Аналітик: Газовий конфлікт може призвести до збільшення ціни на газ для України вже в 2008 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітик: Газовий конфлікт може призвести до збільшення ціни на газ для України вже в 2008 р.

Енергетика
266
Українсько-російський газовий конфлікт може призвести до збільшення ціни на газ для України вже в 2008 р.
Таку думку висловив РБК-Україна аналітик компанії Concorde Capital Володимир Нестеренко.
"Сьогоднішній газовий конфлікт збільшує ризик зростання ціни на газ для України вже цього року. Поки конкретно цифри назвати складно, але, безумовно, ризик збільшується", - сказав він.
За словами аналітика, на економіку України газовий конфлікт вплине через два чинники. Перше - це обсяги постачань, друге - ціна на газ, пояснив він.
Нестеренко підкреслив, що за його оцінками, на даний момент в підземних газосховищах (ПГС) знаходиться майже 8 млрд куб. м газу, який належить не "НАК "Нафтогаз України", а іншим учасникам цього рику, - "Укрнафта" (3 млрд куб м.), а решта RosUkrEnergo і "УкрГазЕнерго".
"Нафтогаз" фізично може використовувати цей обсяг для того, щоб перекрити тимчасове скорочення імпортних постачань блакитного палива Україні, підкреслив він.
Таким чином "Нафтогаз" може протриматися до кінця опалювального сезону (до середини квітня), зазначив аналітик. Після закінчення опалювального сезону споживання газу в Україні населенням і Теплокомуненерго знизитися приблизно на 40-50 млн куб м на добу, підкреслив він.
"Зниження споживання газу дасть ще відстрочення за часом для того, щоб конфлікт між "Нафтогазом України" і "Газпромом" залагодити, якщо він ще існуватиме на той момент", - сказав Нестеренко.
За його словами, у випадку, якщо це скорочення постачань триватиме довше, до початку літа ц.р., коли зазвичай починається закачування газу до ПГС на наступний сезон, а постачання все ще не збільшаться, тоді доведеться вводити обмеження на продаж газу споживачам України, які мають заборгованість, зокрема, деяким Теплокомуненерго. Після цього також можуть бути повернені ліміти на постачання газу промисловим споживачам, як це було зроблено в середині 2006 р.
Говорячи про причини українсько-російського газового конфлікту, В Нестеренко зазначив, що головне в цих розбіжностях те, що не виконуються домовленості, досягнуті в лютому ц.р. президентами України і Росії. Зокрема створення СП для транспортування газу, усунення схеми RosUkrEnergo. "Оскільки час минув, а угоди не підписані, "Газпром" використовує свої важелі для того, щоб цей процес довести до кінця", - підкреслив він.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас