Ринок нафти знову потрапив під контроль спекулянтів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок нафти знову потрапив під контроль спекулянтів

Енергетика
168
Ціна на нафту лише трохи відступає в четвер 6 березня від рекордних значень, узятих напередодні. Несподіване скорочення запасів нафти в сховищах США дає привід спекулянтом для гри на підвищення.
На ринку нафти не відбулося особливих фундаментальних змін, якщо не рахувати політичне рішення ОПЕК щодо збереження обсягів видобутку на колишньому рівні. Однак саме це й ставлять за провину організації, оскільки найзапекліші оптимісти розраховували, що при рекордних цінах на нафту міністри підуть на зустріч і збільшать видобуток. Уже після засідання міністрів нафти, що завершилося 5 березня, президент США Джордж Буш назвав рішення ОПЕК шкідливим для економіки Америки. При цьому міністри нафти знову відзначили, що товарні запаси нафти у світі перебувають вище від середнього показника за останні п'ять років, а збільшення ціни на "чорне золото" виправдовується лише слабістю долара, припливом спекулятивного капіталу і деяких геополітичних факторів. Сама ж організація експортерів нафти робить все можливе і зберігає достатні обсяги поставки на ринок. Більше того, збереження квоти відбулося в той час, коли у світі намітився спад попиту на енергоносії, що підсилюється через економічне уповільнення. Втім, якщо місяць назад спекулянти постійно говорили про свої побоювання, що ОПЕК скоротить видобуток, то перед самим засіданням їхня риторика змінилася і побоювання стали висловлюватися щодо збереження видобутку на колишньому рівні.
Проте, основним приводом для підтримки ціни на нафту поблизу рекордних значень залишається несподіваний звіт міністерства енергетики США. До речі кажучи, у попередні 8 тижнів запаси "чорного золота" в Америці збільшувалися, що не робило особливого впливу на ринок. Однак, як тільки надійшли дані про скорочення запасів, ціна різко пішла нагору, тому що це стало зайвим приводом для гри на підвищення. Навіть після звіту Міненерго реальна ситуація залишається цілком благополучною. Запаси нафти в США перебувають вище від середнього показника за п'ять років, а запаси бензину, які виросли минулого тижня на 1,7 млн. барелів, виросли до майже рекордних значень. Тому знову вкотре доводиться визнати, що ринок перебуває під контролем спекулянтів.
Хеджеві фонди, що володіють значними коштами, та інші інституціональні інвестори продовжують вкладати значні кошти в сировинні ринки на тлі долара, що встановлює чергові історичні рекорди. Однак істотним є те, що для інституціональних гравців поки немає іншої альтернативи, крім ринку сировини. На фондовому ринку спостерігається застій, а дохідні структуровані борги поки занадто ризиковані та непопулярні, щоб увага "великих" грошей перемкнулася на них.
Тому на електронних торгах NYMEX в Азії ціна лише трохи відступає від рекордної планки, узятої напередодні. Станом на 9:20 за Москвою, барель нафти марки Light Sweet коштує $104,29, що на $0,23 нижче ціни закриття напередодні. Барель нафти марки Brent також знизився в ціні до $101,45, що на $0,19 нижче ціни закриття напередодні.
На думку низки аналітиків, ціна на нафту занадто активно виросла до рекордної позначки, навіть якщо взяти до уваги звіт міністерства енергетики США. Однак обережні припущення щодо корекції можуть зникнути при черговому витку зростання на ринку, якщо сукупність факторів буде підтримувати це зростання. Втім, на настільки небезпечних рівнях деякі гравці зволіють закрити довгі позиції, щоб не спокушати долю, хоча навряд чи відкриття коротких позицій стане загальним трендом.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас