Азаров: невпевненість уряду розгонить інфляційні очікування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров: невпевненість уряду розгонить інфляційні очікування

Казна та Політика
220
Екс-віце-прем'єр і екс-міністр фінансів, народний депутат, голова парламентського Комітету з питань фінансів і банківської діяльності Микола Азаров прокоментував причини високої інфляції в Україні.
Він вважає, що підвищення ціни на газ з 1 січня 2008 року наразі не вплинуло на рівень інфляції в Україні, проте це позначиться з часом. На його думку, в січні і лютому уряд "вичікував і не ухвалював ніякого рішення щодо ціни на газ".
"Ця невпевненість, вона впливає на інфляційні очікування. Вона, як то кажуть, розгонить інфляційні очікування", - сказав Азаров, повідомляє УНІАН.
Він переконаний, що негативно на рівень інфляції також впливає чинник невизначеності урядової політики на внутрішньому ринку в секторі продуктів харчування, а напередодні посівної - і на ринку енергоресурсів (нафтопродукти, бензин, дизпаливо).
Крім того, за його словами, на темпи інфляції також впливає монетарний чинник. Виплату компенсацій вкладникам Ощадбанку колишнього СРСР Азаров також називає серед чинників зростання інфляції, оскільки ринок був не підготований до додаткових виплат, а вони не були забезпечені додатковою пропозицією.
Як відомо, 22 лютого Кабінет міністрів України прийняв за основу комплекс антиінфляційних заходів.
У повний перелік антиінфляційних заходів на 2008 рік, поданий урядом прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко, включені не тільки адміністративний контроль за ціноутворенням і активніше використання монетарних заходів, але і масове звільнення співробітників бюджетних установ.
Зокрема, буде скорочено штат бюджетних установ, переглянуто систему податкових пільг, закрито неефективні бюджетні програми, а також розширено спектр монетарних заходів боротьби зі зростанням цін.
Також урядом були переглянуті макроекономічні показники бюджету. Згідно з документом, Міністерство праці і соціальної політики, Мінекономіки, Мінфін і Нацбанк домовилися залишити незмінними прогнози інфляції (9,6%), обмінного курсу гривні і темпи зростання реального ВВП (6,8%). Тобто, без змін залишилися саме ті показники, заради яких і починався безпосередньо весь їх перегляд.
В Україні інфляція в січні 2008 року проти січня 2007 року склала 19,4%, в січні проти грудня 2007 року - 2,9%.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас