Як зекономити на квартплаті — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як зекономити на квартплаті

1418
Намагаючись заощадити на комунальних платежах, українці йдуть на багато хитрощів. Найпростіші - прописати у квартирі ветерана або навпаки - всіх "виписати". Якщо пільговик дасть знижку як мінімум на 25%, то "нежила" квартира знижує витрати до мінімальної квартплати плюс покази лічильників
Але такі не пустують - кияни не гребують переселятися на околицю, здаючи другу або третю квартиру в центрі приїжджим. Варіант вигідний, адже, крім урізаних платежів по ЖКГ, власники одержують ще й орендну плату, без усілякого оподатковування. У підсумку, співвідношення тих, хто реально живе у Києві, та офіційно зареєстрованих відрізняється в рази.
Однак ситуація обіцяє змінитися в протилежний бік. У планах головного управління цінової політики КМДА встановити плату за зайві метри. Як результат, власники квартир самі будуть шукати додаткових постояльців для прописки.
Нові тарифи за комунальні послуги будуть нараховуватися відповідно до чинного законодавства, що передбачає норму житла на одну людину 20 метрів і плюс 10 метрів на всю сім'ю. Тобто, по суті, сьогодні додаткові витрати можуть торкнутися всіх, у кого в 70-ти метровій "двійці" прописано менше трьох чоловік.
"Швидше за все, ми внесемо пропозицію, щоб нова норма не поширювалася на однокімнатні квартири, відлік буде вестися починаючи із двокімнатних. Але це тільки наша пропозиція, потрібно враховувати ще й думку депутатів міськради", - відзначив інтернет-газеті "Сейчас" начальник ГУ з питань цінової політики КМДА Василь Яструбинський. За його словами, норма також не буде поширюватися і на квартири, які здаються в оренду. Однак у такому випадку власникам таких квартир прийдеться вийти з тіні та змиритися з податками. "Якщо виявиться, що у квартирі ніхто не прописаний, то власникам такого житла прийдеться платити за новими тарифами. Коли квартира порожня та офіційно не здається, це говорить про те, що в людини вона вже не перша квартира. Чому за її утримання повинен платити бюджет - будьте ласкаві платіть по повній програмі самі", - упевнений Яструбинський.
Змінити виписку на прописку
Запропонована схема - не панацея для столиці, визнає чиновник. Намагаючись заощадити, кияни знайдуть нові хитрості. "Якщо сьогодні для мінімізації комунальних витрат намагаються виписати із квартири всіх членів сім'ї, то при введенні нових правил почнеться зворотний процес. Щоб не платити за зайві метри, кияни стануть навпаки прописувати у квартирі додаткових мешканців, - прогнозує Яструбинський. - Ми шукаємо прийнятні механізми, але, на жаль, не можна на кожен випадок передбачити сторожа або міліціонера".
Іншими словами, самі мешканці будуть вирішувати, що вигідніше - платити за додаткові метри чи платити за комунальні послуги, виходячи з реальної кількості "членів сім'ї", що там проживають. І цілком імовірно, що друге буде більш вигідним.
За підрахунками Блоку Віталія Кличка, після введення нових, "економічно обґрунтованих", тарифів, при яких за кожен зайвий метр прийдеться доплачувати 7 грн., кожен самотній житель типової двокімнатної квартири буде платити додатково порядку 150 грн. щомісяця. Багатьом така сума буде не по кишені.
Однак схоже, що прийняття нових тарифів на зайві метри має всі шанси на успіх. На думку Михайла Березовчука, заступника голови Всеукраїнського союзу власників житла Києва, в органів місцевого самоврядування є законні права встановлювати та узгоджувати тарифи з комунальними підприємствами, відповідно до Закону "Про житлово-комунальні послуги" і постанови Кабміну №560. "Для метрів, які перевищують площу, установлену житловим законодавством, застосовується так званий економічно обґрунтований тариф по кожному будинку окремо. Якщо метраж квартири менше встановленої норми, тоді навпаки місцева влада дотує таких мешканців, доплачуючи за малі квартири", - прокоментував Березовчук.
На думку експерта, епопея з тарифами почалася ще з ініціативи київського мера Леоніда Черновецького підвищити їх в 3,5 рази. Незважаючи на те, що опозиція оскаржила таке підвищення, ні Київенерго, ні Київміськводоканал так і не надали всіх документів, що дозволяють визначити, наскільки ця цифра доречна. "Зійшлися на збільшенні в 1,9 рази. Це було якимсь компромісом, що народився в результаті торгу. Однак ситуація дала можливість мерові стверджувати, що тарифи на житлово-комунальні послуги занижені і не покривають їхньої собівартості. У продовженні такої позиції в мерії, мабуть, і народився підхід, коли бідним міська влада готова доплачувати, а багаті - будуть платити їй", - вважає Березовчук.
Відносне багатство
Втім, експерт не виключає, що плата за додаткові метри переслідує не тільки вирішення житлово-комунальних питань. З огляду на пошуки мера шляхів реєстрації приїжджих, цей варіант цілком може змусити киян прописувати їх не тільки у квартири, які здаються в оренду, але й у власні апартаменти.
"Однак питання визначення ступеня багатства людини дуже слизьке. У центрі на Пушкінській або Прорізній живе бабуся - колишній секретар ЦК. У п’ятикімнатній квартирі при нових тарифах їй прийдеться несолодко, і виходом може стати прописка додаткових постояльців або продаж квартири з переселенням на периферію міста в "хрущовку", - зауважує Березовчук.
До речі, саме в намірі переселити таких бабусь і викрили чиновників у Блоці Віталія Кличка. "Збільшення Черновецьким розцінок на квартплату спрямовано на виселення самотніх людей похилого віку із квартир у центральних районах міста та проведення угод із цією нерухомістю, - повідомляє прес-служба опозиційної політичної сили. - Від необґрунтованого рішення Черновецького постраждають найменш захищені шари киян".
Втім, судячи з європейської практики, такий варіант теж має свою логіку. З оповідання Березовчука, в усім світі міста розділені на квартали та райони для бідних і для багатих.
"Людина поселяється в тій квартирі, що може не тільки купити, але й утримувати, інакше - або більше заробляй, або переселяйся, - пояснив експерт, - Можна залишитися та одержувати на утримання дорогих апартаментів дотації від місцевої влади, однак для цього прийдеться офіційно довести свою бідність, що досить проблематично. У Німеччині, наприклад, у випадку, якщо доходи не покривають витрат на комуналку, квартиру прийдеться продати муніципалітету, а потім у нього ж орендувати її за стерпну плату. Вважається, що якщо громадянин має власність на нерухомість, він уже не бідний апріорі".
Однак, як би там не було, плата за зайві квадратні метри припустима тільки за умови економічної обґрунтованості та прозорості тарифів на ЖКГ. А вони будуть тільки рости.
За матеріалами:
24.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас