Боротьба з інфляцією обійдеться Саудівській Аравії в мільярди доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Боротьба з інфляцією обійдеться Саудівській Аравії в мільярди доларів

Казна та Політика
200
Саудівський інвестиційний банк Jadwa Investment, підконтрольний Управлінню фондових бірж Саудівської Аравії, заявив, що плани королівства щодо контролю над інфляцією обійдуться в 80 млрд. ріялів ($21 млрд.) у найближчі три роки, повідомляє ArabianBusiness.com.
План, що складається з 17 пунктів, Саудівської Аравії з пом'якшення дії х цін, що зростають, на населення і бізнес, за оцінками Jadwa, обійдеться державній скарбниці в 13,5 млрд. ріялів ($3,6 млрд) додаткових витрат уже цього року. Однак ці витрати не відіб'ються на саудівському бюджеті, надлишки якого цього року, як очікується, складуть 187 млрд. ріялів ($49,9 млрд).
"Малоймовірно, що підвищення зарплат у державному секторі значно збільшить інфляційний тиск, а зниження тарифів і зборів, так само як й інші заходи, не зроблять помітного впливу на рівень інфляції в цілому", - заявив головний економіст і глава аналітичного відділу Jadwa Бред Бурланд.
Оголосивши про підвищення зарплат на 5% в 2009 і 2010 роках, уряд Саудівської Аравії демонструє, що в найближчі роки не очікує зниження інфляції в порівнянні з нинішнім рівнем, відзначає банк.
Торік на зарплати співробітників державного сектора пішло 170 млрд. ріялв ($45,4 млрд), а їхнє підвищення на 5% в 2008 році збільшить цю статтю бюджету на 8,5 млрд. ріялів ($2,7 млрд).
Бурланд відзначив, що багато хто вважаєь підвищення зарплат простим способом, яким уряд може компенсувати вплив інфляції. Однак Jadwa підкреслює, що підвищення зарплат повинне відповідати поточному рівню інфляції та збільшенню продуктивності праці, а перевищення цього рівня буде лише стимулювати подальше зростання інфляції.
Банк заявив, що підвищення зарплат на 15% у серпні 2005 року, імовірно, сприяло нинішньому зростанню інфляції. За оцінками Jadwa, найважливішим фактором, що збільшує інфляцію в Саудівській Аравії, є орендна плата.
План уряду передбачає, зокрема, якнайшвидше прийняття закону про іпотеку, що уже якийсь час чекає остаточного затвердження. Багато саудівців винаймають житло, і збільшення орендної плати обмежує їхню купівельну спроможність. Влада країни вважає, що закони про іпотеку стимулюють покупку власного житла
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас