Видобуток газу в Україні контролюватиме Генпрокуратура — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Видобуток газу в Україні контролюватиме Генпрокуратура

Енергетика
138
З проханням забезпечити жорсткий контроль за видобутком газу в Україні звернулася до Генеральної прокуратури прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко.
"Вчора, розуміючи, що це інша сторона тиску на уряд, ми також передали в Генеральну прокуратуру повідомлення і прохання, щоб вони узяли під жорсткий контроль роботу всіх газових свердловин в Україні", - сказала прем'єр-міністр, повідомляє УНІАН.
Таким чином вона прокоментувала рішення правління "Укрнафти" про початок з 3 березня процедури консервації 140 газових свердловин через низькі ціни на природний газ, встановлені для компанії Національною комісією регулювання електроенергетики.
Прем'єр-міністр також нагадала, що "в "Укрнафти" 51% державної власності". За її словами, уряд почав підготовку і планує найближчим часом передати у Верховну Раду законопроект щодо зміни порядку проведення зборів акціонерів.
За словами Тимошенко, "Укрнафта" не збирала зборів вже багато років, і "прийшов час, щоб держава своїх менеджерів поставила на "Укрнафту".
Також в Україні планується встановити ставки рентної плати на рівні средньозваженого відповідного показника в європейських країнах.
"Там вже встановлені світові ціни на ті продукти надр, які видобувають і реалізують як в Україні, так і за її межами", - пояснила Тимошенко.
29 лютого правління підприємства прийняло рішення зупинити видобуток на 140 газових свердловинах, що дають близько 950 млн кубометрів природного газу і 40 тис тонн газового конденсату на рік.
Причиною цього стало прийняте 28 лютого рішення Національної комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ) понизити відпускну ціну на газ, що видобувається "Укрнафтою", на 29,49% - до 192,2 грн за тисячу кубометрів. Одночасно НКРЕ підвищила вартість палива для "доньки" "Нафтогаза" - "Укргазвидобутку" - зі 182 грн до 196 грн за тисячу кубометрів.
ВАТ "Укрнафта" - найбільша нафтовидобувна компанія України, яка видобуває 75% нафти і газового конденсату від загального видобутку в країні. 50%+1 акція "Укрнафти" належать НАК "Нафтогаз України", 42% акцій контролює група "Приват".
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас