Однокімнатні квартири стали непотрібні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Однокімнатні квартири стали непотрібні

Нерухомість
2635
Незважаючи на активізацію продажів, за останні півроку число пропозицій на ринку вторинного житла Києва збільшилося більш ніж на третину. Найбагатший вибір спостерігається в сегменті трикімнатних квартир, і продажі тут ідуть трохи краще.
Зате до найдешевших, однокімнатних, покупці, схоже, зовсім охололи. Адже за сумнівне щастя жити в тісній столичній квартирці доводиться викладати від $80 тис. до $100 тис. Для людей, готових проживати в скрутних умовах, ця сума здається фантастичною. Більш ж забезпечені співгромадяни, що володіють достатніми коштами, уже не бажають жити в "клітках".
За оцінками експертів, сьогодні тільки 38% покупців купують однокімнатне житло в столиці (раніше більше 50%), 32% зупиняють свій вибір на двокімнатних і порядку 30% - на трикімнатних і більш просторих квартирах.
За спостереженнями ріелторів, середньостатистичними покупцями малогабаритного (однокімнатного житла) є молоді холостяки або молода сім'я без дітей з доходом $12-15 тис. на рік.
Двокімнатні квартири купують сім'ї з дітьми менеджерів середньої ланки, представників дрібного і середнього бізнесу у віці 30-38 років з доходом $25-30 тис. на рік. Трикімнатні квартири можуть дозволити собі керуючі фірм, менеджери великих підприємств, власники середнього бізнесу з доходом в $35-50 тис. на рік.
За сімейними обставинами
Ринок вторинного житла починає затоварюватися. Якщо в листопаді минулого року в столиці пропонувалося до продажу в середньому 8,3 тис. об'єктів, то зараз на торги виставлено більше 13 тис.
Аналітики стверджують, що основне поповнення відбулося за рахунок трикімнатних квартир: їх у базах даних у порівнянні з листопадом минулого року стало майже у два рази більше, вибір двокімнатних збільшився на 54% та однокімнатних - на 33%.
У результаті, за словами виконавчого директора АН "Планета Оболонь" Олексія Котенка, трикімнатні квартири становлять сьогодні в пропозиції найбільш значну частину, у той час як вибір однокімнатних має невелику питому вагу - не більше 25% (раніше звичайно 33-35%).
Левова частка нової пропозиції сформована прагненням киян роз'їхатися. За підрахунками фахівців, більше 80% угод на ринку сьогодні - це так звані альтернативні, коли люди, виставляючи на продаж одне житло, ставлять умову придбати їм натомість інше.
За словами начальника сектора продажів квартир компанії Траєкторія Інни Шек, досить значно бази пропозицій поповнилися за рахунок масового викиду на ринок хрущовок і "чешок". "У цих випадках мова йде, як правило, про поліпшення житлових умов. Виставивши на продаж такі квартири, власники потім купують житло із кращими споживчими характеристиками, у тому числі здану в експлуатацію новобудову", - пояснює Інна Шек.
Зараз їм саме є із чого вибирати. Наприклад, у Дарницькому районі, де зосереджено до 60% всіх київських новобудов (Позняки, Осокорки) рівень пропозиції в порівнянні з листопадом минулого року виріс на 72% (з 1,43 тис. об'єктів до 2,47 тис.). Генеральний директор АН Альянс Брок Андрій Сокур пояснює, що в останнє півріччя 2007 року на ринку панувало відносне затишшя, і спекулянти активно знімали свої об'єкти в споруджуваних будинках із продажу, не бажаючи продешевити.
Крім того, за словами експерта, кінець року значно поповнив кількість уже зданих об'єктів, оскільки будівельники, за вкоріненими традиціями, часто підганяють здачу будинку в експлуатацію під кінець року.
Але, незважаючи на колосальне збільшення пропозиції, продавці не надто охоче знижують ціни. Дешева однокімнатна квартира зараз оцінюється в $85-95 тис. Цілком реально знайти і більш дешеві варіанти за $70-75 тис., але якість такого житла буде відповідна: метраж не більше 30-32 м2, у віддаленому спальному районі. Середня вартість двокімнатних квартир "без зайвої розкоші" у столиці на сьогодні становить $140-180 тис., трикімнатних - $150-220 тис.
Покупці їдуть зі столиці
Такий незначний, за сьогоднішніми мірками, розбіг цін між однокімнатними та двокімнатними квартирами і визначає попит: українці, що бажають обзавестися власними квадратними метрами, воліють трохи доплатити і придбати більш просторе житло. А тому однокімнатні квартири найнижчої якості і традиційно малозатишні "гостінки", що попадають у бази даних столичних агентств нерухомості, за словами ріелторів, уже не розкуповуються, як гарячі пиріжки.
Також немаловажним фактором, що відбив у покупців бажання купувати тісне житло, є інтенсивний розвиток приміського ринку нерухомості, де більш комфортабельну квартиру можна купити набагато дешевше. "Сьогодні на ринку ми спостерігаємо достаток пропозицій у містах-супутниках, зі зручною транспортною розв'язкою і досить якісним житлом. Не дивно, якщо покупець віддасть перевагу покупці повноцінної квартири в передмісті, а не старої "гостінки" у Києві. Тим більше термін експлуатації "будинків-гостінок" пострадянського періоду мине через 10-15 років, а багато будинків уже перебувають у непридатному для житла стані", - говорить Інна Шек.
Директор девелоперської компанії Лінк-Девелопмент Ярослав Цуканов говорить, що покупці, які готові взяти кредити на покупку житла і, скажімо, віддавати щомісяця протягом 30 років $1,2 тис. із сімейного бюджету, далеко не найбідніші.
А тому вже не можуть уявити своє існування у квартирі із сидячою ванною і з кухнею 4 м2 (а саме такі варіанти припускають здебільшого виставлені на продаж столичні однокімнатні квартири). Ринок приміського житла пропонує просторі планування, а проблема більшої віддаленості від місця роботи і повноцінних розваг цілком вирішується покупкою автомобіля, що цілком під силу таким сім'ям.
За словами аналітиків, навіть із огляду на активність покупців, що збільшується, ринок вторинного житла столиці сьогодні впритул наблизився до перенасичення. Однак, як вважають експерти, зниження цін відбудеться лише у випадку погіршення умов кредитування. "Якщо, як і обіцяв Нацбанк, кредити стане одержати важче, то ціни на житло підуть униз, якщо ж нинішній прем'єр виконає свої обіцянки і з'являться кредити під 5-6% річних, то вартість хрущовок протягом дуже невеликого проміжку часу може піднятися ще на 30-40%", - відзначає Володимир Коломейко.
Але якщо прем'єрські обіцянки, як говориться, писані вилами по воді, то клятви НБУ вже втілюються в життя. Нагадаємо, що одним з останніх рішень відомство Володимира Стельмаха спровокувало скорочення обсягів "довгого" кредитування, яким дотепер в основному і користувалися покупці житла.
За матеріалами:
24.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас