний клуб ЦСКА (Софія).
Шандор Дем'ян 1,4 млрд дол.
Шандор Дем'ян - засновник і президент компанії TriGranit Development Corporation, творець першого угорського кооперативного універмагу і першого угорського комерційного банку. Компанія TriGranit - один з найбільших забудовників у Центральній і Східній Європі. З моменту її заснування в 1997 році компанія здійснила проекти загальною вартістю 1,5 млрд. євро. Серед найбільш відомих - Національний театр у Будапешті і Millennium City Center.
Олег Воронін за неофіційними даними - більше 1 млрд дол.
Своїм багатством Воронін-молодший цілком і повністю зобов'язаний своєму батькові і президентові країни Володимиру Вороніну. Другий термін глави держави проходить під знаком корупційних скандалів.
За повідомленнями місцевої і закордонної преси, Олег Воронін контролює величезні фінансові потоки, у тому числі найбільший комерційний банк Молдавії "Фінкомбанк", офшорну фірму "Орбіт Ентерпрайзиз", а також опосередковано володіє нерухомістю. Вороніна-молодшого неодноразово звинувачували у відвертому рекеті відносно молдавських бізнесменів, але сам він подібні обвинувачення відкидає. У країні все частіше говорять про те, що Вороніни мають намір розіграти сценарій передачі влади від батька до сина.
Олександр Лукашенко, даних про статки немає
Російській газеті "Коммерсантъ" колишня глава Нацбанку Білорусії Тамара Винникова розповіла про деякі фінансові потоки, контрольовані Лукашенком. Приміром, є Резервний фонд президента республіки, що перевершує бюджет прикордонних військ або органів держбезпеки, або комісійні винагороди за тендери, а також одноособове прийняття рішень про звільнення певних компаній від податків.
У перервах між державними справами Лукашенко грає в хокей на аматорських міжнародних турнірах і дуже шанує теніс.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас