Військовий бюджет Китаю може вирости на 18% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Військовий бюджет Китаю може вирости на 18%

Казна та Політика
117
Військовий бюджет Китаю може вирости найближчим часом майже на 18% у порівнянні з 2007 р.
Однак експерти вважають, що ця цифра сильно занижена, а номінальне збільшення виявиться набагато більшим.
Про це пише газета "РБК daily".
Наприклад, тільки торік аналогічні витрати Китаю виросли за 12 місяців на 17,8%, за оцінками експертів Пентагона, досягши 139 млрд дол.
Відповідно, у такому контексті виникає питання про постачальників зброї для Китаю. Опублікована у понеділок доповідь Міністерства оборони США говорить, що РФ продовжує залишатися основним постачальником "азіатського дракона".
Як повідомив учора представник Всекитайських зборів народних представників Цзянь Еньчжу, військовий бюджет КНР в 2008 році досягне 417,769 млрд юанів (58,76 млрд дол.), це менше ніж 1,5% ВВП країни.
Цзянь Еньчжу відразу попередив керівництво Тайваню про небажаність оголошення незалежності країни. За його словами, політичне керівництво Тайваню на чолі із президентом Чень Шуйбянем заплатить "занадто високу ціну", якщо воно й далі буде прагнути до офіційної незалежності. Цзянь Еньчжу підкреслив при цьому, що військова політика Китаю є "за своєю природою оборонною". За його словами, збільшення військового бюджету сприяє продовженню політики "помірного збільшення" витрат на озброєння.
Додамо, що уряд США недавно вже висловлював свою занепокоєність із приводу збільшення китайського військового бюджету. Він побоюється, що подібна політика Китаю створить загрозу загальній стабільності. "Відсутність прозорості китайської військової політики і забезпечення безпеки становить ризик для стабільності", - говориться в опублікованому в понеділок звіті Міністерства оборони США.
На думку експертів, причини для нарощування військової моці Китаю криються в однополярності світу. "Зараз головною фінансовою, фондовою і військовою домінантою у світі, безперечно, є США, - відзначає гендиректор ТОВ "Фінекспертиза" Агван Мікаєлян. - І ця сила заснована насамперед на величезних державних позиках.
Причому Китай, що скуповував держоблігації США, є одним з найбільших інвесторів в американську економіку, однак зажадати з американців борги назад ніхто не наважується.
У такій ситуації Пекін розуміє, що, не нарощуючи зараз військову потужність, у перспективі складно буде захищати свої власні економічні інтереси".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас