ДІУ продає облігації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДІУ продає облігації

Фондовий ринок
153
До 14 березня протриває прийом заявок на облігації Державної іпотечної установи (ДІУ) нових випусків, на загальну суму 500 млн. грн.
ДІУ пропонує до продажу паперу на п'ять і сім років - на загальну суму 400 млн. грн. і 100 млн. грн. Прибутковість їх складе 9,33% і 9,4% річних відповідно.
ДІУ попросила надіслати їй конкурентні заявки. У них вона просить указати, на яку суму покупець готовий придбати папери, а також яка прибутковість його влаштує. За підсумками збору заявок буде обчислюватися єдина прибутковість - середня позначка, за яку будуть продаватися облігації.
Природно, перевага буде надаватися покупцям, яких улаштує менший відсоток, ніж оголошені 9,33% і 9,4%. Такі заявки будуть задоволені в повному обсязі".
На думку експертів, розмістити облігації ДІУ з такою низькою прибутковістю цілком реально. Ще 30 листопада минулого року уряд надав по них державну гарантію.
По суті, цим він прирівняв папери ДІУ до облігацій внутрішнього державного запозичення, найдовші з яких зараз розміщаються на 1,4% дешевше. Однак і розраховувати на те, що вдасться заплатити по них менше, ніж 9,33% і 9,4%, особливо не доводиться.
"З огляду на низьку ліквідність банківської системи, думаю, що розміщення пройде із прибутковістю дуже близькою до максимальної", - вважає начальник управління роботи з борговими інструментами Альфа-банку Олександр Печеріцин.
У зіставленні з обсягами випуску ОВДЗ (на цей рік заплановано залучити в бюджет 7,776 млрд. грн.), 500 млн. грн.- невелика сума. Але думки експертів про те, чи вдасться продати папери швидко, розділилися.
"Низька ліквідність банківської системи може не дозволити здійснити швидке розміщення цих облігацій. Все залежить від зацікавленості Кабміну і Нацбанку. Можливо, буде задіяний вигідний механізм рефінансування банків під заставу цих облігацій або частину їх придбають держбанки і Фонд гарантування внесків або інших фондів", - вважає директор департаменту інвестиційної діяльності Укргазбанку Юрій Каменецький.
На його думку, основними покупцями облігацій ДІУ виступлять банки, які додатково простимулює держава. Експерт вважає, що держгарантія є важливим, але не вирішальним фактором при розміщенні цих паперів. "Вона більше потрібна нерезидентам, які на ринку практично відсутні", - відзначив Каменецький.
З ним не зовсім згодний директор департаменту інвестиційного бізнесу Правекс-Банку Владислав Новиков. Він допускає, що ДІУ має шанс розмістити весь обсяг максимум за місяць.
"По-перше, під ці облігації видана державна гарантія. По-друге, НБУ недавно прийняв зміни у відповідну постанову, згідно з якими дані папери приймаються до рефінансування. Так що облігації будуть цікаві як нерезидентам, тому що тут є держгарантії, так і українським банкам, які зможуть при бажанні рефінансуватися в НБУ", - відзначив Новиков. На його думку, без держгарантії ці облігації не були б цікаві
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас