Долар рано хоронити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар рано хоронити

Валюта
2996
Дна свого падіння американська валюта ще не досягла. Головним фактором залишається складна ситуація в американській економіці, на тлі якої ФРС США змушена знижувати дисконтну ставку.
Однак євро ще далекий від того, щоб замінити долар у якості основної світової резервної валюти. Так що, на думку експертів, долар ще поверне втрачені позиції.
"До середини поточного року можливий розворот тенденції курсу долар/євро і ситуація буде змінюватися на користь долара" За словами головного економіста інвестбанку "Траст" Євгена Надоршина, падіння долара продовжиться на тлі негативних даних з Європи і США, але наприкінці 2008 року очікується корекція. На кінець року курс буде становити 1,5-1,55 долара за євро.
При цьому долар не перестане бути основною світовою резервною валютою, і немає ніяких шансів, що долар буде витіснений євро. Незважаючи на кризу, економіка США залишається найбільшою у світі.
На сьогодні розмір ВВП США становить порядку 14 трлн доларів, Єврозони - 8,9 трлн євро. У той же час, сильна неоднорідність Євросоюзу, соціальна напруженість викликають сумніви в тому, що за євро стоїть міцна економіка.
Економіка США, навпаки, уже кілька разів справлялася із сильними кризами, показувала, що здатна мобілізуватися. За словами експерта, неможливо з легкістю відмахнутися від чверті світової економіки.
Головний економіст Deutsche Bank Ярослав Лісоволик також додає, що до середини поточного року можливий розворот тенденції курсу долар/євро, і ситуація буде змінюватися на користь долара.
За словами економіста, у другій половині 2008 року світова кон'юнктура буде залишатися досить несприятливою. Однак в Америці зараз уживаються спроби податкового стимулювання, із другого півріччя можливий розворот убік підвищення процентних ставок.
Основні надії на користь долара пов'язані із зовнішньоторговельним сектором. Знецінювання долара в цьому сенсі поступово буде сприяти зниженню дефіциту торговельного балансу.
Також дешевий долар схиляє до інвестицій в американську економіку, нівелюючи тим самим волатильність в іпотечній сфері. По парі долар-євро Ярослав Лісоволик прогнозує співвідношення на кінець року 1,4 долари за євро.
Що стосується російської валюти, то на кінець року, за прогнозом економіста Deutsche Bank, курс складе 24,45 рубля за долар. За прогнозом Євгена Надоршина, рубль буде дорожчати щодо долара і євро, під кінець року курс досягне 23,5 рублів за долар США.
Економісти сходяться на думці, що Центробанк як і раніше буде продовжувати політику зміцнення рубля, тільки менш інтенсивно, ніж раніше.
За словами Євгена Надоршина, в умовах припливу капіталу в країну, зміцнення рубля - це найбільш ефективний засіб в боротьбі з інфляцією. Потенціал такого інструмента, як процентні ставки, дуже малий.
У міру того, як світова криза буде зменшуватись, можливостей для боротьби з інфляцією в Центробанку буде більше, додає Ярослав Лісоволик.
Також експерти попереджають, що волатильність ринку по долару/євро буде висока протягом усього року.
Очевидно, що для населення безпечніші будуть банківські операції в рублях. Обсяг кредитів у валюті усе більше знижується.
Зараз, коли внаслідок збільшення обов'язкових резервів вартість фондування для банків виросла, для приватних банків долари стануть дорожчі, і по валютних кредитах ставки можуть рости.
За матеріалами:
Взгляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас