Газ, нафта, потанцюємо? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газ, нафта, потанцюємо?

Енергетика
478
Турне Віктора Ющенка по Середній Азії - непогана можливість продемонструвати Україні, що "паливне питання" вирішується не тільки в Кремлі. Правда, поки - тільки на словах.
Середньоазіатський вояж Віктора Ющенка повинен стати світлою плямою в українському інформпросторі. З іміджевої точки зору такий хід виглядає досить логічним. Залишивши всю прем'єрську і президентську рать розбиратися з непрацюючим парламентом і наполегливим "Газпромом", Віктор Андрійович буде говорити про газ, нафту, алюміній і гідроенергетику. Очікувати конкретики від даного візиту не варто. Зате голосних заяв і гарних меседжів буде - хоч відбавляй.
Першим Віктор Ющенко відвідає Казахстан. Президент офіційно відкриє Рік України в Казахстані, заходи якого будуть проведені цього року - після завершення Року Казахстану в Україні. Паралельно в Астані пройде зустріч представників бізнесу двох країн. І хоча заявлених для обговорення тем - безліч, основних напрямків для розмови - усього два: енергоносії і СОТ.
Віктор Ющенко знову спробує продемонструвати себе основним двигуном зовнішньої політики і, за аналогією з недавнім візитом у Москву, виступити політиком, що "вирішив" всі питання в ПЕК. На тлі "газпромівського" зашморгу тема казахстанського газу і домовленостей в Астані буде "на ура" сприйнята в суспільстві. Ну а те, що заяв буде предосить, можна не сумніватися. Казахи практично ніколи не говорять "ні" ініціативам української сторони із приводу наповнення "Одеса-Броди", допуску вітчизняних компаній на ринок видобутку вуглеців, диверсифікованості експорту казахських енергоносіїв через Україну і т.п.
Так що Президент України знайде вдячних співрозмовників. От тільки навряд чи його прийдешні бравурні заяви можуть бути втілені на практиці - принаймні, найближчим часом. Домовлятися на рівні виконавчої влади в Україні поки що нема з ким. Хитке політичне становище Юлії Тимошенко не дає можливості прем'єрові наповнити гарні слова виразним економічним значенням. До того ж казахська сторона наслухалась і про заблокований парламент, і про президентсько-прем’єрську "холодну війну".
Так що зараз із офіційним Києвом ніхто про конкретику говорити не буде. Хоча нафту і газ, натурально, пообіцяють. Не можна ж скривдити високого гостя...
Втім, говорити про якісь конкретні зрушення в україно-казахських відносинах можна буде лише після того, як Астану відвідає новообраний Президент РФ Дмитро Медведєв. Тому що після цього візиту обіцяні Україні енергоносії можуть поплисти в зовсім інший бік.
Другий момент переговорів - СОТ. Саме про це сторони будуть говорити віч-на-віч. Цілком можливо, дана тема стане додатковим козирем України при переговорах з Казахстаном. Однак, у будь-якому разі Віктор Ющенко поки що зможе лише продемонструвати вигоди свого становище, на словах пообіцявши не використовувати право "вето" відносно Астани. Така собі "розвідка боєм"...
Після Казахстану Віктор Андрійович направить свої стопи в Таджикистан. Заяв і меседжів тут повинно бути менше. Ключова економічна тема візиту - лобіювання інтересів українського бізнесу в сфері кольорової металургії, зокрема, у розробці рудних запасів. Сторони традиційно обговорять і питання участі України в будівництві і модернізації ГЕС.
Основну ж увагу буде приділено Рогунському проекту. Не виключено, що Таджикистан навіть запропонує Україні взяти участь у розвідці родовищ вуглеців. Вважається, що в надрах Таджикистану залягає більше 113 млн. тонн нафти і 863 млрд. кубічних метрів газу. Основні запаси знаходяться на південному заході країни.
Незважаючи на це, республіка є імпортером енергоносіїв - головним чином тому, що видобуток вуглеців утруднений корупцією і плутаниною у владі. Тому таджицький газ і нафта навряд чи допоможуть Україні. Але, як уже було сказано вище, на тлі нинішньої ситуації будь-яка заява про альтернативний "газпромівському" проект поставки палива буде сприйнята в Україні зі знаком плюс.
Загалом, турне Віктора Ющенка в Казахстан і Таджикистан обіцяє стати досить багатим на інформаційні приводи в енергетичній та економічній сфері. От тільки хто буде реалізовувати досягнуті домовленості? В Україні бушує політична криза. І найближчим часом згоди основних гравців не передбачається...
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас